Επιδρομή στην Κίνα s02e04: Xiaomi Redmi Note review


Οι κινέζικες συσκευές είναι συνήθως ένα νόμισμα με δύο όψεις. Στη μία έχουμε την εξαιρετική τιμή η οποία συνδυάζεται με αρκετά καλά χαρακτηριστικά (στο χαρτί) και στην άλλη τη συνήθως τραγική υλοποίηση του λειτουργικού συστήματος που αργά ή γρήγορα θα μας δημιουργήσει προβλήματα. Όταν επιλέγεις όμως συσκευές της Xiaomi, το νόμισμα έχει μία όψη και αυτή είναι ποιότητα σε τιμές που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Πριν ξεκινήσουμε όμως με τη συσκευή, αξίζει να πούμε μερικά πράγματα για τη Xiaomi και τη διαφορά της από τους υπόλοιπους "Κινέζους". Πρόκειται για τη μοναδική εταιρία η οποία δημιουργεί συσκευές ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος με βάση το Android, στα πρότυπα της Apple και της Google, για αυτό και τείνουμε να τη λέμε "Apple της Κίνας". Διαθέτει τη δική της ROM, η οποία είναι μάλιστα μία από τις καλύτερες παγκοσμίως, τη γνωστή MIUI, ενώ το κατόρθωμα που την έκανε γνωστή στον κόσμο είναι ότι κατάφερε να "κλέψει" από τη Google τον Hugo Barra, ο οποίος μέχρι τότε ήταν το αφεντικό στο Android! Όσο για την ποιότητα των συσκευών που κατασκευάζει, θα τη δούμε σήμερα μέσα από Xiaomi Redmi Note.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6592 @ 1.7GHz
  • GPU: Mali 450MP4
  • RAM: 2GB
  • Μνήμη: 8GB (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5 ιντσών @ 720 x 1280p (267ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (HDR) με LED flash, μπροστά 5MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, dualSIM, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 3200mAh
  • Διαστάσεις: 154 x 78.7 x 9.5mm - 199gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.2.2 Jellybean

Ενώ η Xiaomi κατασκευάζει και συσκευές με ποιοτικά εξαρτήματα (για παράδειγμα επεξεργαστές της Qualcomm), η συγκεκριμένη έχει δημιουργηθεί εστιάζοντας στη χαμηλή τελική τιμή, έτσι έχουν επιλεγεί κατώτερης ποιότητας χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ο επεξεργαστής της Mediatek ο οποίος δε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στην απόδοση της συσκευής, αλλά δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην αναβάθμιση του λειτουργικού της συστήματος, λόγω της γνωστής ιστορίας με το open source.

Παρ' όλα αυτά η συσκευή είναι ταχύτατη, με τα 2GB να συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά της απόδοσης, ενώ η μεγάλη IPS οθόνη των 5.5 ιντσών είναι μια χαρά, για το μέγεθός της. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι μικρός για phablet (8GB) αλλά η εταιρία έχει πάρει τα μέτρα της δίνοντάς μας τη δυνατότητα να προσθέσουμε κάρτα microSD, ενώ διαβάζει αυτόματα τα USB στικάκια μας χωρίς να έχουμε κάνει root. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι κάποια στιγμή ο χώρος δε θα τελειώσει, για αυτό πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην εγκατάσταση εφαρμογών.


Ποιότητα κατασκευής & εμφάνιση

Το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνεις όταν πιάνεις το Redmi Note στα χέρια σου, είναι ότι πρόκειται για ένα μεγάαααααλο τηλέφωνο. Όχι μόνο λόγω μεγέθους καθώς υπάρχουν και άλλα στις 5.5 ίντσες, αλλά λόγω των πλαστικών τα οποία είναι χοντρά. Το καταλαβαίνεις άμεσα μόλις αφαιρέσεις το πίσω κάλυμμα το οποίο μπορεί να είναι και τρεις φορές παχύτερο από αυτό του Galaxy S4 και Galaxy S5. Ως αποτέλεσμα έχουμε λοιπόν τα 200 γραμμάρια στο ζύγι, τα οποία είναι αρκετά στο χέρι αν το συγκρίνουμε με το Huawei Ascend G750, που είναι της ίδιας κατηγορίας και δε μας άφησε τέτοια εντύπωση. Θα μπορούσαμε να πούμε φυσικά ότι τα χοντρά πλαστικά προστατεύουν καλύτερα τη συσκευή σε μία πτώση, αλλά αυτό δεν μπορεί να στο εγγυηθεί κανείς, παρ' όλα αυτά είναι στιβαρό και σε πείθει για τα υλικά του.

Στο θέμα της εμφάνισης δε βλέπουμε κάτι σπουδαίο που θα μας κέντριζε το ενδιαφέρον, εκτός από τα πίσω καλύμματα τα οποία είναι γυαλιστερά και βγαίνουν σε διάφορα χρώματα, σπάζοντας λίγο τη μονοτονία του μαύρου. Κατά τα άλλα όλα είναι στη θέση τους, με τα πλήκτρα να βρίσκονται στην ίδια πλευρά για ευκολία χρήσης, την κάμερα στο γνωστό σημείο και το ηχείο, το οποίο είναι ένα αλλά αρκετά δυνατό, κάτω αριστερά στο πίσω μέρος.



Λειτουργικό σύστημα

Όλες οι κινέζικες συσκευές εκτός από αυτές της ZTE και της Huawei που έχουν ξεπεράσει τα σύνορα εδώ και χρόνια, έχουν ένα κοινό στοιχείο, το κακογραμμένο Android. Αυτό που κάνει λοιπόν η πλειονότητα είναι ότι μετά την κατασκευή της συσκευής, δημιουργούν κακήν κακώς μία ROM από τον κώδικα του Android, η οποία ίσα που τρέχει στη συσκευή. Δεν τσεκάρουν αν το GPS λειτουργεί σωστά, αν το WiFi συνδέεται και άλλα τέτοια που μας στέλνετε καθημερινά στη φόρμα επικοινωνίας του Dr. Android.

Η διαφορά λοιπόν των συσκευών της Xiaomi είναι ότι η εταιρία είναι ο κύριος χρηματοδότης της MIUI ROM, έτσι όλες οι συσκευές έρχονται με την ποιοτική και άκρως εντυπωσιακή σε γραφικό περιβάλλον ROM. Η MIUI διαθέτει σχεδόν τα πάντα, με πανέμορφες εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί από την αρχή ενώ δε λείπουν και τα χαρακτηριστικά στις ρυθμίσεις που λείπουν όμως από το "καθαρό" Android. Έτσι έχουμε ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα το οποίο μπορεί να μας εξυπηρετήσει σε ότι χρειαστούμε και είναι ταυτόχρονα ασφαλές.

Στον αντίποδα το μεγαλύτερο μειονέκτημα βρίσκεται επίσης στο λειτουργικό σύστημα, με την έκδοση του Android να μένει σταθερά στο 4.2.2, αλλά για αυτό δε φταίει η MIUI. Το πρόβλημα βρίσκεται στη Mediatek η οποία δε δίνει τον κώδικα των driver για τον επεξεργαστή της και έτσι η συσκευή δεν μπορεί να τρέξει ανώτερη ή κατώτερη έκδοση από αυτή που διαθέτει. Μεγάλο πρόβλημα για μία ROM που βρίσκεται ήδη στην έκδοση Android 4.4 KitKat.





Κάμερα

Την κάμερα δεν τη χρησιμοποιώ ιδιαίτερα και ίσως δε είμαι ο κατάλληλος για να την κρίνω αλλά στο Redmi Note σχεδόν με ενόχλησε. Αν και στα χαρτιά ο φακός της είναι 13MP, στην πράξη οι φωτογραφίες δεν έχουν μεγάλη ευκρίνεια και αυτό οφείλεται πιθανότατα στην ποιότητα του φακού και κυρίως στο λογισμικό που δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Θα χρειαστούμε λοιπόν άλλη εφαρμογή για να βγάλουμε τις φωτογραφίες που θέλουμε, όμως σίγουρα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη Google Camera η οποία χρειάζεται την έκδοση Android 4.4.

Μερικά δείγματα για να πάρετε μια ιδέα (πλήρες μέγεθος):



Αυτονομία & επιδόσεις

Η αυτονομία είναι επίσης κάτι σχετικό γιατί εξαρτάται από τη χρήση που κάνει ο καθένας, μπορούμε όμως να πούμε με σιγουριά ότι μία ολόκληρη μέρα θα μας βγάλει ασπροπρόσωπους με μέτρια προς βαριά χρήση. Οι δύο μέρες με ελαφριά χρήση είναι πάντως δεδομένες.

Στις επιδόσεις τώρα και τα αμφιλεγόμενα πάντα benchmark, η συσκευή είναι άνω του μετρίου όμως όταν τη χρησιμοποιείς δε σου φαίνεται ότι η κατάταξή της θα είναι τόσο χαμηλά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα περισσότερα benchmark μετράνε κυρίως τις μέγιστες επιδόσεις κάτι που δε χρειάζεται ο μέσος χρήστης, εκτός και αν παίξει κάποιο πολύ απαιτητικό παιχνίδι. Πάντως προσωπικά δε συνάντησα κάποιο πρόβλημα ότι και αν έκανα μαζί του.




Το πόρισμα

Για να κάνουμε και τη σούμα μας λοιπόν, το Redmi Note είναι ένα αξιοπρεπέστατο phablet το οποίο ανταγωνίζεται άνετα τα αντίστοιχα γνωστών εταιριών. Δε διαθέτει το κάτι παραπάνω ούτε σχεδιαστικά αλλά ούτε και σε επίπεδο χαρακτηριστικών, όμως κάνει σωστά τη δουλειά του και η κατασκευή του είναι αρκετά καλή. Σε σύγκριση με άλλα κινέζικα phablet, το συγκεκριμένο κερδίζει λόγω MIUI η οποία του ταιριάζει γάντι και διαθέτει προεγκατεστημένο ότι χρειαστείς, εκτός από παιχνίδια. Από την άλλη δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα να μην αναβαθμιστεί σε επόμενες εκδόσεις αλλά υπάρχει πάντα η ελπίδα να συνεννοηθούν οι δύο εταιρίες (Xiaomi & Mediatek) και να ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος.

Αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος καθώς κυκλοφορεί ήδη από το Μάρτιο που μας πέρασε και σημειώνει τρελές πωλήσεις, αφού η τιμή του είναι κάτι παραπάνω από λογική. Το βρήκαμε και το αγοράσαμε στα 165€ παρακαλώ, την ώρα που το Ascend G750 της επίσης κινεζικής Huawei, κυκλοφορεί και επίσημα στην Ελλάδα στα 300€. Στο δεύτερο θα δώσουμε και το bonus της εγγύησης αντιπροσωπείας, κάτι το οποίο δεν έχεις με τη Xiaomi... προς το παρόν.

Σχόλια

  1. Xiaomi, νέο ρεκόρ με το Redmi Note, 5.000 σε 75 δευτερόλεπτα
    Το μοντέλο που έχει υιοθετήσει για να πουλάει τις συσκευές της η Xiaomi, το λεγόμενο flash sales, την έχει κάνει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο πουλώντας τεράστιο αριθμό συσκευών σε μερικά δευτερόλεπτα.
    Στην Σιγκαπούρη κατάφερε να πουλήσει 5000 Xiaomi Redmi Note phablets σε μόνο 75 δευτερόλεπτα το οποίο είναι αρκετά εντυπωσιακό. Παρόλα αυτά 5000 συσκευές δεν φαίνονται τόσο πολλές αν σκεφτεί κανείς ότι η Σιγκαπούρη έχει περισσότερο από 5 εκατομμύρια κατοίκους. Το ποσοστό δηλαδή της εξάπλωσης της συσκευής στους καταναλωτές είναι της τάξης του 0.1%.
    Αλλά όπως και να έχει η Xiaomi δεν συνηθίζει από την μία να δίνει μεγάλο αριθμό συσκευών προς πώληση, όμως o αριθμός 5000 συνεχίζει να είναι μικρός σε σχέση με άλλες παρτίδες της.
    Πάντως είναι αρκετά επιτυχημένη και περιμένουμε να δούμε αν κατά το επόμενο flash sale θα διαθέσει περισσότερες συσκευές καθώς πολλοί θα είναι οι επίδοξοι αγοραστές το Redmi Note.
    (περιμένω την παραλαβή του την επόμενη εβδομάδα)
    Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε λεπτομέρεια.
    Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την παρουσίαση Χρήστο, επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει ελληνικό forum (https://xiaomi-miui.gr/community/wsif/index.php/Category/374-Xiaomi-Redmi-Note/) που δίνει πλήρη ελληνική rom για το redmi note με συνεχείς αναβαθμίσεις και βοήθεια σε οποιοδήποτε πρόβλημα!!GTV-3-15- H 15η-έκδοση της Ελληνικής MIUI-ROM είναι διαθέσιμη για λήψη!!
    Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την υπερπροσπάθειά τους!!!
    Χάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι την έχω βάλει και εγω. Το forum το γνωρίζω και μάλιστα έχουμε κάνει μια συνέντευξη το Δημήτρη το διαχειριστή.

      Διαγραφή
  3. Δεν είπα ότι είναι δικό μου και συγνώμη αν το θεώρησες έτσι, απλά δεν το τικάρισα καλά από το copy paste για να φανεί το site.Ναι από το techblog.gr είναι.
    Χάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εξαιρετική παρουσίαση. Τα SOT σου θα ήθελα επίσης να δω , αλλά οκ. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Screen On Time για την μπαταρία. Αδιάβαστος ο γιατρός χαχαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Είμαι παππούς εγώ ρε δεν τα καταλαβαίνω αυτά τα πράγματα.

      Διαγραφή
  5. Από που το αγοράσατε; Γιατί ενδιαφέρομαι πολύ να πάρω και εγώ ένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχει ακουστεί τελικά κάτι για αναβάθμιση σε KitKat για το συγκεκριμένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν αλλάξει η πολιτική της Mediatek όσον αφορά τους παλιούς επεξεργαστές της, σε νομίζω Ν ξεπεράσει ποτέ το Android 4.2.2. Ενδέχεται όμως να αναβαθμιστεί σε MIUI 6.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter