Ανακοινώθηκε το Samsung Galaxy S5 μαζί με τα αξεσουάρ Gear 2 και Gear Fit


Δεν είναι ψέμα ότι το πιο πολυσυζητημένο smartphone της χρονιάς, τουλάχιστον για το οικοσύστημα του Android, είναι τα τελευταία χρόνια αυτό της σειράς Galaxy S της Samsung και το S5 που ανακοινώθηκε χθες δεν αποτελεί εξαίρεση. Η Samsung για άλλη μια φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων παρουσιάζοντας νέες τεχνολογίες δεν παρέλειψε όμως να συμπεριλάβει και αμφιλεγόμενα έως περιττά χαρακτηριστικά στη συσκευή.

Η προσέγγιση της Samsung φέτος ήταν στο σωστό δρόμο καθώς όπως μας είπαν οι άνθρωποί της, κινήθηκαν σε πέντε βασικούς άξονες που είναι και τα πέντε μεγάλα θέλω των καταναλωτών τα οποία είναι το όμορφο design, η καλή κάμερα, η ταχύτητα στη συνδεσιμότητα, η χρήση της συσκευής στη γυμναστική και η γενικότερη βοήθεια που μπορεί να μας προσφέρει στη ζωή μας.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 801 @ 2.5GHz
  • RAM: 2GB
  • Μνήμη: 16GB / 32GB / 64GB (microSD)
  • Οθόνη: Super Amoled 5.1 ιντσών @ 1080 x 1920p (432ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16MP, μπροστά 2.1MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac MiMo, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), NFC, IR, microUSB 3.0 OTG
  • Διαστάσεις: 142 × 72.5 × 8.1mm - 145gr
  • Μπαταρία: 2800mAh
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.4 KitKat (Touchwiz)

Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά του το Galaxy S5 διαθέτει ότι καλύτερο υπάρχει με βελτιώσεις στα σημεία και χωρίς τις γνωστές υπερβολές της Samsung. Για παράδειγμα θα μπορούσε η συσκευή να έχει 3GB RAM αν και δεν είναι αναγκαίο κάτι που δεν ενόχλησε τη Samsung στη μάχη των εντυπώσεων του παρελθόντος. Η οθόνη του είναι μία καταληκτική Super Amoled 5.1 ιντσών, από συνδεσιμότητα παίρνει άριστα και οι τρεις εκδόσεις σε διάφορα μεγέθη μνήμης απευθύνονται σε όλα τα γούστα. Εκεί που δόθηκε όμως ιδιαίτερη βάση είναι στα ακόλουθα.

Το design


Αν και δεν ξέφυγε από τις κλασικές γραμμές της η Samsung μας παρουσίασε κάτι φρέσκο φέτος. Το πίσω κάλυμμα είναι αρκετά πρωτότυπο και ίσως καλαίσθητο στο χέρι, ευτυχώς δηλαδή γιατί περιμέναμε να δούμε τη δερμάτινη επικάλυψη του Note 3 (χάλια). Τα διαθέσιμα χρώματα είναι επίσης πολύ όμορφα με το μπλε να κλέβει την παράσταση και το χρυσό να γίνεται περίγελος στο ίντερνετ το τελευταίο 24ωρο με την έκδοση "τσιρότο".


Συνολικά πάντως είναι ένα πολύ όμορφο αλλά κλασικό smartphone και μας αρέσει.

Κάμερα


Από όλα τα χαρακτηριστικά του η κάμερα είναι ίσως αυτή που βελτιώθηκε περισσότερο καθώς πλέον διαθέτει το δικό της chip για την επεξεργασία των εικόνων, το οποίο κάνει τη διαδικασία ταχύτερη κατά 40% από ότι το Galaxy S4. Η κάμερα τραβάει επίσης βίντεο ανάλυσης 4K στα 30fps ενώ διαθέτει φίλτρο HDR όχι μόνο στις φωτογραφίες αλλά και στα βίντεο, πράγμα που σημαίνει ότι ο υψηλός ή ο υπερβολικά χαμηλός φωτισμός δε θα μας σταματάει πλέον από το να τραβάμε ποιοτικές εικόνες.

Όλα τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με φίλτρα του λογισμικού της κάμερας τα οποία αργά ή γρήγορα θα τα βαρεθούμε.

Μπαταρία / Αυτονομία

Η αυτονομία είναι ο μεγάλος βραχνάς των σημερινών smartphone και η Samsung φαίνεται πως βρήκε μία μέση λύση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Συμπεριέλαβε λοιπόν την τεχνολογία Ultra Power Saving Mode με την οποία όταν η συσκευή μας φτάσει στο 10% της υπολειπόμενης ενέργειας, μετατρέπεται σε ένα βασικό τηλέφωνο το οποίο λαμβάνει μόνο κλήσεις και SMS. Το έξυπνο στην όλη υπόθεση είναι ότι η οθόνη, που είναι και ο κύριος υπαίτιος της κατανάλωσης ενέργειας, μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη βοηθώντας έτσι να επιτευχθεί ο στόχος των 24 ωρών σε standby, με το 10% της μπαταρίας!

Αν μη τι άλλο έξυπνο και ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό.

Τα υπόλοιπα


Στα λοιπά το Galaxy S5 είναι αδιάβροχο (IP67) όπως ακριβώς το Galaxy S4 Active αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπαίνει άνετα στη θάλασσα. Διαθέτει λειτουργία ψηφιακού δαχτυλικού αποτυπώματος με την οποία μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τη συσκευή, να κάνουμε πληρωμές αλλά και να εμφανίσουμε προστατευμένα αρχεία στη συσκευή μας (πολύ καλό αυτό)!

Άξιο αναφοράς είναι επίσης το νέο "Download Booster" το οποίο συνδυάζει τη σύνδεση WiFi και 4G και μπορεί όπως είπαν να κατεβάσει μία ταινία μεγέθους 1GB σε 30 δευτερόλεπτα. Θα χρειαστεί βέβαια να έχουμε router που υποστηρίζει WiFi ac και το 4G δίκτυό μας να είναι αντάξιο του ονόματός του για να πιάσουμε τέτοιες ταχύτητες.

Τι δε μας άρεσε


Όσο και αν συγκρατήθηκε η Samsung είχαμε πάλι και μερικές παραφωνίες με σημαντικότερο το μέγεθος της ROM το οποίο φτάνει τα 8GB. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν αγοράσουμε την έκδοση των 16GB, θα έχουμε μόνο 8GB διαθέσιμου χώρου.

Κάτι ακόμη το οποίο θεωρούμε περιττό είναι και ο αισθητήρας που μετράει τους καρδιακούς μας παλμούς στο πίσω μέρος, το οποίο είναι ότι πιο άχρηστο θα μπορούσε να προστεθεί σε ένα smartphone. Θα περιμένω ένα χρόνο μετά να ρωτήσω πόσες φορές την ημέρα θα το χρησιμοποιήσουν οι αγοραστές του Galaxy S5.

Gear 2 και Gear Fit


Μαζί με το Galaxy S5 όμως παρουσιάστηκαν και δύο νέες "φορετές" bluetooth συσκευές. Η μία είναι το Gear 2 η οποία είναι ένα βελτιωμένο Galaxy Gear και διαθέτει σχεδόν τις ίδιες λειτουργίες με αυτό και η δεύτερη το Gear Fit, μια παραλλαγή του Gear 2 με μακρόστενη οθόνη για όσους γυμνάζονται.

Το καλύτερο χαρακτηριστικό των δύο Gear είναι ο ενσωματωμένος αισθητήρας καρδιακών παλμών ο οποίος είναι λογικό να υπάρχει σε μία τέτοια συσκευή, σε αντίθεση με το S5, ενώ την παράσταση κλέβει επίσης η έγχρωμη κυρτή οθόνη του Gear Fit. Οι δύο συσκευές συνδυάζονται εξαιρετικά με την νέα εφαρμογή S Health 3.0 αλλά όπως είναι φυσικό απευθύνεται μόνο σε κατόχους Samsung συσκευών. Επειδή η τιμή τους ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή, η Samsung μας ενημέρωσε ότι θα δώσει στην αγορά και το "φθηνό" Gear Neo, για όσους δε θέλουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Και για να το ρίξουμε λίγο στο κουτσομπολιό προσέξτε ότι στην ονομασία τους δεν περιλαμβάνεται πλέον η λέξη "Galaxy" καθώς το λειτουργικό τους δεν είναι Android αλλά Tizen, κάτι που μπορεί να λέει πολλά για το μέλλον της Samsung με το Android.

Τιμή και διαθεσιμότητα

Το Galaxy S4 θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε 150 χώρες στις 11 Απριλίου 2014 και είναι σχεδόν σίγουρο ότι μεταξύ τους βρίσκεται και η Ελλάδα. Η τιμή του πιθανότατα θα είναι κοντά στα 750€ για το μοντέλο των 16GB, ενώ οι τιμές των Gear προϊόντων δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.


Σχόλια

  1. Cris είσαι σίγουρος ότι έχει τον 801?
    Γιατί παντού είδα ότι έχει τον 800.
    Μπορεί να κάνω λάθος, διόρθωσέ με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το λάθος κανείς αν βιάζεσαι να το γράψεις. Διάβασα πάρα πολλά άρθρα και σε πολλά από αυτά είχαν διορθώσει οτι είναι 801. Σε ένα μάλιστα είχε και τις διαφορές σε ταχύτητα σε σχέση με τον 800.

      Φυσικά μπορεί οι πηγές μου να είναι λάθος έτσι;

      Διαγραφή
    2. Ααα ε τότε θα είναι ο 801. Είναι και πιο λογικό μιας και είναι ο νεότερος.

      Διαγραφή
  2. Ακουσα οτι η τιμή του πιθανότατα θα είναι κοντά στα 650€ και οχι στα 750€. Αλλα ποιος χέστηκε θα μου πεις. ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ, ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter