Επιδρομή στην Κίνα s02e01: Yulong Coolpad 8860U (a.k.a. Vodafone Smart 4G) review


Το κρύο πάγωνε τον χρόνο στην κλινική. Βλέπεις ο γιατρός ήθελε να πάει την καλή του στην Ρώμη. Θέλανε λέει να επισκεφθούν τη Fontana Di Trevi, να φάνε ένα παγκάρι ψιλά και να ευχηθούν για παγκόσμια ειρήνη, υγεία, αγάπη και το μέλλον της κλινικής (κανείς δεν ξέρει τι να πει, τα λέει όλα η σιωπή). Ποιο μέλλον; Παρόν δεν έχουμε! Καίμε κάλτσες για να ζεσταθούμε σε μια κεντρική φουφού στη βόρεια πτέρυγα. Εάν βρίσκαμε καμία καφέ οικοδομική παντόφλα κάναμε πάρτι. Έχουνε γενναίες ποσότητες πετρελαίου και καίνε αγέρωχες σαν μπριγκέτες.

Ευτυχώς στολίσαμε δέντρο και ζέσταινε κάπως το κλίμα. Λαμπάκια δεν του βάλαμε. Οικονομία μας είπε. Γι' αυτό και το στήσαμε δίπλα στο ρούτερ, για να κάνει αυτό την δουλειά τους. Έτσι ολοκληρώθηκε η γιορτινή ατμόσφαιρα για φέτος. Συγκεντρώθηκα (focus) στην βάση του δέντρου. Παρατήρησα κάτι που δεν είχα τοποθετήσει όταν το έστηνα... Ένα κουτί.

- Γιούπι!!!! Αναφώνησα με μπάσα φωνή.
- Τελικά υπάρχει Αγιοβασίλης. Τέλος.

Έτρεξα σαν πεντάχρονο προς το μέρος του. Κονιορτοποίησα το αμπαλάζ και αποκάλυψα έναν Κινέζο με ευρωπαϊκές ευλογίες. Το Coolpad 8860U από την Yulong. Γνωστό στους περισσότερους ως Vodafone Smart 4G. Μέσα στην συσκευασία υπήρχαν τα κάτωθι :

  • Φορτιστής με αποσπώμενο καλώδιο για σύνδεση με υπολογιστή
  • Μπαταρία  λιθίου στα 1880 mAh
  • Hands-free
  • Εγχειρίδιο χρήσης
  • Και φυσικά, η συσκευή!

Τα 153 γραμμάρια του βάρους είναι το πρώτο που αντιλήφθηκα. Ζυγίζουν και άλλες συσκευές τόσο αλλά σε κείνες δε  "φαίνεται". Η συναρμογή όμως των πλαστικών μερών και η γενικότερη αίσθηση που μου άφησε στο χέρι, με έκαναν να ξεχάσω τα παχάκια της. Στιβαρό κινητό με μηδενικό τρίξιμο παρά το προσθαφερούμενο πίσω μέρος. Κάτω από αυτό βρίσκονται η θέση της μπαταρίας, η υποδοχή της mini-SIM και η υποδοχή για micro-SD κάρτες χωρητικότητας μέχρι 32 GB. Πίσω από αυτό δεσπόζει τρανή-τρανή η κεραία του NFC. Οι διαστάσεις της συσκευής είναι 134 χιλ. μήκος, 67,1 χιλ. πλάτος και 10,25 χιλ. πάχος. Αρκετά καλές για να στεγάσουν την 4,5" (IPS qHD) οθόνη ανάλυσης 960x540 εικονοστοιχείων και απεικόνισης 16 εκατ. χρωμάτων. Από την συσκευή απουσιάζουν τα φυσικά πλήκτρα και τα πλήκτρα αφής για την πλοήγηση. Την θέση τους παίρνουν αυτά επι της οθόνης που περιλαμβάνονται στο "καθαρό" Android. Τέλος, στο μπροστινό μέρος υπάρχει η οπή του μικροφώνου. Περιμετρικά υπάρχουν τα κουμπιά ρύθμισης έντασης και αυτό της ενεργοποίησης/απενεργοποίησης. Επάνω, βρήκα την οπή 3,5 χιλ. για ακουστικά και την θύρα micro USB για φόρτιση. Στο πίσω μέρος υπάρχει η κάμερα, το led flash, το μικρόφωνο ακύρωσης θορύβου και το ηχείο. Στο κάτω μέρος, όσο και να έψαξα, δεν συνάντησα κάτι.




Το μόνο που συνάντησα, ήταν ο κυρ-Παντελής έξω από την κλινική. Τον θυμάσαι; Είχε παίξει στην πρώτη σεζόν. Οι γιοί του τον είχανε ντύσει Σάντακλοζ. Ο ίδιος φώναζε "χόουχόουχόου" με απαράδεκτη προφορά και φύσαγε μια βουβουζέλα μπας και προσελκύσει κανά πελάτη στο αμαξοστάσιό τους. Το πλάνο αυτό διέκοψε ο Μπιλάλ (θα σου πώ σε επόμενο επεισόδιο γι' αυτόν).

-Κυρ-Πανταλί; Εάν τέλι πελάτες, βγκάλε μπούτι.
Γέλασε φωναχτά και εξαφανίστηκε τρέχοντας στο πεζοδρόμιο με ποδοβολητά.

Η πρώτη ενεργοποίηση μου έκανε την τιμή να αγγίξω το κορυφαίας αίσθησης κουμπί ON/OFF. Αυτό της έντασης είναι πολύ καλό αλλά όχι τόσο όσο το πρώτο. Μετά το όμορφο boot animation με το λογότυπο της Vodafone, ακολουθεί μια "pure" Android εμπειρία χωρίς κανένα ίχνος παραμετροποίησής της από την ίδια. Βαρέθηκα να βλέπω custom γραφικά περιβάλλοντα που κάποια από αυτά είναι πνιγμένα στο lag ανεξαρτήτως hardware. Μετά το γρήγορο σετάρισμα με λογαριασμούς, μπλα-μπλα και επιδείξεις χειρισμού, έρχεται να εντυπωσιάσει ο διπύρηνος Snapdragon S4 χρονισμένος στα 1,2 GHZ και η μνήμη RAM του 1 GB. Οι ταχύτητες κύλισης και περιήγησης είναι αξιοθαύμαστες. Σίγουρα παίζει ρόλο και η έκδοση "Ανδροειδούς" 4.2.2 που φοράει.

Αφού κατέβηκαν και οι αποθηκευμένες εφαρμογές από το Play Store, ξεκίνησα το ψαχούλεμα. Δεν δοκίμασα πολλά παιχνίδια. Περιορίστηκα στα Cut The Rope όπου ήταν προεγκατεστημένο, Vector και They Need To Be Fed. Κανένα κόλλημα. Όλα έπαιξαν νεράκι γάργαρο και κατάλληλο για δίαιτες. Εάν θέλεις να τσεκάρεις τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών Adreno 305, που φοράει, μπορείς να ρίξεις μια ματιά σε βίντεο στο Youtube. Θα σε πείσει απόλυτα.

Η χρωματική απεικόνιση είναι αρκετά καλή με έντονη αυτήν των βασικών χρωμάτων (RGB). Τα λευκά είναι ψυχρά και το μαύρο θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Η IPS οθόνη του μόνο όνομα έχει. Από χάρη δεν τα πάει και τόσο καλά. Οι γωνίες θέασης στον κάθετο και οριζόντιο άξονα είναι απλά καλές. Στο διαγώνιο άξονα από κάτω αριστερά έως πάνω δεξιά είναι απλά τραγικές. Μου θύμισαν εποχές TFT, Candy Candy και Dr. Alban.


Στον αντίθετο άξονα είναι το ίδιο καλές όσο των δύο βασικών αξόνων. Η φωτεινότητα είναι πάρα πολύ καλή και ο αισθητήρας της κάνει ομαλά την δουλειά του. Τα λευκά στην χαμηλότερη ρύθμιση είναι αρκετά έντονα και κουραστικά μετά από κάποια ώρα χρήσης σε σκοτεινό περιβάλλον. Τότε χρειάστηκα για συμπλήρωμα το Screen Filter. Αμέσως κατάλαβα πως την ημέρα και κάτω από τον ήλιο, θα έμενα απόλυτα ικανοποιημένος. Έτσι και έγινε.

Για περιήγηση στο διαδίκτυο χρησιμοποίησα τον ανμπιλίβαμπλ Naked Browser. Η συσκευή δεν έβγαλε ούτε "κίχ". Δοκιμάσθηκε τόσο με WiFi όσο και με 3G. Είχαν σταθερή λειτουργία και τα δύο τους με καμία αποσύνδεση σε όλες τις δοκιμές. Το WiFi ίσως το προτιμούσα με λίγο πιο δυνατό σήμα. Η δυνατότητα 4G δεν δοκιμάσθηκε. Κάποιες μαρτυρίες κάνουνε λόγο για ξεζούμισμα της μπαταρίας (ανεξάρτητα την συσκευή) και φτωχή κάλυψη. Το σκεπτικό μου είναι καλύτερα να υπάρχει και να μην το χρησιμοποιήσεις ποτέ, παρά να το θελήσεις μία φορά και να μην το' χεις. Δωσ' μου λίγο χρόνο να τσακίσω έναν κουραμπιέ και επανέρχομαι.



Συντοχρόνω με το μάσημα, δοκίμαζα το GPS με τα προγράμματα GPS Test και Google Maps. Το αποτέλεσμα; Μου φύγαν τα καβουρντισμένα αμύγδαλα από το στόμα. Τέ-τοιον δέ-κτη GPS, δεν θα συναντήσεις ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ. Ο εγκλωβισμός των δορυφόρων γίνεται άμεσα! Θυμάσαι που μιλάγαμε για κάτι χρόνους 10-20-30 sec και στην χειρότερη 1-2 min; Εάν ναι τότε να τα ξεχάσεις. Το παρακάτω screenshot, είναι τραβηγμένο με το που φόρτωσε η εφαρμογή. Η διαδικασία ήταν η εξής. Ανοίγω τον εντοπισμό μέσω GPS, ανοίγω το GPS Test και τραβάω screenshot. Σε σημεία (τοποθεσίες) που άλλες συσκευές έβρισκαν 1-3 δορυφόρους και δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το στίγμα μου, εδώ μιλάμε για 5-7 δορυφόρους και ακρίβεια σημείου τα 6 μέτρα! Πιστεύω να σε έπεισα.


Ήρθε η ώρα της κάμερας των 8MP. Σε περιβάλλον με λίγο ή έντονο φωτισμό, το αποτέλεσμα είναι ωραίο. Όταν χρειαστεί να μπει σε λειτουργία το φλας το αποτέλεσμα είναι "αποκαλυπτικό". Όλα τα ανοιχτόχρωμα βγαίνουν από καμμένα έως μπουρλοτιασμένα. Ίσως σε μελλοντικό update, εάν υπάρξει, να διορθωθεί το πρόβλημα. Η εγγραφή βίντεο γίνεται στα 720p με καλά αποτελέσματα και καλό ήχο. Ένα δείγμα φωτογραφίας:



Ας περάσω στα γενικά σημεία της παρουσίασης και να κλείσω σιγά-σιγά. Βιάζομαι γιατί ο Δόκτορ με ανάγκασε να πω τα κάλαντα για ενίσχυση της κλινικής και πρέπει να φύγω...

Το NFC έχει τυπική λειτουργία με κανένα απολύτως κόλλημα. Η διάρκεια της μπαταρίας βρίσκεται στον μέσο όρο των υπόλοιπων κινητών. Μια μέρα δηλαδή με αρκετούτσικο σκάλισμα. Μου άρεσε η επιλογή WiFi Direct η οποία λείπει σε άλλες συσκευές ενώ με παραξένευσε η απουσία υποστήριξης USB OTG. Θα ήταν βολικό να "καρφώσεις" ένα στικάκι και να παράξεις έργο. Το led ειδοποίησης καθώς και ο αισθητήρας εγγύτητας, δουλεύουν απροβλημάτιστα. Με χαρά μου διαπίστωσα ότι ο ήχος κατά την συνομιλία είναι δυνατός, καθαρός και ελάχιστα μπάσος. Ο ήχος δε του κεντρικού ηχείου είναι τυπικά καλός. Όχι κάτι ιδιαίτερο ούτε και πηγαδάτος. Μιας και μιλάω για ήχους το handsfree είναι κάτω του μετρίου. Πολλά μπάσα και θόρυβος. Συνεχίζοντας στα γενικά το bloatware δεν λείπει και από εδώ. Ευτυχώς όμως μπορεί να απεγκατασταθεί και να δώσει ανάσες στα 8GB της εσωτερικής μνήμης. Λαμπρό παράδειγμα bloatware αποτελεί η εφαρμογή "κάτοπτρο" η οποία ενεργοποιεί την μπροστινή κάμερα του 1MP για να μπορούν οι φίλες του site να βάζουν eyeμάσκαρες και άλλους τέτοιους σοβάδες.

Ο φορτιστής είναι ογκώδης και άσχημος. Είναι σαν αυτούς που έδινε ο Μικρούτσικος στο Μεγάλο Παζάρι. Το αρχικό πακέτο του δέντρου είχε και κάποια αξεσουάρ αγορασμένα από κατάστημα Vodafone με το λογότυπό της επάνω και προορισμένα για το συγκεκριμένο κινητό. Αυτά ήταν μια θήκη σιλικόνης με δώρο μια διάφανη προστασία οθόνης. Σ' αυτό το σημείο συμβαίνουν δύο παράδοξα. Το πρώτο είναι η σχισμή που έχει η θήκη για το μπροστινό μικρόφωνο και η οποία απέχει δύο εκατοστά από αυτό (ακρίβεια laser!!!) και το δεύτερο είναι το screen protector το οποίο... απευθύνεται σε άλλο τηλέφωνο. Ναι! Καλά διάβασες. Είναι για άλλο τηλέφωνο...! Φαντάστηκα δηλαδή να αγόραζα τα έπιπλα για το σαλόνι μου και να μου έκαναν δώρο τα χαλιά για το σπίτι του γείτονα... Σιγή και ρίγος...

Εάν αξίζει η αγορά του στα 199 ευρώ, το αφήνω στην κρίση σου. Εμένα πάντως με έπεισε και με "έψησε". Φιλιά σε όλους. Εύχομαι το 2014 να μας βρει αγαπημένους, με υγεία και δυνατότητα να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας gadgets.

Συνοπτικά το Vodafone Smart 4G

Υπέρ

  • Δέκτης GPS
  • Ποιότητα ήχου κατά την συνομιλία.
  • Συναρμογή μερών και κομβίων
  • Ταχύτητα/απόκριση λειτουργικού συστήματος.

Κατά

  • Φωτογραφίες με φλας
  • Γωνίες θέασης της οθόνης
  • Απουσία USB OTG
  • Η προς το παρόν έλλειψη υποστήριξης σε custom ROM και γενικό hacking.

Στο Vodafone Smart 4G κάναμε root με το Cydia Impactor.

Συντάκτης: +Μητσaker 

Σχόλια

  1. Φίλε +Μητσάker αυτό δεν είναι review, αυτός είναι ο προλογισμός της νέας έκδοσης του Αndroid για κινητά,σταθερά,ταμπλέτες,ρολόγια,αρτοπαρασκευαστές, φορητούς και οικιακούς υπολογιστές! Νομίζω ότι σου αξίζει ο τίτλος του Sir AndroidΑuthor! Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιλαμβανομαι πως το διασκεδασες και χαιρομαι γιαυτο. Να σαι καλα φιλε Κωστα και χρονια καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχα εισαι θεος ρε φίλε! Ζεσταθηκε καθολου η παντοφλα της Vodafone?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζεσταθηκε στο σημείο της κάμερας αλλά τίποτα το ανησυχητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η διαδικασία root είναι πλέον παιχνιδάκι με την χρήση του Cydia Impactor.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. egw pados to exw dei. to exei agorasei mia fili mou kai to epeksergastika . tha elega oti aksizei ta lefta tou..oso gia tin othoni ta grafika kai ta xromata skizoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. geia sou file.....apo pou tha parw ena samsung galaxy s4 i iphone 5 ftina?alla na einai to original...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. to exei me 400eurw alla lew isws to vroume apo kamia kina i kanena pakistan polu poio ftina...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter