Καταργείται και η Συλλογή από την επίσημη ROM της Google!


Αφού η Google βάλθηκε να μας αποδείξει ότι το "καθαρό" Android είναι καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη μορφή μας παρουσιάζουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές, η προσπάθεια εκφυλισμού του γίνεται κάθε μέρα και εντονότερη.

Τελευταίο "θύμα" αυτής της προσπάθειας είναι η εφαρμογή "Συλλογή", με την οποία μπορούμε να προβάλουμε εικόνες και βίντεο που έχουμε στη συσκευή μας. Στις νέες Google Edition συσκευές που ανακοινώθηκαν εχθές, φαίνεται πως η εφαρμογή λείπει και έχει αντικατασταθεί με το "Φωτογραφίες Google", μια εφαρμογή η οποία περιέχεται σε αυτή του Google+ (εγκαθιστώντας δηλαδή το Google+, λαμβάνουμε και αυτή). Φυσικά η Συλλογή θα παραμείνει στην AOSP εκδοχή του Android μαζί με τον Android browser ο οποίος ζει και βασιλεύει μέσω των custom ROM, αλλά το ερώτημα που γεννάται είναι το εξής:

Προτιμούσαμε τις Nexus συσκευές για να αποφύγουμε το bloatware, τώρα που διαθέτουν 19 προεγκατεστημένες εφαρμογές της Google μήπως χάνεται το πλεονέκτημά τους;

Σχόλια

  1. Και το είχα πει σε ένα ποστ πριν δύο χρόνια. Η γοογλε χαλαρά αλλά σταθερά θα μας βάλει στο βρακί της. Και έπεται συνέχεια. Εταιρεία είναι και αυτή και προωθεί το προϊόν της. Δεν ξαφνιάζει καθόλου αυτή η απόφαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρωτησω ομως αν ισχυει? Σε αφηνει να κανεις disable system apps, ενω οι αλλοι με το bloatware οχι, αληθευει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλες οι συσκευές με Android 4+ έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Μερικές εφαρμογές όμως περιέργως δεν απενεργοποιούνται.

      Διαγραφή
  3. Εγώ προτιμώ nexus συσκευές για την μακρόχρονη υποστήριξη αναβαθμίσεων που παρέχουν και για το ότι είναι πολύ χαμηλότερου κόστους συσκευές από τις ναυαρχίδες άλλων εταιρειών οπότε εμένα διατηρούν το πλεονέκτημα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το προβλημα ακριβως ποιο ειναι? Το οτι η Google βαζει καποια επιπλεον πραγματακια? Και λοιπον? Εδω η Samsung εχει ξεσκισει το Android με τις σαβουρες της, η Συλλογη μας πειραξε και το Ηangouts? Οχι βρε παιδια!!! (Εντελως φιλικα ολα αυτα, μην παρεξηγηθω!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα είναι ότι οι εφαρμογές της Google άρχισαν να γίνονται πολλές και ότι αντικαθιστά αυτές που είναι ανοιχτού κώδικα. Τη δουλειά της κάνει δε λέω.

      Διαγραφή
  5. Έχεις δίκιο Chris K αλλά ας μην βγάζει τις εφαρμογές ανοικτού κώδικα..είναι μεγάλη βλακία αυτό!! Θα το καταλάβει όταν αρχίσει να χάνει λίγο το έδαφος...γιατί πλέον όταν πάει κάποια έταιρεια να κλήσει τον χρήστη τότε ο χρήστης αντιδράει.!
    Φιλικά ........ AOSP (Ανοιχτός Κώδικας)
    Και για όποιους ενδιαφέρονται να δουν κάτι εναλλακτικό και να ξεφύγουν από τις υπηρεσίες της google.
    http://forum.osarena.net/threads/%CE%95%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%BB%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-google.2461/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι το Pure Android Phone έχει μετατραπέι σε Pure Google Phone... Θέλει με το έτσι θέλω.
    Αυτό περίμενα να γίνει στα κινητά της Motorola. Ειλικρινά πίστευα ότι αυτή θα μετατραπεί στο αντίστοιχο ισοδύναμο της Apple, με ότι bloatware/closed-source και συναφή software θα έβγαζε η Google.

    Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο στις Nexus συσκευές.

    Όπως και να έχει πάντως, η σειρά Nexus συνεχίζει να είναι ότι πιο κοντινό έχουμε σε stock, πλέον έμμεσα, τουλάχιστον όσο η "μαμά" συνεχίζει και αναρτά τα factory images με το source code ελεύθερα. Έτσι μπορούμε μέσω Cyanogen/Omni/whatever custom rom να έχουμε ένα OS όπως το θέλουμε...

    Με το ζόρι ρε φίλε να χρησιμοποιήσω το G+... όχι για το google profile, όχι για τα YouTube comments, όχι για το hangouts, όχι για τις φωτό... Τραγικοί ζήτουλες μου φαίνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μηπως με αυτο το τροπο η Google προσπαθει να "σουλουπωσει" ενα "μπατε σκυλοι αλεστε" λειτουργικο, εστω και με εναν ακομψο τροπο? Ενας απλος χρηστης σαν κι εμενα που γνωριζει ομως τα βασικα του root, του φλασαρισματος και γενικα που "σκαλιζει" την συσκευη του χωρις να ειναι developer και fun-boy των ασπρων συσκευων {που-δεν-χαλανε-ποτε}, τι ακριβως "χανει" απο αυτη την ιστορια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το Android μπατε σκύλοι αλέστε και φταίει η Συλλογή για αυτό; Πώς διορθώνεται το υποτιθέμενο πρόβλημα με την κατάργησή της;

      Αυτό που χάνεις είναι οι open source εφαρμογές οι οποίες ξέρεις ανά πάσα στιγμή τι κάνουν και είσαι σίγουρος όταν τις χρησιμοποιείς ότι δεν τρέχουν "περίεργο" κώδικα.

      Διαγραφή
  8. Ιδιωτικότητα.......μια λεξη με πολύ μεγάλη σημασία..!!!
    Επίσης μια αλλη πολύ σημαντική λεξη είναι η διαφάνεια που υπάρχει στον ανοικτό κώδικα..!
    Κάντε μια αναζήτηση σε αυτές τις 2 λεξης και θα καταλαβεται πολλά.
    Απο εκεί και πέρα είναι θέμα επιλογών του καθενός μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παίδες εγώ τα googles τα έκανα disable όλα. Ο λόγος είναι ότι απ' ότι κατάλαβα όλη η φιλοσοφία της εταιρίας και των εφαρμογών της είναι να σε σπρώξει σε έναν κόσμο κοινωνικής δικτύωσης όπου ενδεχομένως αποσκοπεί μελλοντικά μέσα από τον εθισμό της νεολαίας να αποκομίσει οικονομικά οφέλη αλλά και να ελέγξει μία τεράστια βάση προσωπικών δεδομένων. Εκτός αυτού, τέτοιου είδους εφαρμογές αν θέλεις να λειτουργούν σωστά πρέπει να επιτρέπεις συνεχή συγχρονισμό που σημαίνει κατανάλωση πόρων. Και εγώ που είμαι άνθρωπος μιας ηλικίας, δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υποστώ το μαρτύριο με πράγματα που δεν ασχολούμαι ποτέ και δεν χρειάζομαι. Αντιθέτως τις εφαρμογές που χρειάζομαι, η google δεν μου τις δίνει. Πχ στο tts engine δεν μου δίνει Ελληνικά και οι χάρτες με τη νέα αναβάθμιση δεν με ικανοποιούν. Όλα όμως καταναλώνουν πόρους. Τα έσβησα λοιπόν και ησύχασα. Αλλά πρέπει να πω ότι και η samsung δεν πάει πίσω και δεν μου επιτρέπει το disable σε κάποια δικά της.

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη Google δεν την ενδιαφέρει ποιο κινητό θα πάρεις και πόσο θα κοστίζει αρκεί να είναι Android. Σημασία για αυτή είναι να χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι χρήστες τις υπηρεσίες της.

      Δεν το βρίσκω απαραίτητα κακό προς το παρόν μιας και είναι ποιοτικές και με βολεύουν, αν όμως χρησιμοποιήσει τα δεδομένα με λάθος τρόπο τότε υπάρχει πρόβλημα.

      Προσωπικά και εγώ μετά από root διαγράφω όσες εφαρμογές της δε με ενδιαφέρουν και δε χρησιμοποιώ.

      Διαγραφή
    2. Με την ευκαιρία να σε συγχαρώ για το όμορφο site. Το αν είναι ποιοτικές και χρήσιμες ή όχι οι υπηρεσίες της google θα έπρεπε να το αποφασίζει ο πελάτης(μέσω play) και όχι να σου έρχονται προεγκατεστημένες. Είναι κρίμα να αγοράζω μία τόσο καλή πλατφόρμα λογισμικού, πάνω σε ένα εξίσου καλό smartphone και με το καλημέρα να μου έχουν κάνει κατάληψη στη μιση ram και στη μισή rom με επιπτώσεις και στην μπαταρία. Προεγκατεστημένες θα έπρεπε να υπάρχουν μόνο οι εφαρμογές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του τηλεφώνου. Και αυτό γιατί το τηλέφωνο το πληρώνω εγώ. Αν θέλουν να διαφημίζουν και να προωθήσουν κάποιες υπηρεσίες τους, ας μου δώσουν τη συσκευή δωρεάν.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ απόλυτα. Είναι κάποιες εφαρμογές που δε θα τις χρησιμοποιήσουν ποτέ οι περισσότεροι χρήστες όπως το Google+

      Διαγραφή
    4. Ολα ειναι σκευωριες..
      Η Google μας αγαπα και τα κανει ολα για τον χρηστη..
      Για το καλο μας και την ευκολια μας!
      Μηπως να γυρισουμε ξανα πισω σε Nokia 5210? Με.. ΕΣ ΕΜ ΕΣ δυνατοτητες!!??
      Ο κοσμος μας ετσι κυλαει πλεον,και ας το κατανοησουμε και να το χωνεψουμε..
      Ολα ειναι Χρημα και για οτι γινεται υπαρχει λογος.
      Γιαυτο εγινε αυτη που εγινε η Microsoft & Google.
      Προσφερουν κατι στο οποιο δεν μπορεις να αρνηθεις...πχ.. Android.
      Και επειδη τα μονοπωλια ειναι πολυ ισχυρα,η Google δεν θα πεσει..ουτε με Firefox OS,ουτε με τιποτα...
      Οσο επεσε η παντοδυναμια της Microsoft απο το Linux,αλλο τοσο θα πεσει και το Android.
      Η "Μαμα" κανει οτι θελει,και μεις λεμε (και θα λεμε) ευχαριστω.
      Αρκει να παρουμε το My Preciooouus.....το επομενο Android..που θα υποστηριζει online cloud Beaming στον Γαλαξια της Ανδρομεδας!
      Να τα λεμε αυτα....!


      Διαγραφή
    5. Edit: Ο ιδιος ειμαι ,που εγραψα το σχολιο απο πανω...
      Ξεχασα να συγχαρω για το εκπληκτικο site!!!
      Ωραια δουλεια Doctor !!!
      Mπραβο,λυνεις πολλες αποριες! Να εισαι καλα και συνεχισε την εκπληκτικη δουλεια !!

      Διαγραφή
    6. Άψογο τι σχόλιο και σε ευχαριστώ.

      Σχετικά με τα παραπάνω νομίζω ότι απλά πρέπει να έχουμε επιλογές. Για παράδειγμα μπορεί η παντοδυναμία της MS να μην πέσει από το Linux αλλά τουλάχιστον έχω επιλογή αν δε μου αρέσουν τα Windows.

      Το ίδιο συμβαίνει και στα κινητά. Αν στο μέλλον μου τη δώσει η Google θα μπορέσω να πάω σε Firefox OS και όχι να σταματήσω να χρησιμοποιώ κινητό.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter