Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012

Ο καλύτερος browser στο Android 4; Ο default φυσικά!


Έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε ως σκουπίδια τις προεγκατεστημένες εφαρμογές και όχι άδικα. Οι περισσότερες έχουν φτιαχτεί απλά για να γεμίσουν ένα κενό, χωρίς να έχει γίνει ιδιαίτερη μελέτη στις πραγματικές ανάγκες του χρήστη (Peep σε μισώ). Σε αντίθεση με τις εφαρμογές του Play Store που συνεχώς αναβαθμίζονται με νέα χαρακτηριστικά, οι προεγκατεστημένες μένουν στάσιμες στην αρχική τους έκδοση, όμως αναβαθμίζονται σε κάθε ενημέρωση συστήματος, οπότε καλό είναι να τις ξαναδοκιμάζουμε.

Τα πράγματα λοιπόν αλλάζουν γύρω μας, γρηγορότερα από ότι φανταζόμαστε και πρέπει να βλέπουμε σφαιρικά και σε βάθος την κάθε επιλογή που μας προσφέρεται. Μια τέτοια επιφοίτηση μου ήρθε προσφάτως ψάχνοντας για τον καλύτερο browser σήμερα στο Android και η έρευνα κατέληξε εκεί που δε θα το φανταζόμουν ποτέ, στον Android browser!

Αφού λοιπόν το ερεύνησα (κάποτε), δοκίμασα τα πάντα. Μου άρεσε ο Opera γιατί μου έκανε οικονομία, ο Dolphin για τα add-on του και ο Firefox γιατί μπορεί να κατεβάσει όλων των ειδών τα αρχεία όμως κατέληξα στον Chrome. Η πρώτη του έκδοση ήταν μαγική! Ταχύτατος, όμορφος και με ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, να κάνει αυτόματα login στο Google account μου χωρίς να έχω αποθηκεύσει το password σε αυτόν. Με τον καιρό και τις αναβαθμίσεις όμως, έγινε άκαμπτος και αργός και βαρετός.

Είπα λοιπόν να ξαναδοκιμάσω τον Android browser έτσι για αλλαγή και να ξεχάσω την προηγούμενη εμπειρία μαζί του. Σκέφτηκα τι πραγματικά χρειάζομαι, και κατέληξα στα παρακάτω:
  • ταχύτητα,
  • λειτουργία σε πλήρη οθόνη,
  • γρήγορο μενού
  • και συγχρονισμό σελιδοδεικτών.


Αυτά είναι τα βασικά. Δε θα έλεγα όχι σε add-on και άλλα καλούδια όμως πρώτα από όλα θέλω να ανοίγω γρήγορα ακόμα και τις "βαριές" σελίδες και ο Android browser όχι μόνο το κάνει αλλά μπορείς κινηθείς μέσα στη σελίδα πριν αυτή τελειώσει να φορτώνει (κάτι που δεν κάνει ο Chrome για παράδειγμα). Η λειτουργία σε πλήρη οθόνη είναι must στα κινητά και με τη βοήθεια του Smart Statusbar μπορούμε ανά πάσα στιγμή να την τραβήξουμε για να ενημερωθούμε από αυτήν. Επίσης το φοβερό γρήγορο μενού που ήρθε από το Android 3.0 Honeycomb είναι πάρα πολύ βολικό και εμφανίζεται όπου θέλει ο κάθε χρήστης είναι είναι αριστερόχειρας είτε δεξιόχειρας, ενώ ο συγχρονισμός μεταξύ των σελιδοδεικτών desktop και κινητού είναι εξαιρετικός.

Δεν ξέρω αν η ταχύτητά του οφείλεται στην ROM που έχει το κινητό μου και δε θέλω να σας πείσω να αλλάξετε browser, όμως είναι μια ευχάριστη διαπίστωση που αξίζει να γνωρίζουν όλοι. Φυσικά όλοι οι browser έχουν τα συν και τα πλην τους όμως τα βασικά, τα κάνει καλύτερα ο Android browser στην έκδοση 4. Αν λοιπόν το κινητό σας διαθέτει Android 4, γιατί δεν τον δοκιμάζετε εφόσον τον έχετε ήδη εγκατεστημένο;

9 στο: "Ο καλύτερος browser στο Android 4; Ο default φυσικά!"