Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Γνωρίστε την OmniROM, τη νέα ROM που υπόσχεται να επαναφέρει το Android στο σωστό δρόμο


Έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν ότι η επιτυχία του Android οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι ένα λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα. Αν τα πράγματα δεν ήταν έτσι οι προγραμματιστές που θα ασχολούνταν μαζί του θα ήταν πολύ λιγότεροι, ενώ οι τεράστιες αλλαγές που βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια απλά δε θα υπήρχαν, τουλάχιστον σε τέτοιο μέγεθος.

Μετά την απομάκρυνση του δημιουργού του, Andy Rubin, ο οποίος όπως λέγεται είναι υπέρμαχος του ανοιχτού κώδικα και της ελευθερίας στο Android, βλέπουμε ότι και η Google πλέον δημιουργεί τη δική της ROM ξεφεύγοντας από την "καθαρότητα" που λέγαμε τα τελευταία χρόνια. Σε επίπεδο custom ROM πάντως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα καθώς η γνωστότερη από όλες, η CyanogenMod, έχει γίνει πλέον εταιρία και έχει σκοπό να δημιουργήσει δύο παρακλάδια της ROM:

  • ένα δωρεάν για την κοινότητα και
  • ένα premium για εταιρική χρήση.

Αργά ή γρήγορα αυτό θα οδηγήσει στο να είμαστε όλοι μόνιμοι beta tester της "ανοιχτής" ROM, της οποίας τα καλύτερα κομμάτια θα μεταφέρονται στην εταιρική της μορφή. Λίγο άδικο δεν είναι;

Το κενό λοιπόν που αφήνουν η Google και η Cyanogen έρχεται να καλύψει η OmniROM, μια νέα ROM η οποία δημιουργήθηκε με μερικούς από τους κορυφαίους προγραμματιστές του XDA. Το moto των ανθρώπων της OmniROM είναι το εξής:

Καινοτομία, νέα χαρακτηριστικά, διαφάνεια, κοινότητα, και ελευθερία.

Σκοπός των ανθρώπων της είναι να προσφέρουν μία εναλλακτική ROM η οποία δε θα κάνει τα χατίρια της Google και έτσι θα προσφέρει μία εμπειρία χρήσης που θα ταιριάζει καλύτερα στους χρήστες. Άλλωστε για αυτό δημιουργήθηκαν εξ' αρχής οι custom ROM, γιατί δε μας άρεσαν οι συμβιβασμοί και τα καπρίτσια του κάθε κατασκευαστή. Ξεκαθαρίζουν βέβαια ότι δε θέλουν να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες ROM, αλλά απλά να δώσουν στην κοινότητα τη δική τους ιδέα, η οποία ίσως να μην είναι καλύτερη αλλά σίγουρα θα είναι διαφορετική από τους άλλους.

Όσον αφορά τον τρόπο διανομής θα υπάρχουν σταθερές εκδόσεις (stable) αλλά και δοκιμαστικές (nightlies). Η διαφορά όμως με τις υπόλοιπες ROM είναι ότι οι nightlies θα χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων χαρακτηριστικών τα οποία θα έχουν ολοκληρωθεί. Επειδή γνωρίζουν ότι η κοινότητα του Android αποτελείται από update junkies, μας προτρέπουν να χρησιμοποιούμε τη nightlies έκδοση στην καθημερινότητά μας, καθώς όπως λένε θα είναι το ίδιο σταθερή με τη stable!

Όσον αφορά το πόσο σύντομες θα είναι οι αναβαθμίσεις, οι άνθρωποι της OmniROM έχουν σκοπό να φέρνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα νέα χαρακτηριστικά και τις νέες εκδόσεις Android στις συσκευές μας, με απαραίτητη προϋπόθεση η ROM να είναι έτοιμη για καθημερινή χρήση. Δε θα υπάρχει δηλαδή unstable ROM σε καμία περίπτωση.

Από τα λεγόμενά τους λοιπόν η OmniROM φαίνεται ένα project που σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσουμε. Τα build με Android 4.4 KitKat κυκλοφορούν ήδη στο XDA οπότε δοκιμάστε τα και πείτε μας τη γνώμη σας!

Μία συνέντευξη ενός από τα μέλη της ομάδας θα μας βάλει στο νόημα:


Μπορείτε να βρείτε την OmniROM:

στην επίσημη σελίδα της
στο Google+, το Facebook, το Twitter και
στο XDA.

16 στο: "Γνωρίστε την OmniROM, τη νέα ROM που υπόσχεται να επαναφέρει το Android στο σωστό δρόμο"