Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο απολογισμός του Steve Kondik και το μέλλον της CyanogenMod σε ένα άρθρο μανιφέστο!


Με ένα άρθρο έκπληξη στο blog της CyanogenMod, o Steve Kondik (Cyanogen) μας θυμίζει από πού ξεκίνησε η όλη προσπάθεια της γνωστότερης Android custom ROM, πού βρίσκεται σήμερα και ποιο είναι το μέλλον της. Θα σας αφήσω να το διαβάσετε και μόνοι σας για να μπείτε λιγάκι στο μυαλό ενός σύγχρονου οραματιστή, αλλά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστα κάποια πράγματα.

Το άρθρο έχει τίτλο "A New Chapter" και προμηνύει μεγάλες αλλαγές στο νέο κεφάλαιο που γράφεται για τη CyanogenMod. Ο Steve λοιπόν ξεκινώντας από την αρχή, μας αποκαλύπτει τη δύσκολη αρχή ενός προγραμματιστή που μόλις αρχίζει να ανακαλύπτει το Android χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του... noob! Κάτι που ξεκίνησε ως χόμπι κίνησε γρήγορα το ενδιαφέρον πολλών προγραμματιστών παγκοσμίως, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στη νεοσύστατη κοινότητα που υποστήριζε τη CM μέσα από το XDA. Έτσι ξεκίνησε "Μια ROM που φτιάχνεται από χρήστες για τους χρήστες".

Αμέσως μετά ήρθε και η ρήξη με τη Google η οποία ζήτησε να παύσει η παραγωγή της CM που περιείχε προεγκατεστημένα τα κλειστού κώδικα Google Apps. Γνήσιος υποστηρικτής της Open Source κοινότητας ο Steve (αν και τσατίστηκε) δεν τα παράτησε και αφαίρεσε τα Google Apps κάνοντας τη ROM του αμιγώς ανοιχτού κώδικα. Η όλη ιστορία όμως εκτίναξε τη ROM στα ύψη (μέχρι τότε διέθετε 250.000 χρήστες) καθώς πολλές ιστοσελίδες ασχολήθηκαν με το θέμα και δημιούργησαν τεράστιο hype γύρω από το όνομα της CyanogenMod.

Η πρώιμη αυτή επιτυχία έφερε το Steve στην πόρτα της Samsung, οι άνθρωποι της οποίας του πρότειναν να δουλέψει για λίγο καιρό μαζί τους με σκοπό να μάθουν για ποιο λόγο η ROM του είναι τόσο επιτυχημένη. Δεν το έμαθαν ποτέ ή μάλλον έκλεισαν τα μάτια καθώς ο Steve εξομολογείται ότι η μεγάλη επιτυχία του είναι ότι κρατάει ζωντανές παλιές συσκευές Android με τη CM, ενώ οι εταιρίες έχουν ως σκοπό να μας αναγκάζουν να αγοράζουμε κάθε χρόνο νέα συσκευή.

Ερχόμενοι στο σήμερα βρίσκουμε τη CyanogenMod Inc. Μία εταιρία (!!!) η οποία με τη συνεργασία του Koush (ClockworkMod, ROM Manager, Helium) και άλλων προγραμματιστών και τα κεφάλαια επενδυτών, θέλει να κάνει το επόμενο βήμα στο Android. Η επανάσταση ξεκίνησε γράφοντας από την αρχή τις βασικές εφαρμογές του Android, όπως της κάμερας, των μηνυμάτων και άλλων που θα δούμε στο μέλλον, ενώ μας παρουσίασε και τον ολοκαίνουριο CM Installer, μία εφαρμογή η οποία θα  κάνει την εγκατάσταση της CyanogenMod στη συσκευή μας παιχνιδάκι!Δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι η CM θα είχε λαμπρό μέλλον, αλλά αυτό το άρθρο είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον ίδιο τον Cyanogen. Έναν απλό άνθρωπο που είναι αφοσιωμένος στο δημιούργημά του, έχει γαλουχηθεί στις αρχές του ανοιχτού λογισμικού και το παρελθόν του δείχνει ότι οι προθέσεις του είναι τίμιες απέναντι στο χρήστη της CM. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Cyanogen είναι ο... "Steve" του Android και νομίζω πως αν δε σας πείσει αυτό το κείμενο να αλλάξετε τη ROM σας σε CyanogenMod, τότε τίποτα δεν μπορεί.

5 στο: "Ο απολογισμός του Steve Kondik και το μέλλον της CyanogenMod σε ένα άρθρο μανιφέστο!"