Κάνουμε root στο Vodafone Smart 3, το Smart mini και σε άλλες συσκευές με Mediatek επεξεργαστή


Είναι γνωστό ότι οι συσκευές Android έχουν διάφορους τύπους επεξεργαστών από διαφορετικούς κατασκευαστές, ένας από τους οποίους είναι και η κινέζικη Mediatek. Συσκευές της ZTE, της Acer, τα νέα Smart 3 και Smart Mini της Vodafone αλλά και πολλές κινέζικες, διαθέτουν τέτοιου τύπου επεξεργαστή. Αν ψάχνετε λοιπόν μια μέθοδο για να κάνετε root, σήμερα θα σας δείξουμε μία κοινή για όλες μαζί!

Η παρακάτω μέθοδος αφορά τις συσκευές με επεξεργαστή MTK65xx και από την έρευνα που κάναμε πρόκειται για διπύρηνες συσκευές (οι τετραπύρηνοι Mediatek είναι οι MTK81xx). Η μέθοδος είναι κοινή καθώς όλες χρησιμοποιούν την ίδια δομή στα partition της εσωτερικής τους μνήμης, υπάρχουν όμως κάποιες εξαιρέσεις όπως οι συσκευές της Alcatel με MTK65 επεξεργαστή οι οποίες διαθέτουν εντελώς διαφορετική δομή σε αυτά. Οπλιστείτε με υπομονή γιατί η διαδικασία είναι κάπως μεγάλη, αλλά όχι δύσκολη και ξεκινάμε.

Θα χρειαστούμε

Τον ADB driver για αυτό τον τύπο επεξεργαστή: Download
τον VCOM driver: Download
το MTK Droid Tools v2.46: Download
το SP Flash Tool: Download

Η διαδικασία

Ακολουθείτε τη διαδικασία με δική σας ευθύνη. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι ένα απλό παράδειγμα και δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε τους αριθμούς που αναφέρονται σε αυτές.

1. Ενεργοποιούμε τον εντοπισμό σφαλμάτων στη συσκευή μας, πηγαίνοντας στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Ανάπτυξη (ή Επιλογές για προγραμματιστές)".

2. Εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας τους ADB driver.

3. Ανοίγουμε το MTK Droid Tools

4. Συνδέουμε τη συσκευή μας μέσω USB στον υπολογιστή μας και στο Droid Tools θα μας εμφανίσει τα στοιχεία της και θα την αναγνωρίσει ως "Android Phone - Android Composite ADB Interface".


5. Πατάμε στο Droid Tools το κουμπί "Blocks Map"

6. Στη λίστα που θα μας εμφανίσει βρίσκουμε το "bootimg" (ο πυρήνας), το "recovery" (η recovery) και το "android" (η ROM) και σημειώνουμε κάπου το "Scatter" και το "Size" τους.

7. Πατάμε "Create Scatter File" και αποθηκεύουμε το αρχείο με όνομα "MT6577_Android_scatter_emmc.txt".


8. Κλείνουμε το Droid Tools και ανοίγουμε το SP Flash Tool.

9. Ανοίγουμε το αρχείο που δημιουργήσαμε πριν, μέσα από το SP Flash Tool, πατώντας το κουμπί "Scatter-loading".


10. Επιλέγουμε την καρτέλα "Read Back".

11. Πατάμε το "Add" για να δημιουργήσουμε το "ROM_0", του κάνουμε διπλό κλικ και  το αποθηκεύουμε και το μετονομάζουμε σε "boot.img".


12. Θα μας ζητήσει το Start Address και το lenght και εδώ θα μας χρειαστούν τα στοιχεία που σημειώσαμε πριν. Στο Start Address θα βάλουμε το Scatter και στο Lenght το Size βάζοντας μπροστά το "0x"(π.χ. Start Address:0x00F88000, Lenght:0x00600000).


13. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 11 - 13 για το recovery το οποίο θα αποθηκεύσουμε ως "recovery.img".

14. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 11 - 13 για το Android το οποίο θα αποθηκεύσουμε ως "system.img".

15. Αποσυνδέουμε τη συσκευή μας από τον υπολογιστή, την απενεργοποιούμε και βγάζουμε τη μπαταρία.

16. Πατάμε το "Read back" στο Flash Tool, βάζουμε ξανά τη μπαταρία και συνδέουμε τη συσκευή στον υπολογιστή.

17. Εγκαθιστούμε τον VCOM driver και αν όλα έχουν γίνει σωστά μέχρι τώρα, το SP Flash Tool θα μας εμφανίσει ένα παράθυρο με πράσινο κύκλο.


18. Το Flash Tool θα διαβάσει τα τρία αρχεία που έχουμε φτιάξει (system.img, το boot.img, recovery.img)

19. Αποσυνδέουμε και επανασυνδέουμε τη συσκευή μας στον υπολογιστή και επιλέγουμε την καρτέλα root, backup, recovery στο Droid Tools.

20. Επιλέγουμε "to choose the boot.img" και πατάμε "Recovery and Boot".

21. Επιλέγουμε τα αρχεία boot.img και recovery.img (όχι το system.img) που δημιουργήσαμε και περιμένουμε μέχρι η διαδικασία να τελειώσει και να εμφανιστεί το μήνυμα "a task is complete" (Αν εμφανιστούν κάποια παράθυρα παραβλέψτε τα).


22. Ανοίγουμε και πάλι το Flash Τool, επιλέγουμε το Scatter-loading  βρίσκοντας το "MT6577_Android_scatter_emmc.txt" όπως κάναμε και πριν.

23. Στο ίδιο παράθυρο τσεκάρουμε το "BOOTIMG" και το "RECOVERY", διαλέγοντας τα αρχεία "boot.img" και "recovery.img" που δημιουργήσαμε πριν (βρίσκονται στο φάκελο ".../Droidtools/recovery/").

24. Αποσυνδέουμε τη συσκευή μας και βγάζουμε τη μπαταρία.

25. Πατάμε το "Download" στο Flash Tool και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί για να μας ενημερώσει ότι δεν έχουμε επιλέξει όλα τα αρχεία, πατάμε "ΟΚ".


26. Ξαναβάζουμε την μπαταρία στο κινητό μας και επανασυνδέουμε τη συσκευή στον υπολογιστή. Η διαδικασία θα ξεκινήσει και αν όλα πάνε καλά, θα μας εμφανίσει το παράθυρο με τον πράσινο κύκλο.

27. Επιστρέφουμε στο Droid Tools, επιλέγουμε την καρτέλα "root, backup, recovery" και πατάμε το "SuperUser" για να κάνουμε root.


28. Η συσκευή μας είναι πλέον rooted και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Droid Tools για να κάνουμε backup.

Με λίγη προσοχή θα τα καταφέρετε. Ακολουθήστε πιστά τη διαδικασία και αν έχετε απορίες, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο νήμα της διαδικασίας στο XDA.

Σχόλια

  1. Για roamer2 επεξεργαστη οπως του ZTE Kis V788 εχεις βρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το link για τον ADB driver δίνει τον VCOM driver.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσπαθώ να κάνω install τον adb driver μέσω της διαχείρισης συσκευών επιλέγοντας το Update drivers αλλά δεν τους αναγνωρίζει... καμιά ιδεά; vodafone smart mini εχω BTW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω ρουταρα πανευκολα το smart mini μου με framaroot. Οποιος θελει ας το δοκιμασει. Επισης μηπως εχει βρει κανεις την stock rom του vodafone smart mini να την εχω για ωρα αναγκης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηπως ξερετε πως να περασω custom recovery στο vodafone smart mini;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το flash tool που βλέπεις παραπάνω απλά χρειάζεσαι το πακέτο της recovery. Ρίξε μια ματιά εδώ:

      http://smartmini.wordpress.com/2013/07/24/smartmini-kernel-and-recovery-a2/

      Διαγραφή
    2. Απο οτι βλεπω η εκδοση του kernel διαφερει απο αυτην που φοραει το κινητο μου. Αν το φλασαρω θα αντιμετωπισω προβλημα λογω διαφορετικης εκδοσης;

      Διαγραφή
    3. Θα ήθελα να σου πω όχι αλλά τα ενδεχόμενα είναι τρία. Πρώτον να μη γίνει τίποτα, δεύτερον να γίνει και τρίτον και μάλλον απίθανο να έχεις πρόβλημα.

      Διαγραφή
    4. ΟΚ ευχαριστω.προς το παρον δεν το πειραζω μεχρι να βρω κατι πιο σιγουρο αν και δυστυχως η υποστηριξη απο developers ειναι ανυπαρκτη.

      Διαγραφή
  6. ekana brick to thlefwno giauto ekana wipe all data factory reset....twra pws mporw na ksanaegatasthsw to stock SOS SOS SOS SOS SOS!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρίσκεις μια ROM, την εγκαθιστάς και λύνεις το πρόβλημά σου.

      Διαγραφή
  7. καλησπερα παιδια μια ερωτηση εχω το κλονο του samsung s3 mtk6577 speedtrum δεν μπορω να βαλω τους drivers οταν το συνδεω στο pc μου βγαζει 3 φορες κατω απο το αγωστη σησκευη
    speedtrum phone γιατι γινετε αυτο ειναι σωστο ??? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν μπορείς με τους παραπάνω, δοκίμασε με αυτό:

      http://www.doctorandroid.gr/2013/02/adb-driver-installer-driver.html

      Διαγραφή
    2. chris το δοκιμασα και μου λεει οτι ειναι οκ αλλα δεν γινεται τπτ παλι. αν βαλω linux στο pc μου θα μπορεσει να το δει χωρις drivers και να το κανω root ?? ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. Θα το αναγνωρίσει αλλά στο Linux δε λειτουργούν το Flash tool και το Droid tools.

      Διαγραφή
    4. υπαρχει καποιο συγκεκριμένο προγραμμα για ροοτ στα linux ?? ας πουμε με το super one click θα γινει ??

      Διαγραφή
    5. Δεν έχω βρει κάτι συγκεκριμένο για τις Meidtek συσκευές. Το SuperOneClick είναι γραμμένο για Windows.

      Διαγραφή
  8. ok chris αρα και linux να βαλω δεν θα καταφερω τπτ . ευχαριστω για τα tips :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. re mages ego sindeo to to kinito meto pc exo kani kai auto me to usb debug ala to mtk droid tools den to vriski 3eris kanis gt?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. exoume tn stock rom tou smart 3?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα, έκανα βήμα βήμα την διαδικασία του root, και όλα καλά...αλλά πλέον έχω το εξής πρόβλημα. Στην διαδικασία (27. Επιστρέφουμε στο Droid Tools, επιλέγουμε την καρτέλα "root, backup, recovery" και πατάμε το "SuperUser" για να κάνουμε root.) δεν μου εμφανίζει ενεργοποιημένο το SuperUser και σταμάτησα εκεί.. Πήγα να ανοίξω το τηλέφωνι και πλέον κολάει στην αρχή δεν μπαίνει καν μέσα στο σύστημα.... Τί κάνω; εχω το συγκεκριμένο τηλέφωνο http://www.androidforcheap.com/note-i9220-53-inch-screen-1ghz-processor-mtk6575-android-403-os-wcdma-3g-gps-wifi-smart-phone-p-310.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σπύρο. Δε βλέπω κάποιον στο XDA όπου είναι κάτι ο επίσημο νήμα της διαδικασίας να αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.

      Παρ' όλα αυτά εφόσον έχεις φτάσει.Στο προτελευταίο βήμα, άσχετα αν δεν τα κατάφερες μπορείς να κάνεις restore τη συσκευή σου με τα.αρχεία που δημιούργησες από αυτή για να την επαναφέρεις.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ καταρχήν για την άμεση απάντηση σου.... Έχω τα αρχεία αλλά πώς θα ξανακάνω restore; (με ποιόν τρόπο;) τα αρχεία που έχω είναι το boot, recovery, system...

      Διαγραφή
    3. https://www.youtube.com/watch?v=5Jb1pdA5pGs

      Διαγραφή
    4. Πηγαίνεις στο SP Flash tool, βάζεις το scatter από το κουμπί "scatter-loading" και τσεκάρεις από κάτω τη recovery, το boot και το system. Στο φάκελο που βλέπουν αυτά τα τρία θα πρέπει να βάλεις αυτά που έκανες backup πριν.

      Διαγραφή
    5. Λοιπόν Χρήστο, μόλις είδα το post σου και δεν πρόλαβα να κάνω αυτό που λές...αλλά έκανα κάτι άλλο (flashαρα την ROM) δλδ... βρήκα στο needrom την ROM για το μοντέλο αυτό (HaiPai i9220) αυτό είναι και το τηλ τελικά... και έκανα την διαδικασία που έλεγε εκεί... όλα εντάξει τώρα...δουλεύει μια χαρά το τηλέφωνο. Σωστή κίνηση δεν έκανα; Σε ρωτάω γιατί πρώτη φορά ασχολούμε με android κ.τ.λ.π

      Διαγραφή
    6. Εννοείται ότι έκανες σωστά. Είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα με αυτό που σου πρότεινα απλά πλέον έχεις custom ROM. Μην πετάξεις τα αρχεία που δημιούργησες με το Droid tools, ίσως τα χρειαστείς στο μέλλον για να επιστρέψεις στο εργοστασιακό firmware.

      Διαγραφή
    7. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση ανταπόκριση σου...σίγουρα θα ξαναχρειαστώ κάτι κάποια στιγμή και θα απευθυνθώ πάλι σε εσένα... Σε ευχαριστώ και πάλι...να σαι καλά.

      Διαγραφή
  12. exw ena provlhma me to wifi sto smart 3 den anoigh .paei na anoijei alla kolaei to ekana kai epanafora alla pali to idio .exete kamia idea?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό λύνεται συνήθως με επανεκκίνηση ή επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων. Μπορεί να είναι θέμα hardware.

      Διαγραφή
  13. den yparxoun pleon oi driver sta 2 prwta link. mporeis na to ftiakseis? eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν χαθεί από το XDA και δεν έχουν ανανεωθεί δυστυχώς. Κάνε μια αναζήτηση στο Google μήπως τα βρεις.

      Διαγραφή
  14. Ta exei katebasei kaneis story PC you apo palia giati me ayta pou bricks den proxwraei h texnikh. Kamia ennalaktikh? Eyxaristw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Exo vodafone smart mini root apo frama root xoris cwm recovery kai ekana install to busybox mazi me to swapper 2 alla otan to ekana run ekane boot loop kai exei kolisei ekana format alla den kanei kati.. ti mporo na kano gia na to ftiakso ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου έλεγα να δοκιμάσεις το Aroma file manager για να διαγράψεις το αρχείο που δημιουργεί το Swapper αλλά χωρίς custom recovery δεν ξέρω αν γίνεται.

      Κάνε επίσης μια έρευνα μπας και βρεις το firmware για να το εγκαταστήσεις ξανά.

      Πως έκανες format;

      Διαγραφή
    2. me to aplo recovery wipe data/factory reset!

      Διαγραφή
  16. παιδια καποιος τ stock rom του smart 3 για flash aπο recovery επειγον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. παταω το λινκ για τον abd driver και μου βγαζει error 404 not found

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν κατέβει τα αρχεία από αυτόν που τα ανέβασε.

      Διαγραφή
  18. ΔΕΝ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΛΙΝΚ ΓΙΑ VCOM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν κατέβει τα αρχεία από αυτόν που τα ανέβασε.

      Διαγραφή
  19. Για σασ εχο το κινιτο.vodafone smart 4 mini.και σονεχια χάνο το σομα της COSMOTE. Τιπορο να Κάνο και οτάν
    Μιλαο κιολασ γιναι.και εκανα και επαναφορά.και τι ποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι ποτα?Οταν λες ποτα εννοεις κανονικα ποτα?Πλακα κανω.Αλλαξε το σε GSM δηλαδη σε 2G απο ρυθμισεις δικτυα κινητης τηλεφωνιας ψαξτο στο κινητο απο ρυθμισεις.

      Διαγραφή
    2. Μπορεί να είναι θέμα λογισμικού ή κάρτας SIM. Δεν το πας σε ένα κατάστημα cosmote μπας και σε βοηθήσουν;

      Διαγραφή
  20. 2 apo ta link dn doulevoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει κατεβάσει εδώ και καιρό τα αρχεία ο δημιουργός δυστυχώς. Δοκιμάστε τα πέντε τελευταία από τα universal:

      http://www.doctorandroid.gr/2012/02/android-basics-root.html

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες