Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

Γιατί σταμάτησαν να φτιάχνονται αξιόλογες εφαρμογές στο Android;


Σας έχει δημιουργηθεί ποτέ η εντύπωση ότι δε υπάρχουν πλέον αξιόλογες νέες εφαρμογές στο Android; Πριν από πόσο καιρό βρήκατε μία εφαρμογή ισάξια του Titanium backup; Κάνοντας την εβδομαδιαία μου ψηφιακή βόλτα στο Play Store συνεχίζω να βλέπω τα ίδια και τα ίδια. Το Minecraft, το Angry birds, το Beautiful widgets βρίσκονται ακόμα ψηλά στις λίστες ενώ έχουν πάψει να εμφανίζονται εφαρμογές που λύνουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα και μας βοηθούν να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τη συσκευή μας και πιστέψτε μας φτάνω να τσεκάρω μέχρι και 500 κάθε φορά. Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό;

Παιχνίδια αντιγραφές
Ας ξεκινήσουμε από τα παιχνίδια. Τα παιχνίδια λοιπόν ακολουθούν το μοτίβο των παιχνιδομηχανών. Ότι είναι της μόδας στο PS3 φτιάχνεται αμέσως με άλλο όνομα και ιστορία και στο Android. Παράδειγμα το Modern Combat το οποίο είναι σαφώς επηρεασμένο από το Call of Duty (εκείνη την εποχή Modern Warfare). Πανέμορφα τα γραφικά του χωρίς αμφιβολία όμως πρόκειται κυρίως για πιστολίδι χωρίς κανένα νόημα. Αντίθετα φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε από ανεξάρτητους παραγωγούς φοβερές υλοποιήσεις ενώ τα μεγάλα στούντιο (Hello Gameloft) ακολουθούν την πεπατημένη. Τρανή απόδειξη οι εξαιρετικές πωλήσεις και τα εκπληκτικά παιχνίδια που μας φέρνει κατά καιρούς το Humble Bundle τα οποία όμως είναι ελάχιστα λόγω της έλλειψης χρημάτων

Τα παιχνίδια όμως είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία καθώς υπάρχουν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία για να φτιάξει ο καθένας από εμάς αυτό που έχει στο μυαλό του χωρίς να γράψει ούτε μια πιθανή κώδικα, αρκεί να βρεθεί χρόνος αλλά και χρήμα όπως είπαμε παραπάνω.

Φταίνε τα εργαλεία;
Το δύσκολο είναι να φτιάξεις εφαρμογές που είναι στοχευμένες και κατασκευάστηκαν για να λύσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα όπως για παράδειγμα ένα barcode scanner. Η διαφορά με τα παιχνίδια είναι το γεγονός ότι κανείς δεν ξέρει τι θα φτιάξεις μέχρι να το φτιάξεις και έτσι δεν μπορούν να δημιουργηθούν ευκολότερα εργαλεία οπότε η Java είναι μονόδρομος αν θέλεις να πραγματοποιήσεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

Από την άλλη πάλι δεν είναι ακατόρθωτο να μάθεις Java και η Google μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ με το Android SDK και το Android Studio ενώ μας έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του Holo UI για να φτιάξουμε ποιοτικές εφαρμογές, άρα μήπως τελικά μας τελείωσαν οι ιδέες ή το Android έχει προβλέψει όλα μας τα θέλω;

Ήρθε ο κορεσμός ή το Android τελειοποιήθηκε;
Μάλλον είναι η πιο ηλίθια ιδέα να καταλήξουμε ότι φτάσαμε σε κορεσμό. Από πότε σταμάτησαν να δουλεύουν τα μυαλά μας; Πάω στοίχημα ότι οι μισοί από όσους διαβάζουμε αυτό το άρθρο έχουμε στο μυαλό μας μια ιδέα που θα γινόταν καταπληκτική εφαρμογή και δεν τη λέμε σε κανένα για να μη μας την κλέψει (Χαχαχα!). Από την άλλη έχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε 10 διαφορετικές εφαρμογές να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα και μη μιλήσω για τα running game που από την εμφάνιση του Temple Run όλες οι ταινίες του κινηματογράφου έχουν και από ένα running game στο Play Store, με πρόσφατα παραδείγματα το Despicable Me και το Iron Man.

Μήπως τα κέρδη δεν αξίζουν τον κόπο;
Φτάνουμε λοιπόν και στην ουσία. Μήπως τελικά τα κέρδη δεν είναι αρκετά και για αυτό υπάρχει μία ύφεση στις ποιοτικές εφαρμογές; Ποια είναι άραγε η καλύτερη πολιτική πώλησης αν αναλογιστούμε και τη μεγάλη πειρατεία στο Android; Δωρεάν με διαφημίσεις ή με in-app-purchases; Πληρωμή με ένα μικρό αντίτιμο; Δυστυχώς δεν το ξέρουμε αυτό, ιδιαίτερα εμείς στην Ελλάδα που δεν μπορούμε καν να πουλήσουμε εφαρμογές αλλά και λόγω της νοοτροπίας που μας οδηγεί να τσιγκουνευτούμε 0,99€ όταν τα σκορπάμε πολλές φορές αλόγιστα σε άλλες παροχές (3 εφαρμογές = 1 καφές).

Άρα τι συμβαίνει τελικά;
Αν περιμένατε να βγει κάποιο συμπέρασμα από όλο αυτό θα σας απογοητεύσω. Μπορεί να φταίνε  όλοι οι παραπάνω παράγοντες αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο το γεγονός και από Σεπτέμβριο να λέμε άλλα. Εκεί που θέλω να καταλήξω όμως είναι στο γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθούμε τις παρουσιάσεις της Google για να δούμε νέα χαρακτηριστικά και φρέσκες ιδέες, ενώ παλιότερα τα βρίσκαμε όλα στο Play Store!!!

Από τη μία λοιπόν είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Android βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη, όχι απαραίτητα από τη Google καθώς και η CyanogenMod Team κάνει εξαιρετική δουλειά, ενώ οι ανταγωνιστές του αρκούνται απλά στο να αλλάξουν εικονίδια. Από την άλλη όμως αυτό που συμβαίνει στις εφαρμογές, όχι μόνο στο Android αλλά και στις άλλες πλατφόρμες, δεν το έχουμε ξαναδεί.

5 στο: "Γιατί σταμάτησαν να φτιάχνονται αξιόλογες εφαρμογές στο Android;"