Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011

Gameloft αγάπη μου... σε μισώ! Μια ιστορία mobile gaming.


Πραγματικά δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω να γράφω για τη Gameloft, αφού τα παιχνίδια της μου έχουν αφήσει μια γλυκόπικρη γεύση. Από τη μια λες “Πώς τα κατάφεραν και έφτιαξαν τέτοιο παιχνίδι οι άτιμοι;” και από την άλλη “Καλά, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο;”.


Ως γνήσιος gamer από τα γενοφάσκια μου που λένε, συνάντησα τη Gameloft σε όλες τις κονσόλες. PSP, Wii, PS3 και xbox360 διαθέτουν παιχνίδια της στα online μαγαζάκια τους. Σε αυτά τα μαγαζάκια όμως κυκλοφορούν μόνο παιχνίδια χαμηλού budget, αμφιβόλου ποιότητας, ή ρετρό παιχνίδια της περασμένης 20ετίας. Είναι μία τέτοια εταιρία η Gameloft; Για το λόγο που αναφέραμε παραπάνω και για ότι είδαμε μέχρι σήμερα, μάλλον ναι.

Όμως στις mobile πλατφόρμες όπως το Android και το iOS, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί δεν υπάρχει χώρος (ακόμα) για εξαιρετικά γραφικά και φοβερό gameplay, καθώς οι συσκευές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, αλλά και η έλλειψη κουμπιών δεν επιτρέπει μια πληρέστερη εμπειρία. Εδώ τα παιχνίδια πρέπει να είναι απλά στο χειρισμό και σχετικά όμορφα στην παρουσίαση αλλά για να ξεχωρίσεις πραγματικά χρειάζεσαι ένα καλό σενάριο ή μια εξαιρετική ιδέα για υλοποίηση.

Η Gameloft μας έχει αποδείξει οτι από παρουσίαση τα πάει πολύ καλά, αλλά δε μας προσφέρει νέες ιδέες. Τα παιχνίδια της είναι είτε τετριμμένα, είτε αντιγραφές κακέκτυπα από επιτυχημένα παιχνίδια κονσόλας, που απλά δεν προκαλούν το ενδιαφέρον. Ακόμα και οι τίτλοι των παιχνιδιών είναι έτσι δοσμένοι για να μας θυμίζουν το συγκεκριμένο παιχνίδι που αντιγράφουν!  Το εκνευριστικό της υπόθεσης είναι οτι προσπαθούν να βγάλουν χρήματα και από παιχνίδια - αρπαχτές φτιαγμένα για low-end συσκευές.

Ένα παράδειγμα για να συγκρίνουμε τα γραφικά που μπορεί να σηκώσει μια Android συσκευή (Tegra2) είναι το Shadowgun. Σε αφήνει με ανοιχτό το στόμα! Δείτε το:

Kαι άλλο ένα παράδειγμα παιχνιδιού που είναι απλά πολύ καλή ιδέα είναι το Spirit! Από τα παιχνίδια που σε κάνουν να κολλάς:

Πάμε τώρα να δούμε τι δημιουργεί η Gameloft για εμάς και να τα συγκρίνουμε με τα παραπάνω. Φυσικά δεν παραθέτονται όλα τα παιχνίδια, παρά μόνο μερικά, τα οποία μπορείτε να βρείτε στο Android Market. Θα τα χωρίσουμε σε τρεις κατηγορίες:

  • Τα καλά. Παιχνίδια που είναι απλά μια πολύ καλή απόδοση τίτλου, που αξίζει να έχετε στη συσκευή σας.
  • Οι αντιγραφές. Πρόκειται για παιχνίδια που είναι μεν όμορφα, αλλά δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω αν έχεις ήδη παίξει τα αντίστοιχα στην κονσόλα, καθώς διαθέτουν επί των πλείστων τραγικά σενάρια.
  • Γελάει ο κόσμος. Η αγαπημένη μου κατηγορία! Εδώ βρίσκονται παιχνίδια που είναι χειρότερα και από αυτά που παίζουμε στο MAME. Το κλειδί για τη Gameloft είναι οτι φέρουν ονόματα ταινιών και πετυχημένων παιχνιδιών αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν ούτε στο ελάχιστο το σενάριο, την ομορφιά και το gameplay τους.


Τα καλά

Asphalt 6: Adrenaline HD
Αν προσπεράσουμε το γεγονός οτι το παιχνίδι είναι μια συμπαθητική αντιγραφή του NFS Underground, δεν παύει να είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια οδήγησης. Άλλωστε δε θες και πολλά πράγματα: Γκάζι, φρένο και τιμόνι. Πολύ όμορφο πραγματικά.

The Adventures of TinTin HD
Το παιχνίδι της πρόσφατης ταινίας με τα ομολογουμένως πολύ όμορφα γραφικά, μεταφέρει καταπληκτικά το κλίμα της, στη συσκευή μας. Πανέμορφο!

9mm HD
Ολίγον από Grand Theft Auto και ολίγον από Max Payne, το 9mm είναι ένα παιχνίδι που θα σας αρέσει. Συμμορίες, πιστολίδια και πολύ τρέξιμο είναι τα στοιχεία που κρατάνε το ενδιαφέρον αμείωτο σε ένα game... κόσμημα:

BackStab HD
Ο Altair του Assassins Creed και ο πρίγκηπας του Prince of Persia μάλλον ήταν φιλαράκια και τούτος εδώ είναι ο τρίτος της παρέας! Το BackStab είναι μία μίξη των δύο παιχνιδιών που φαίνεται να έχει και καλό σενάριο. Μάλλον η καλύτερη δουλειά της Gameloft και μόνο με €0,10 στην προσφορά της, στις 12/12/2011 στο Android Market. Απόλαυση:

Οι αντιγραφές

Modern Combat 2: Black Pegasus
Κάτι μου θυμίζει ο τίτλος... Κάντε το Modern Warfare καλύτερα ρε παιδιά να τελειώνουμε. Αν έχετε παίξει το Call of Duty, δε χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για αυτό. Δεν πρόκειται να σας προσφέρει καμία συγκίνηση επιπλέον.

Brothers in Arms 2
Ή αλλιώς Medal of Honor. Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος... μπλα μπλα μπλα... σκότωσε τους Γερμαναράδες... μπλα μπλα... THE END! Αυτό είναι το παιχνίδι!

GT Racing: Motor Academy
Μωρέ τι μου θυμίζει αυτό το GT. Μήπως Gran Turismo; Όμορφο παιχνιδάκι αλλά αν το ξεκινήσετε με το σκεπτικό οτι θα δείτε κάτι παρόμοιο, καλύτερα μην το αγοράζετε καθόλου.

Order & Chaos
Μόνο από το εξώφυλλο, θα καταλάβετε ποιο παιχνίδι έχει αντιγράψει:

Ναι! Πρόκειται για έναν κλώνο του World of Warcraft. Αν δεν έχεις παίξει ποτέ το WoW, μπορείς να ξεκινήσεις από εδώ, αλλά για τους έμπειρους χρήστες είναι απλά μια κακή αντιγραφή.

NOVA 2
Δε θυμίζει τίποτα αλλά ο μονολεκτικός τίτλος των τεσσάρων γραμμάτων μόνο στο Halο μπορεί να παραπέμψει. Άλλο ένα FPS με τίποτα διαφορετικό παρά μόνο το “μανδύα” του Halo. Υπάρχουν και καλύτερα.


Γελάει ο κόσμος
Τα παρακάτω παιχνίδια θα μου επιτρέψετε να μην τα σχολιάσω διότι ενδέχεται να ξεστομίσω ύβρεις ανάρμοστες (άντε ρε &^$!)#&$*#&!$).

Immortals

Cowboys & Aliens

Driver: San Francisco

Assassins Creed

Χωρίς πλάκα. Ζητάνε λεφτά για αυτά τα παιχνίδια!


Εν κατακλείδι
Πιστεύω πως η Gameloft αδικεί τον εαυτό της. Καταλαβαίνω οτι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια γκάμα παιχνιδιών η οποία θα περιέχει τίτλους για low-end όσο και για high-end συσκευές, αλλά ούτε ένα παιχνίδι της δε φτάνει  το παράδειγμα του Shadowgun, το οποίο εδώ που τα λέμε είναι μόνο γραφικά γιατί από σενάριο... κλάφτα Χαράλαμπε.

Θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Spirit αλλά και του Angry Birds, τα οποία προσφέρουν κάτι διαφορετικό στα παιχνίδια που παίζουμε καθημερινά, όχι με ιδιαίτερα γραφικά αλλά με την έξυπνη ιδέα παρουσίασής τους.

Τέλος, δεν μπορώ να φανταστώ να αγοράζει κάποιος ούτε για πλάκα τα παιχνίδια της τελευταίας κατηγορίας. Εγκαταστήστε καλύτερα έναν MAME emulator και παίξτε το σαφώς ανώτερο Cadillacs & Dinosaurs.

17 στο: "Gameloft αγάπη μου... σε μισώ! Μια ιστορία mobile gaming."