Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Google I/O 2013: Play Games, Music, Hangouts και Nexus Galaxy S4 οι σημαντικότερες αλλαγές στο Android


Όπως ξεκάθαρα δήλωσε λίγες μέρες νωρίτερα ο Sundar Pichai στη συνέντευξη του, η παρουσίαση του Google I/O 2013 αφορούσε κυρίως τους προγραμματιστές. Δεν είδαμε όπως άλλες χρονιές εμφανίσεις συσκευών και νέων εκδόσεων του Android παρά μόνο παρουσίαση και βελτίωση υπηρεσιών. Αλιεύσαμε λοιπόν τα σημαντικότερα που αφορούν το Android και σας τα παρουσιάζουμε.

Play Games

Μετά το πολύ μπλα μπλα για τα νέα API και τους προγραμματιστές η πρώτη νέα υπηρεσία που ανακοινώθηκε είναι το Google Play Games. Πρόκειται για μια υπηρεσία η οποία θα κάνει πιο κοινωνικά τα παιχνίδια στο Android καθώς όπως στο Facebook και το Google+ μπορούμε να δούμε ποια παιχνίδια παίζουν οι φίλοι μας, να συγκρίνουμε τα σκορ και να τους ανταγωνιστούμε, έτσι και με το Google Play Games θα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα, αρκεί οι προγραμματιστές τους να προσθέσουν τη λειτουργία αυτή σε αυτό.

Εκτός από τα παγκόσμια leaderboard, θα υπάρχουν achievement για κάθε παιχνίδι, όπως ακριβώς γίνεται και στο PS3 με τα trophy, τα οποία θα μας προκαλούν να συνεχίζουμε να παίζουμε ενώ θα γίνει ευκολότερη από ποτέ η πρόσκληση σε multiplayer παιχνίδι με τους φίλους μας μέσω του Google+.

Play Music

Η εφαρμογή της μουσικής η οποία αναβαθμίστηκε χθες το βράδυ περιλαμβάνει ολοκαίνουργιο γραφικό περιβάλλον στα πρότυπα του Play Store χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές στις βασικές λειτουργίες, με μια όμως μεγάλη προσθήκη. Η Google μας δίνει πλέον τη δυνατότητα με μία μηνιαία συνδρομή των 10 δολαρίων να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα τραγούδια του Google Music! Έτσι δε χρειάζεται πλέον να αγοράζουμε τη μουσική μας, αλλά μπορούμε να νοικιάσουμε τη βάση δεδομένων της Google για ένα μήνα και να ακούσουμε τα πάντα. Σημειωτέον επίσης ότι προσφέρεται ήδη δωρεάν δοκιμαστική περίοδος 30 ημερών. Πολύ βολικό αν είσαι DJ.

Hangouts

Η τρίτη σημαντική αλλαγή για το Android αφορά την αναβάθμιση του Google Talk το οποίο αντικαταστάθηκε ήδη από το Hangouts (το λεγόμενο Babel ή Babble). Η αναβάθμιση αυτή έρχεται με σκοπό να ενοποιήσει τις υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων του Google+, του Gmail και του Android και θα μας επιτρέπει να μοιραστούμε εικόνες, κείμενο αλλά και να κάνουμε βίντεο κλήσεις με τους φίλους μας. Εκεί που έδωσε βάση η Google είναι το γεγονός ότι θα μπορούμε να επικοινωνούμε ελεύθερα ασχέτως σε ποια πλατφόρμα βρίσκεται ο καθένας καθώς θα λειτουργεί μέσω του Chrome στους υπολογιστές, ενώ θα υπάρχει εφαρμογή για το Android και το iOS. Έτσι το μόνο ζητούμενο από τους συμμετέχοντες θα είναι να έχουν Google λογαριασμό.

Nexus Galaxy S4

Είδαμε και μία συσκευή από... σπόντα όμως αφού μετά τις δοκιμές για καθαρή ROM σε μη Nexus συσκευές με τη Sony, η Google φαίνεται πως βρήκε την κατάλληλη συσκευή για να το κάνει πραγματικότητα. Ανακοίνωσε λοιπόν μια ειδική έκδοση του Galaxy S4 με καθαρό Android, το οποίο θα λαμβάνει απευθείας τις αναβαθμίσεις από την ίδια τη Google και θα πωλείται μέσω του Play Store έναντι του ποσού των 650 δολαρίων. Κατά 99% θα λειτουργεί και η μέθοδος που παρουσιάσαμε παλιότερα για αγορές συσκευών από το Play Store για όσους το σκέφτονται.

Επίσης...
Αξίζει φυσικά με σημειώσουμε ότι αν και το περιμέναμε δεν είδαμε πουθενά αναφορά στο Android 4.3, θα χρειαστεί λοιπόν να περιμένουμε λιγάκι ακόμα για να το δούμε. Αν χρησιμοποιείτε γενικότερα τις υπηρεσίες της Google σας προτείνουμε να δείτε την παρουσίαση καθώς περιελάμβανε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις για τον Chrome, το Google+. το Google Maps και το Google Search.

10 στο: "Google I/O 2013: Play Games, Music, Hangouts και Nexus Galaxy S4 οι σημαντικότερες αλλαγές στο Android"