Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ενεργοποιούμε την αποστολή SMS 160 χαρακτήρων στην προεγκατεστημένη εφαρμογή του Android.


Ένα πρόβλημα που εκνευρίζει πολλούς από τους χρήστες Android συσκευών είναι η αδυναμία της προεγκατεστημένης εφαρμογής μηνυμάτων να στείλει SMS 160 χαρακτήρων. Το έχουμε παρατηρήσει σε διάφορες συσκευές και απορούμε για ποιο λόγο δεν κάθονται να λύσουν ένα τόσο απλό πρόβλημα, οι εταιρίες.

Σήμερα θα δείξουμε μερικούς τρόπους για να ενεργοποιήσουμε αυτή την επιλογή, για τους οποίους όμως θα πρέπει να έχουμε rooted συσκευή. Ξεκινάμε!

Αντικατάσταση με custom
Αν η εφαρμογή SMS που περιέχει η συσκευή μας είναι η επίσημη της Google (com.android.mms), τότε είμαστε πολύ τυχεροί καθώς υπάρχει και μία έκδοση με ενεργοποιημένους τους 160 χαρακτήρες.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να την κατεβάσουμε από το νήμα της στο XDA ανάλογα με την έκδοση Android που τρέχει η συσκευή μας και μέσω ενός file explorer να αντικαταστήσουμε την παλιά στη διαδρομή "/system/app". Αφού ρυθμίσουμε και τα δικαιώματά της σε "rw- r-- r--", μετά από επανεκκίνηση μπορούμε πλέον να χαρούμε τη νέα λειτουργία.

Συμπληρώνοντας ένα κομμάτι κώδικα
Αν τώρα η συσκευή μας διαθέτει την εφαρμογή του κατασκευαστή όσον αφορά τα SMS και δεν υπάρχει κάπου στις ρυθμίσεις η επιλογή ενεργοποίησης 160 χαρακτήρων, μπορούμε να κάνουμε το εξής:

Ας πάρουμε για παράδειγμα την εφαρμογή της Sony (com.sonyericsson.conversations). Αν επισκεφτούμε τη διαδρομή "/data/data/com.sonyericsson.conversations/shared_prefs" με τον file explorer μας, θα βρούμε το αρχείο "com.sonyericsson.conversations_preferences.xml". Το ανοίγουμε και προσθέτουμε την παρακάτω γραμμή πριν από το "</map>":
<boolean name="semc_pref_key_character_conversion_visibility" value="true">

Αν η γραμμή αυτή υπάρχει ήδη στο αρχείο θα είναι ρυθμισμένη στο "false", εμείς λοιπόν την ορίζουμε ως "true". Αποθηκεύουμε το αρχείο, κάνουμε επανεκκίνηση και είμαστε εντάξει.

Χρησιμοποιήσαμε το παράδειγμα της Sony γιατί στην εφαρμογή της λειτουργεί αυτή η μέθοδος αν και όχι σε όλες τις συσκευές. Δοκιμάσαμε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτή της Google που αναφέραμε παραπάνω αλλά δεν κατέστη εφικτό. Αν η συσκευή σας διαθέτει κάποια τρίτη εφαρμογή όπως της Sony, μπορείτε να δοκιμάσετε τον παραπάνω τρόπο και σε αυτή και να μας ενημερώσετε για το αποτέλεσμα.

Αν τα παραπάνω δε λειτουργούν...
Το πιο εύκολο και προφανές είναι να αντικαταστήσουμε την εφαρμογή και να μην τη χρησιμοποιήσουμε πλέον. Μπορούμε να κατεβάσουμε από το Play Store το Handsent SMS ή το GO SMS οι οποίες είναι και οι πιο ποιοτικές και να απενεργοποιήσουμε την προεγκατεστημένη εφαρμογή από τη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Εφαρμογές".

Κλείνοντας να πούμε πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά που βρήκαν τις παραπάνω μεθόδους ή κατασκεύασαν τα ανάλογα αρχεία, που παρεμπιπτόντως είναι και συμπατριώτες.

56 στο: "Ενεργοποιούμε την αποστολή SMS 160 χαρακτήρων στην προεγκατεστημένη εφαρμογή του Android."