Εγκαταστήστε πολλαπλές ROM και άλλα λειτουργικά συστήματα ταυτόχρονα στο Nexus 7, με τη βοήθεια του MultiROM!


Το Nexus 7 είναι ένα εξαιρετικό tablet το οποίο λόγω μεγέθους, δύναμης και υποστήριξης μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση του υπολογιστή μας από αυτό. Για όσους λοιπόν ψάχνονται με άλλα λειτουργικά συστήματα και για όσους θέλουν απλά να δοκιμάζουν πολλές ROM, το MultiROM είναι η λύση.

Το MultiROM είναι ένα mod το οποίο προσφέρει το λεγόμενο dualboot (σε αυτή την περίπτωση multiboot) στο Nexus 7, όπως το έχουμε μάθει στους υπολογιστές μας. Έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει διάφορες ROM όχι μόνο του Android, αλλά και άλλων λειτουργικών συστημάτων ταυτόχρονα στην ίδια συσκευή. Έτσι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να εκκινήσουμε το Android για να παίξουμε τα παιχνίδια μας ή π.χ. το Ubuntu για να δουλέψουμε σε ένα πλήρες λειτουργικό σύστημα.

Η εγκατάστασή του είναι πολύ απλή καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκαταστήσουμε το mod μέσω recovery και μετά μία νέα ειδικά μεταποιημένη recovery μέσω του fastboot. Το κορυφαίο του χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ROM δε χρειάζεται να είναι εγκατεστημένες στην πολύτιμη εσωτερική μνήμη της συσκευής, αλλά μπορούν να τρέξουν και από USB στικάκι! Κατ' επέκταση, δε χρειάζεται να κάνουμε wipe και να χάσουμε τα δεδομένα της υπάρχουσας ROM, αν και συνιστάται να κάνουμε πάντα ένα backup για παν ενδεχόμενο.


Προϋποθέσεις
Θα χρειαστεί λοιπόν να έχουμε:
  • Εγκατεστημένο το Android SDK στη συσκευή μας
  • Ένα rooted Nexus 7 με εγκατεστημένη custom recovery (δείτε πώς γίνεται)
  • να μην έχουμε ενεργοποιήσει το encryption στη συσκευή
  • η έκδοση του bootloader να είναι άνω του 4.13
  • Το αρχείο της MultiROM (από εδώ)
  • την ειδικά μεταποιημένη recovery (από εδώ)

Εγκατάσταση
Ακολουθείτε τις οδηγίες εγκατάστασης με δική σας ευθύνη.

1. Κατεβάζουμε το αρχείο του MultiROM στην SD κάρτα της συσκευής μας.

2. Κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας τη μεταποιημένη recovery, την αποθηκεύουμε στο φάκελο "platform-tools" μέσα στο Android SDK και τη μετονομάζουμε σε "recovery.img" για ευκολία.

3. Βάζουμε τη συσκευή μας σε recovery mode, επιλέγουμε "install zip from sd card" και βρίσκουμε και εγκαθιστούμε το Multiboot αρχείο από τη λίστα.

4. Μόλις τελειώσει η διαδικασία, βάζουμε τη συσκευή μας σε fastboot / bootloader mode και συνδέουμε τη συσκευή μας στον υπολογιστή μέσω USB.

5. Ανοίγουμε ένα τερματικό στον υπολογιστή και μέσω αυτού ανοίγουμε το φάκελο "platform-tools" (με την εντολή "cd" και κάνοντας drag & drop το φάκελο στο τερματικό).

6. Από εκεί δίνουμε την εντολή:

Windows
fastboot flash recovery recovery.img

Linux & Mac
sudo ./fastboot flash recovery recovery.img

Αυτό ήταν! Μόλις τελειώσει η διαδικασία βάζουμε και πάλι τη συσκευή μας σε recovery mode. Αυτή τη φορά θα ανοίξει η νέα recovery που εγκαταστήσαμε προηγουμένως. Για να εγκαταστήσουμε μία ROM, την κατεβάζουμε στη συσκευή μας και αφού μπούμε σε recovery mode, πηγαίνουμε στη διαδρομή "Advanced > MultiROM > Add ROM" και την επιλέγουμε. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Ubuntu 13.04, κατεβάζοντας το αρχείο .img του (από εδώ) και επιλέγοντας από τη recovery "Ubuntu". Η διαδικασία για το Ubuntu Touch είναι λίγο πιο περίπλοκη (θα τη βρείτε εδώ). Μπορούμε να βρούμε μία λίστα όλων των λειτουργικών συστημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το MultiROM, μεταξύ των οποίων το Arch, το Bodhi, το WebOS και το Plasma Active (από εδώ).


Απεγκατάσταση & διαγραφή
Όλες οι ROM που εγκαθιστούμε βρίσκονται στη διαδρομή "sdcard/multirom" της συσκευής μας, αν τις έχουμε στην εσωτερική μας μνήμη και όχι σε USB stick και από εκεί μπορούμε να τις διαγράψουμε.

Για να απεγκαταστήσουμε το MultiROM μπορούμε να κάνουμε restore ένα παλαιότερο nandroid backup ή να φλασάρουμε μέσω recovery το boot.img Της ROM μας και ύστερα μέσω fastboot τη recovery της αρεσκείας μας, χρησιμοποιώντας τις παρακάτω εντολές:

Windows
fastboot flash boot boot.img
fastboot flash recovery recovery.img

Linux & Mac
sudo ./fastboot flash boot boot.img
sudo ./fastboot flash recovery recovery.img


Περιορισμοί
Το MultiROM όσο βολικό και να είναι έχει τους περιορισμούς του. Ένας από αυτούς είναι το γεγονός ότι για να χρησιμοποιήσουμε τις ROM που εγκαθιστούμε θα πρέπει ο πυρήνας (kernel) της προεγκατεστημένης ROM να είναι κοινόχρηστος. Αυτό γίνεται εύκολα φλασάροντας έναν πυρήνα που διαθέτει αυτή τη λειτουργία (από εδώ).

Φανταστείτε λοιπόν να έχετε στο Nexus 7 σας την προεγκατεστημένη του έκδοση και σε ένα στικάκι πολλές ROM διαφόρων εκδόσεων αλλά και πλήρη Linux λειτουργικά συστήματα. Πολύ βολικό!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες