Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Προ των πυλών φορητοί επεξεργαστές με οχτώ πυρήνες!


Οκτώ πυρήνες, σε φορητό επεξεργαστή; Είναι σενάριο που μπορεί να έχει εφαρμογή στο άμεσο μέλλον; Αυτό σχεδιάζει να μας ανακοινώσει η Samsung το Φεβρουάριο στο International Solid-State Circuits Conference και μας έχει κάνει να περιμένουμε σε αναμμένα κάρβουνα..

Πριν ενθουσιαστείτε υπερβολικά να πούμε πως δεν πρόκειται ακριβώς - από τεχνική άποψη - για ένα οχταπύρηνο επεξεργαστή, αλλά για ένα διπλό τετραπύρηνο, δηλαδή ένα τσιπ με δύο επεξεργαστές. Ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική της ARM, που ονομάστηκε "big.little" και έχει στόχο να συνδυάσει τον όχι πολύ απαιτητικό σε μπαταρία, υψηλής απόδοσης τετραπύρηνο επεξεργαστή ARM 28nm Α7 για τις καθημερινές εργασίες,  με ένα πολύ δυνατό A15 για τις δύσκολες δουλειές (βίντεο, παιχνίδια).  

Η ίδια η ARM δηλώσε πως το "big.little" project αποφέρει περισσότερα οφέλη από αυτά που περίμεναν όταν αρχικά συνέλαβαν την ιδέα και πως ο επεξεργαστής της Samsung θα είναι ο πρώτος στην αγορά που θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική αυτή. Θα είναι ένα νέο είδος Exynos.

Θα διαθέτει άραγε αυτόν το επεξεργαστή το επόμενο Galaxy; Είναι πιθανό αλλά και δύσκολο. Το χάσμα μεταξύ της ανακοίνωση ενός νέου τσιπ και της μαζικής παραγωγής του μπορεί να είναι μεγάλο. Με την πρώτη παρτίδα συσκευών που διαθέτουν το διπύρηνο Exynos 5  να βγαίνουν τώρα στην αγορά (Samsung Chromebook και Nexus 10) αυτό το "θηρίο" με τους οκτώ πυρήνες μπορεί να μην είναι έτοιμο εγκαίρως για την επόμενη συσκευή-ναυαρχίδα. Επίσης η Samsung μπορεί να στοχεύει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον επεξεργαστή ειδικά σε Chromebooks και Windows RT /Android ταμπλέτες, πριν επιχειρήσει να τον δοκιμάσει σε συσκευές μικρότερων διαστάσεων. 

Όπως και να έχει, τα νέα είναι ευχάριστα! Η τεχνολογία ποτέ δε σταματά!

6 στο: "Προ των πυλών φορητοί επεξεργαστές με οχτώ πυρήνες!"