Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Αποτελέσματα: Ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος για να κάνετε root;


Δημοσκοπήσεων συνέχεια και οφείλω να ομολογήσω οτι έχουν πολύ "ψωμί" οι απαντήσεις και τα δεδομένα που συλλέγουμε! Αυτή την εβδομάδα, ρωτήσαμε ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος για να κάνει κανείς root στις μέρες μας και τα αποτελέσματα δε σοκάρουν κανέναν.

Αποτελέσματα


Ας ξεκινήσουμε σήμερα από το τέλος προς την αρχή. Φαίνεται λοιπόν οτι το overclocking δεν είναι πρωτεύουσας σημασίας σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ είναι ελάχιστοι όσοι δε θα έκαναν root, πράγμα που σημαίνει οτι ο κόσμος θέλει να έχει δικαιώματα διαχειριστή στη συσκευή και δίνει πραγματική αξία στο εγχείρημα. Επίσης μικρό είναι το ποσοστό στην περίπτωση αλλαγής της επίσημης ROM απλά επειδή δε μας αρέσει, που δείχνει οτι οι κατασκευαστές κάνουν καλή δουλειά στην παραμετροποίηση του Android.

Στην τρίτη θέση, είναι η επιλογή εγκατάστασης κάποιας εφαρμογής που χρειάζεται δικαιώματα διαχειριστή. Εξαιρετικές εφαρμογές όπως το Titanium Backup, το Chainfire 3D, το Sixaxis Controller και το Root Explorer, οι οποίες ξεκλειδώνουν νέα χαρακτηριστικά και ανοίγουν τους ορίζοντες λειτουργικότητας του Android, κάνοντάς το μία πραγματικά ολοκληρωμένη πλατφόρμα. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν η Google, να σκεφτεί να προσθέσει στην επόμενη έκδοση του Android, μία επιλογή "Root" στις ρυθμίσεις και να την τσεκάρουμε όπως ακριβώς κάνουμε με τις "Άγνωστες πηγές", αν θέλουμε να έχουμε τέτοια δικαιώματα; Ωραίο θα ήταν, αλλά και επικίνδυνο για το μέσο χρήστη.

Δεύτερη σε σειρά επιλογή είναι η απεγκατάσταση προεγκατεστημένων εφαρμογών. Το ξέρω, έχουμε βαρεθεί όλοι να βλέπουμε εφαρμογές που έχουν αποφασίσει άλλοι οτι πρέπει να μας είναι χρήσιμες, αλλά δε χρησιμοποιούμε όλοι το Faacebook και το Google+, τι να κάνουμε; Τα προβλήματα με αυτές είναι δύο:
  1. Ξεκινάνε στο παρασκήνιο και δεσμεύουν χώρο στη RAM, κάνοντας τη συσκευή μας πιο αργή
  2. και απλά πιάνουν χώρο στη συσκευή μας.
Για το πρώτο υπάρχει λύση, καθώς από την έκδοση Android 4.0 ICS και μετά, το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε αυτές τις εφαρμογές (Πληροφορίες). Το δεύτερο όμως είναι κατά κάποιο τρόπο μια ψευδαίσθηση γιατί ακόμα και αν τις σβήσουμε, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε όποιες θέλουμε στο χώρο που εξοικονομείται (Πολλές όμως μεταφέρονται). Άρα το πρόβλημα είναι οτι επιλέγουμε συσκευές με μικρό system partition και κατ' επέκταση λίγο χώρο για να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές μας. Το προτεινόμενο κατά τη γνώμη μου είναι μία συσκευή με 1GB system partition, το οποίο είναι υπεραρκετό για να χωρέσει ότι πραγματικά θέλουμε.

Πάμε λοιπόν στο νούμερο ένα, το οποίο δεν είναι άλλο από τις αναβαθμίσεις. Το πρόβλημα των περισσότερων χρηστών είναι οτι οι εταιρίες δεν αναβαθμίζουν τις συσκευές τους και αναγκάζεται να το κάνει μόνος του αλλά το Android είναι λειτουργικό το οποίο αναβαθμίζεται κάθε έξι μήνες από τη Google. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι για μία εταιρία να υποσχεθεί στους καταναλωτές της οτι η συσκευή που αγόρασαν θα υποστηρίζεται με αναβαθμίσεις για τους επόμενους 18 μήνες, χωρίς να ξέρει τι έχει στο μυαλό της η Google. Θα πρέπει να φτιάχνονται μόνο ακριβές συσκευές (τύπου iPhone), που θα περιέχουν τα πάντα, για να είναι σίγουρο οτι θα μπορούν να σηκώσουν τις επόμενες εκδόσεις. Θα χαιρετούσαμε για πάντα τα φθηνά smartphone, τουλάχιστον από τους γνωστούς κατασκευαστές και δε θα είχε τέτοια μεγάλη επιτυχία το Android. Το fragmentation λοιπόν, δεν είναι τελικά και τόσο άσχημο, αφού σε αυτό (και στο open source) οφείλεται η πληθώρα των επιλογών που έχουμε σήμερα και μην ξεχνάμε ποτέ την κοινότητα που υποστηρίζει το Android και καταφέρνει να μας φέρει νεότερες εκδόσεις στα παλιά κινητά μας.

Επόμενo θέμα;
Πείτε μας "Ποιο θεωρείτε το ιδανικότερο μέγεθος οθόνης για κινητό τηλέφωνο;" Σκεφτείτε οτι όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο δυσκολότερα το κρατάμε στα χέρια μας, οτι καλές είναι οι Full HD ταινίες αλλά την ίδια ποιότητα θα έχουμε και με 480p στο κινητό μας. Όλοι θα θέλαμε το καλύτερο και το μεγαλύτερο αλλά ποιο είναι το πιο λειτουργικό;

9 στο: "Αποτελέσματα: Ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος για να κάνετε root;"