Η Apple χτυπάει τον ανταγωνισμό εκεί που πρέπει. Διαθέτει πλέον και low-end συσκευές!


Παρακολουθώντας τη χθεσινή παρουσίαση του iPhone 5, αυτό που μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι η παραπάνω εικόνα. Συνειδητοποίησα λοιπόν οτι το iPhone δεν είναι ένα και μοναδικό, αλλά υπάρχει μία σειρά τεσσάρων συσκευών (προσθέτοντας και το 3GS) σε διάφορες τιμές με την τελευταία έκδοση iOS και στο σχήμα που όλοι(;) αγαπήσαμε. Αν ξεπεράσουμε τις συγκρίσεις των συσκευών αλλά και των δύο λειτουργικών (iOS και Android) και δούμε ξερά αυτή τη νέα πολιτική της Apple, θα καταλήξουμε οτι είναι πολύ έξυπνη και συμφέρουσα και για την εταιρία αλλά και για τους καταναλωτές που θέλουν να αποκτήσουν απλά ένα iPhone.


Ας μιλήσουμε με αριθμούς
Βάσει της προηγούμενης πολιτικής της Apple η οποία στόχευε στο να αναβαθμίσουν οι υπάρχοντες χρήστες iPhone σε νεότερες συσκευές και όχι σε νέους χρήστες (για αυτό ακούγαμε συχνά το "the best iPhone yet" και όχι το "the best smartphone yet"), θα περίμενα να καταργηθεί το iPhone 3GS από την αγορά για να δώσει χώρο στα νεότερα αδερφάκια του. Η Apple λοιπόν, όχι μόνο δεν το κάνει αλλά θα το αναβαθμίσει και σε iOS 6! Ακόμα και αν δοθεί εντολή να σταματήσει η παραγωγή του iPhone 3GS, μπορεί να πάρει έξι με οκτώ μήνες για να εξαντληθεί από τα καταστήματα άρα θα έχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Έχουμε λοιπόν τη "σειρά iPhone" και όχι "ΤΟ iPhone" και ενδεικτικά οι τιμές που θα μπορούμε να τα βρούμε θα είναι αυτές:

  • iPhone 3GS στα 299€
  • iPhone 4 στα 399€
  • iPhone 4S στα 499€
  • iPhone 5 στα 599€

Υπάρχει δηλαδή μία έκδοση με ένα πυρήνα για τους απλούς χρήστες, μία με οχταπύρηνη GPU για αυτούς που θέλουν να παίζουν παιχνίδια, η ολοκαίνουρια έκδοση για τους fan και όλες με την τελευταία έκδοση iOS και με διαφορετικές χωρητικότητες (8, 16, 32, 64 GB). Καλύπτεται λοιπόν μία μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών για διαφορετικές τσέπες.


Δεν είναι όμως μόνο αυτά
Υπάρχει και το iPod Touch, το οποίο είναι στην ουσία ένα iPhone 4 που δεν παίρνει τηλέφωνο και μπορούμε να το βρούμε στην αγορά με 200€. Με ένα έξτρα κόστος 75€ μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κανονικό iPhone 4 με συσκευές σαν και αυτή. Θα έχουμε δηλαδή ένα iPhone 4 με μόνο 275€!!!

Τέλος, μην ξεχνάμε και τα μοντέλα new iPad και iPad 2, τα οποία θα τρέχουν και αυτά το iOS 6, άρα μιλάμε πλέον για ένα ενοποιημένο περιβάλλον iOS και είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν επίσης την ίδια τιμολογιακή πολιτική.

Εν κατακλείδι
Η Apple λοιπόν δε φτιάχνει μόνο ακριβά προϊόντα. Εχθές μας έδωσαν να καταλάβουμε οτι δεν έχουν κάτι νέο να δείξουν και θα χτυπήσουν τον ανταγωνισμό στο fragmentation και στις τιμές. Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με αντίστοιχες συσκευές Android που ξεκινούν από χαμηλότερες τιμές και ρίχνουν επίσης το κόστος αγοράς τους όσο περνάει ο χρόνος. Απευθύνονται όμως στον καταναλωτή που θέλει να έχει ένα ποιοτικό smartphone αλλά να λέει και στους φίλους του "έχω iPhone!". 

Ο χρόνος λοιπόν θα δείξει αν ισχύει αυτή η νέα πολιτική και αν τελικά θα πετύχει έναντι του μεγάλου ανταγωνιστή της, του αγαπημένου μας Android. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να το συζητήσουμε και να ακούσουμε και άλλες γνώμες, στα σχόλια παρακάτω.

Σχόλια

  1. Εντυπωσιακή η προσέγγιση σου. Μακράν ξεχωριστή από την απλή σύγκριση που αναφέρουν οι υπόλοιπες σελίδες του χώρου.
    Εαν το καλοσκεφτούμε, βλέπουμε το ίδιο σουλούπι εδώ και 3 χρόνια. Σίγουρα είναι διαφορετικό το εσωτερικό αλλά έχει μείνει πίσω από τον αγώνα δρόμου του hardware που διακρίνει το Android.
    Με λίγα λόγια, η άποψη μου είναι ότι το παρών κινητό είναι μόδα. Κάθε μόδα έχει το ζενίθ και το ναδίρ της. Πιστεύω ότι το ζενίθ της Apple, στα κινητά τηλέφωνα, τελείωσε με το 4s.
    Στην προκειμένη περίπτωση, η επανάληψη δεν θα γίνει η μητέρα της μάθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχετικά με το ύφος του άρθρου που αναφέρεις: Σκέφτηκα απλώς να το προσεγγίσω αλλιώς χωρίς φανμποϊσμούς και συγκρίσεις και πιστεύω οτι είναι μία υπόθεση που μπορεί να χτυπήσει έμμεσα το Android που μας ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο εδώ πέρα.

      Διαγραφή
    2. Από κεκτημένη ταχύτητα, στον αγώνα δρόμου, εκτός από το hardware, ήθελα να προσθέσω την ουσιαστική ανάπτυξη της πλατφορμας(ευκολία χειρισμού, αισθητική, ταχύτητα, λειτουργικότητα ) και φυσικά τον σχεδιασμό του εξωτερικού.

      Διαγραφή
  2. Το fragmentation που αναφέρεις ως κύριο "φοβο" : για την πλατφόρμα, αρκεί να ξεκαθαρίσουν ότι δεν πρόκειται για ευθύνη καθαρά της Google. Το κομμάτι της Google, σταματάει στα nexus1,nexus s, galaxy nexus. Από εκεί και έπειτα, εάν οι άλλοι κατασκευαστες, εκμεταλλευονται την επιτυχία της πλατφορμας εις βάρος των καταναλωτών, τότε μερίδιο ευθύνης, έχουμε και εμείς με τις επιλογές μας.
    Η ιστορία έδειξε ότι ένας κατασκευαστή θα δώσει ένα upgrade στη συσκευή του και στην καλύτερη 2 εάν πρόκειται για τη ναυαρχίδα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για αυτό λέω και εγώ οτι τα iPhone πρέπει να συγκρίνονται μόνο με τα Nexus στην περίπτωση αυτή.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες