Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η Apple χτυπάει τον ανταγωνισμό εκεί που πρέπει. Διαθέτει πλέον και low-end συσκευές!


Παρακολουθώντας τη χθεσινή παρουσίαση του iPhone 5, αυτό που μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι η παραπάνω εικόνα. Συνειδητοποίησα λοιπόν οτι το iPhone δεν είναι ένα και μοναδικό, αλλά υπάρχει μία σειρά τεσσάρων συσκευών (προσθέτοντας και το 3GS) σε διάφορες τιμές με την τελευταία έκδοση iOS και στο σχήμα που όλοι(;) αγαπήσαμε. Αν ξεπεράσουμε τις συγκρίσεις των συσκευών αλλά και των δύο λειτουργικών (iOS και Android) και δούμε ξερά αυτή τη νέα πολιτική της Apple, θα καταλήξουμε οτι είναι πολύ έξυπνη και συμφέρουσα και για την εταιρία αλλά και για τους καταναλωτές που θέλουν να αποκτήσουν απλά ένα iPhone.


Ας μιλήσουμε με αριθμούς
Βάσει της προηγούμενης πολιτικής της Apple η οποία στόχευε στο να αναβαθμίσουν οι υπάρχοντες χρήστες iPhone σε νεότερες συσκευές και όχι σε νέους χρήστες (για αυτό ακούγαμε συχνά το "the best iPhone yet" και όχι το "the best smartphone yet"), θα περίμενα να καταργηθεί το iPhone 3GS από την αγορά για να δώσει χώρο στα νεότερα αδερφάκια του. Η Apple λοιπόν, όχι μόνο δεν το κάνει αλλά θα το αναβαθμίσει και σε iOS 6! Ακόμα και αν δοθεί εντολή να σταματήσει η παραγωγή του iPhone 3GS, μπορεί να πάρει έξι με οκτώ μήνες για να εξαντληθεί από τα καταστήματα άρα θα έχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Έχουμε λοιπόν τη "σειρά iPhone" και όχι "ΤΟ iPhone" και ενδεικτικά οι τιμές που θα μπορούμε να τα βρούμε θα είναι αυτές:

  • iPhone 3GS στα 299€
  • iPhone 4 στα 399€
  • iPhone 4S στα 499€
  • iPhone 5 στα 599€

Υπάρχει δηλαδή μία έκδοση με ένα πυρήνα για τους απλούς χρήστες, μία με οχταπύρηνη GPU για αυτούς που θέλουν να παίζουν παιχνίδια, η ολοκαίνουρια έκδοση για τους fan και όλες με την τελευταία έκδοση iOS και με διαφορετικές χωρητικότητες (8, 16, 32, 64 GB). Καλύπτεται λοιπόν μία μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών για διαφορετικές τσέπες.


Δεν είναι όμως μόνο αυτά
Υπάρχει και το iPod Touch, το οποίο είναι στην ουσία ένα iPhone 4 που δεν παίρνει τηλέφωνο και μπορούμε να το βρούμε στην αγορά με 200€. Με ένα έξτρα κόστος 75€ μπορούμε να το μετατρέψουμε σε κανονικό iPhone 4 με συσκευές σαν και αυτή. Θα έχουμε δηλαδή ένα iPhone 4 με μόνο 275€!!!

Τέλος, μην ξεχνάμε και τα μοντέλα new iPad και iPad 2, τα οποία θα τρέχουν και αυτά το iOS 6, άρα μιλάμε πλέον για ένα ενοποιημένο περιβάλλον iOS και είναι σίγουρο πως θα ακολουθήσουν επίσης την ίδια τιμολογιακή πολιτική.

Εν κατακλείδι
Η Apple λοιπόν δε φτιάχνει μόνο ακριβά προϊόντα. Εχθές μας έδωσαν να καταλάβουμε οτι δεν έχουν κάτι νέο να δείξουν και θα χτυπήσουν τον ανταγωνισμό στο fragmentation και στις τιμές. Φυσικά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με αντίστοιχες συσκευές Android που ξεκινούν από χαμηλότερες τιμές και ρίχνουν επίσης το κόστος αγοράς τους όσο περνάει ο χρόνος. Απευθύνονται όμως στον καταναλωτή που θέλει να έχει ένα ποιοτικό smartphone αλλά να λέει και στους φίλους του "έχω iPhone!". 

Ο χρόνος λοιπόν θα δείξει αν ισχύει αυτή η νέα πολιτική και αν τελικά θα πετύχει έναντι του μεγάλου ανταγωνιστή της, του αγαπημένου μας Android. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να το συζητήσουμε και να ακούσουμε και άλλες γνώμες, στα σχόλια παρακάτω.

5 στο: "Η Apple χτυπάει τον ανταγωνισμό εκεί που πρέπει. Διαθέτει πλέον και low-end συσκευές!"