Το Nexus 7 θα αλλάξει την ιστορία των tablet και θα μας ωφελήσει είτε το αγοράσουμε, είτε όχι!


Παρουσιάστηκε λοιπόν το Nexus 7 και τα σχόλια γύρω από το όνομά του ποικίλουν. Το μέγεθός, η τιμή και ο διαθέσιμος χώρος για το χρήστη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του που απασχολούν τον υποψήφιο αγοραστή, όμως η συσκευή αυτή είναι κάτι παραπάνω από ένα tablet και θα ωφελήσει τον καταναλωτή στο άμεσο μέλλον, είτε το αγοράσει είτε όχι.

Μοιάζει να είναι πολύ μελετημένο το "έγκλημα" από τη Google καθώς το Nexus 7 σχεδιάστηκε από τον καλύτερο, με τη τελευταία λέξη της τεχνολογίας και σε απίστευτη τιμή που πρόκειται να παρασύρει όλη την αγορά μαζί της. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα χαρακτηριστικά του για να δούμε στην πράξη με τι έχουμε να κάνουμε.


Διαθέτει:
  • Οθόνη 7 ιντσών τεχνολογίας IPS, με ανάλυση στα 1280x800p επικαλυμμένη με Corning Gorilla Glass για να μη χαράσσεται
  • Τετραπύρηνο επεξεργαστή Nvidia Tegra3 χρονισμένο στο 1.3 GHz
  • Δωδεκαπύρηνη κάρτα γραφικών
  • 1 GB RAM
  • 8/16 GB αποθηκευτικού χώρου
  • Μπροστινή κάμερα κάμερα 1.2MP με εγγραφή στα 720p
  • Android 4.1 Jelly Bean
  • Τιμή: 199$ τα 8GB / 249$ τα 16GB

Με την πρώτη ματιά πρόκειται για μία συσκευή με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και τιμή που παρόμοιά της δεν υπάρχει στην αγορά. Είναι όμως και κάποια πράγματα που δεν αρέσουν σε πολλούς, όμως υπάρχει λόγος για τον οποίο έγιναν έτσι.

Γιατί επιλέχθηκε η Asus;
Μα γιατί είναι η εταιρία με τα πιο πετυχημένα tablet μετά το iPad. Το πρώτο Asus Transformer (TF101) δεν μπορούσες να το βρεις στα μαγαζιά για πάρα πολύ καιρό, ενώ πέρα από την ποιότητα κατασκευής του, κυκλοφόρησε και με τη χαμηλότερη τιμή (τότε) για διπύρηνο tablet 10 ιντσών, στα 400 ευρώ. Η Asus επίσης διαθέτει και το εν δυνάμει καλύτερο tablet της αγοράς, το Transformer Prime, ενώ δείχνει οτι και το μέλλον της θα είναι λαμπρό με την εξαιρετική ιδέα του Padfone.

Ένας ακόμα λόγος επιλογής της Asus είναι οτι σέβεται το αυθεντικό γραφικό περιβάλλον του Android και κάνει μόνο μικρές προσθήκες για χάρη της παραγωγικότητας του χρήστη. Έτσι καθιστά εύκολη την αναβάθμιση των συσκευών της πράγμα που απέδειξε με το Transformer (TF101) έναντι του "επίσημου" Google tablet, Motorola Xoom.

Τρίτος και σημαντικότερος λόγος είναι οτι η Asus "πατάει στη Γη". Ξέρει το target group στο οποίο θέλει να πουλήσει τις συσκευές της και τις κατασκευάζει με βάση τις ανάγκες αυτών των συγκεκριμένων ανθρώπων. Θα δείτε λοιπόν οτι όλες οι συσκευές της έχουν ποιότητα κατασκευής άνω του μετρίου, ενώ δεν έχουν περιττά πράγματα που ο χρήστης είτε δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ, είτε τα διαθέτει ήδη το Android τηλέφωνό του (π.χ. καλό φωτογραφικό φακό) και έτσι μειώνει δραστικά το κόστος κατασκευής τους.


Τα χαρακτηριστικά είναι κάπως...
Ξέρω τι σκέφτεστε γιατί και εγώ τα ίδια σκεφτόμουν στην αρχή:
  • "Μήπως οι 7 ίντσες είναι λίγες;"
  • "Μόνο WiFi; Πού είναι το 3G;"
  • "Γιατί δεν έχει θύρα microSD;"

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ καλά σχεδιασμένα και προμελετημένα και βασίζονται στις αρχές της Asus αλλά και στα "θέλω" της Google. 

Πολλοί λοιπόν λένε οτι θα έπρεπε να έχει μέγεθος 10 ιντσών. Αυτοί που το λένε μάλλον δεν έχουν αγοράσει tablet στη ζωή τους ακόμα. Μετά από τόσο καιρό χρήσης του 10ιντσου Transformer, μου φαίνεται οτι όταν το πιάνω στα χέρια μου, είναι σα να αγκαλιάζω την 32άρα τηλεόρασή μου! Είναι βαρύ και σε κουράζει, δε μεταφέρεται με ευκολία εκτός σπιτιού και είναι δύσκολο να παίξεις παιχνίδια σε αυτό. Φυσικά η οθόνη του είναι μεγαλοπρεπής όταν θέλεις να δεις μια ταινία ή να σερφάρεις στο ίντερνετ αλλά το μέγεθος είναι ανασταλτικός παράγοντας για να κάνεις όλα τα υπόλοιπα.

Πολλοί επίσης λένε οτι το καλύτερο μέγεθος οθόνης είναι οι 8,9 ίντσες του iPad. Γιατί; Επειδή βγήκε πρώτο δε σημαίνει οτι είναι και στο σωστό δρόμο. Είναι επίσης μεγάλο και βαρύ και θα το χρησιμοποιούσα μόνο για να δω καμιά ταινία στη σούπερ Retina οθόνη του. Έλα όμως που οι ταινίες βγαίνουν πλέον σε αναλογία 16:9 ενώ το iPad έχει αναλογία οθόνης 4:3 οπότε πιο πολύ χώρο θα πιάνει το μαύρο, πάνω και κάτω από το βίντεο, παρά η ίδια η ταινία!

Τέλος, όπως πολύ ωραία τόνισαν και στην παρουσίαση, οι 7 ίντσες είναι ιδανικές για να κρατάμε τη συσκευή με το ένα χέρι, μοιάζει πάρα πολύ με το μέγεθος μικρού βιβλίου και μειώνεται δραστικά το βάρος του.

Ένα ακόμα "περίεργο" είναι οτι το Nexus 7 δε διαθέτει θύρα για κάρτα SIM αλλά και δε θα υπάρξει ξεχωριστή έκδοση για 3G επικοινωνία. Η απάντηση είναι οτι η Google θέλει να απεξαρτηθεί από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας καθώς δε θέλει να πουλάνε τα Nexus προϊόντα της με συμβόλαια που δεσμεύουν τους χρήστες για 18 και 24 μήνες. Μας  έχει δώσει όμως τη δυνατότητα, να μοιραζόμαστε την επικοινωνία μας μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας μέσω USB tethering ή WiFi Hotspot από το Android τηλέφωνό μας.

Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο είναι η επέκταση της μνήμης. Είναι αλήθεια οτι τα 8GB δε φτάνουν ούτε για 5 παιχνίδια (της κλάσης του FIFA 12 το οποίο χρειάζεται 1.5GB στη μνήμη), αλλά η έκδοση των 16GB είναι ιδανική για να έχουμε μαζί μας τα σημαντικότερα από τα αρχεία μας (μουσική, βίντεο, παιχνίδια, βιβλία). Η έλλειψη επέκτασης μνήμης λοιπόν δεν έγινε τυχαία καθώς η Google ξέρει οτι ο μέσος χρήστης δεν εκμεταλλεύεται όλο το χώρο και έχει ήδη δοκιμάσει αυτή τη φόρμουλα στα Nexus τηλέφωνα με επιτυχία. Μας δίνει επίσης τα εργαλεία για να έχουμε το περιεχόμενό μας στο "σύννεφο" και να μη δεσμεύει τον πολύτιμο χώρο της συσκευής μας καθώς μπορούμε να έχουμε:

  • τη μουσική μας στο Google Music
  • τις ταινίες και τα βιβλία μας στο Play Store (μόνο στην Αμερική)
  • τα υπόλοιπα αρχεία μας στο Google Drive.


Η τιμή είναι φοβερή!
Σε ένα πράγμα που θα συμφωνήσουμε όλοι είναι οτι η τιμή και των δύο μοντέλων είναι εξαιρετική. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το Nexus 7 είναι ένα διαφημιστικό τρικ και αυτό αποδεικνύεται από το περιθώριο κέρδους της Google για κάθε συσκευή ξεχωριστά. 

Το iSuppli είναι μια ιστοσελίδα που μας ενημερώνει για το κόστος κατασκευής της κάθε συσκευής και στην περίπτωση του Nexus 7 αποφάνθηκε οτι το μοντέλο των 8GB κόστισε στη Google το ποσό των 159$ ενώ πωλείται στα 199$, έχει λοιπόν περιθώριο κέρδους τα 40$ ανά συσκευή. Ο λεγόμενος ανταγωνιστής του Nexus 7 λόγω μεγέθους, το σαφώς κατώτερο Kindle Fire πωλείται στην ίδια τιμή αλλά με περιθώριο κέρδους τα 59$.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως οτι πέρα από το μέγεθος, μετράνε και τα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η βιομηχανία των tablet. Αν συγκρίνουμε λοιπόν το μοντέλο των 16GB για το οποίο η Google βγάζει κέρδος 82$, με το αντίστοιχο μοντέλο του new iPad θα δούμε οτι η Apple φουσκώνει την τιμή για να βγάλει κέρδος 183$ από κάθε συσκευή. Φυσικά η κάθε εταιρία κοιτάει το κέρδος όμως και ο καταναλωτής, την τσέπη του θα κοιτάξει.

Όλα τα παραπάνω λοιπόν συνηγορούν οτι το Nexus 7 φτιάχτηκε για να διαμορφώσει από την αρχή την αγορά των tablet και θέλει να κονταροχτυπηθεί με τους πάντες. Το κυριότερο είναι οτι θα αλλάξει το σκεπτικό με το οποίο κοστολογούνται οι συσκευές από εδώ και στο εξής καθώς ένας χρήστης που θα το αγοράσει, θα θεωρεί υπερεκτιμημένες όλες τις υπόλοιπες συσκευές που κυκλοφορούν. Για παράδειγμα αν αποκτήσεις το Nexus 7 σήμερα, δεν υπάρχει περίπτωση να δώσεις τα τριπλάσια λεφτά για το Galaxy SIII το οποίο είναι το ίδιο πράγμα που απλώς παίρνει και τηλέφωνο.

Το πόρισμα
Είναι λοιπόν πολλές οι αλλαγές που θα φέρει το Nexus 7 και αφορούν όλα τα επίπεδα. Οι κατασκευαστές θα αναθεωρήσουν την τιμολογιακή πολιτική τους ενώ οι χρήστες θα έχουν ένα μέτρο σύγκρισης όταν θα βγουν στην αγορά να ψάξουν το νέο τους τηλέφωνο ή tablet, για αυτό λοιπόν θα ωφεληθούν όλοι ασχέτως αν θα το αγοράσουν ή όχι.

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για την καλύτερη αγορά στην κατηγορία των tablet ξεκάθαρα. Η τιμή του είναι εξαιρετική, η ποιότητα κατασκευής πολύ καλή, τα χαρακτηριστικά του δεν παίζονται, το root είναι πανεύκολο για να κάνουμε τις χακεριές μας και γίνεται unroot με εξίσου εύκολο τρόπο αν συμβεί κάτι, ενώ θα είναι η πρώτη συσκευή που τουλάχιστον για 1,5 χρόνο θα δέχεται αμέσως τις αναβαθμίσεις του Android.

Η επιλογή είναι δική σας. Παρακολουθήστε και το πρώτο ελληνικό review από το insomnia:

Σχόλια

  1. Η παρουσιαση του,δεν με επεισε οσο το αρθρο σου!Οι ενδιασμοι μου,οσον αφορα την sim,την sd card και φυσικα τις 7" της οθονης,εχουν φυγει!Πλεον,με την πρωτη ευκαιρια,θελω να το αποκτησω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter