Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2012

Chrome Beta: Το δοκιμάσαμε στο Android και πάθαμε πλάκα!


Ξεκίνησε λοιπόν η κυκλοφορία του Chrome για το Android από τη Google. Η πρώτη σκέψη μας ήταν πως πρέπει να είναι αντάξιος του αδερφού του για υπολογιστές αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να είναι τόσο απλός καθαρός και γρήγορος. Να λοιπόν που η Google έκανε και κάτι σωστό (γιατί συνήθως μισά μας τα αφήνει τα πράγματα) και παρουσίασε ένα εξαιρετικό εργαλείο έτοιμο να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες browser της συσκευής μας!

Ξεκινάμε εγκαθιστώντας τα ολόκληρα 16MB που έχει σε μέγεθος. Η πρώτη εικόνα που θα δούμε ανοίγοντάς τον είναι η μεσαία που βλέπουμε, η οποία θα μετατραπεί στην εικόνα δεξιά όσο τον χρησιμοποιούμε. Τα πρώτα πράγματα που θα δούμε είναι:
  • η Global search bar η οποία λειτουργεί ακριβώς όπως στον υπολογιστή
  • το εικονίδιο με τις ανοιχτές καρτέλες στα δεξιά
  • από κάτω οι σελίδες που ανοίγουμε πιο πολύ
  • και στον πάτο οι τελευταίες σελίδες που κλείσαμε


Από κάτω υπάρχουν τρία κουμπιά:
  • το πρώτο είναι η speed dial σελίδα που βλέπουμε
  • το δεύτερο είναι οι σελιδοδείκτες οι οποίοι συγχρονίζουν μαζί με τους φακέλους, αμέσως μόλις κάνουμε login με το λογαριασμό μας
  • και το τρίτο είναι ο συγχρονισμός ανοιχτών καρτελών του υπολογιστή μας (έχε γεια Chrome to Phone) με τη συσκευή


Μεγάλη προσοχή έχει δοθεί στη διαχείριση των ανοιχτών καρτελών. Αν πατήσουμε το κουμπί πάνω δεξιά θα εμφανιστεί η οθόνη με τις καρτέλες οι οποίες μαζεύονται και ανοίγουν κάθετα σα μια κοινή τράπουλα για να επιλέξουμε ποια θέλουμε να δούμε. Μπορούμε να τις κλείσουμε με το πλήκτρο  “x” που υπάρχει πάνω τους ή να τις σπρώξουμε στο πλάι με το δάχτυλό μας και θα εξαφανιστούν με ένα όμορφο animation.


Πάμε τώρα στο ενδιαφέρον κομμάτι, την περιήγηση. Ξεκινώντας με φρέσκια εγκατάσταση και χωρίς να έχει τίποτα αποθηκευμένο στην cache της συσκευής μου, οι σελίδες έπεφταν με φοβερή ταχύτητα! Το κύλισμα προς τα κάτω είναι ταχύτατο ακόμα και όταν οι σελίδες φορτώνουν, χωρίς κολλήματα, ενώ το ζουμ είναι ότι καλύτερο έχετε δει σε Android browser μέχρι σήμερα. Τέλος, για να μεταβούμε από μια καρτέλα στην άλλη αρκεί να κινήσουμε το δάχτυλό μας από αριστερά προς τα δεξιά και το αντίστροφο. Μπορώ να τον συγκρίνω μόνο με τον Maxthon browser ο οποίος φαίνεται να είναι 1,5 με 2 φορές πιο αργός από αυτόν σε ορισμένες περιπτώσεις.


Πάμε και στις ρυθμίσεις στις οποίες θα βρούμε το παράθυρο για ανώνυμη περιήγηση που έχουμε συνηθίσει, τις επιλογές συγχρονισμού του Google λογαριασμού μας για κωδικούς, ιστορικό, σελιδοδείκτες κλπ. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είναι οτι περιέχει και την κονσόλα εντοπισμού σφαλμάτων του Chrome, αρκεί να την ενεργοποιήσουμε, να συνδεθούμε με USB στον υπολογιστή μας και ο Chrome για υπολογιστές θα αναλάβει να εμφανίσει τις καρτέλες που έχουμε ανοιχτές στο κινητό μας για να μπορέσουμε να το δουλέψουμε!


Προς το παρόν μπορεί να εγκατασταθεί μόνο σε Android 4 συσκευές και μέσω του Android Market είναι διαθέσιμο για τις ΗΠΑ. Μπορείτε όμως να το βρείτε εδώ στο Dropbox από ένα βιαστικό χρήστη που το ανέβασε και το μοιράζεται και τον ευχαριστούμε.

12 στο: "Chrome Beta: Το δοκιμάσαμε στο Android και πάθαμε πλάκα!"