Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012

Ξεφορτωθείτε περιττές εφαρμογές από την custom ROM που πρόκειται να εγκαταστήσετε στην Android συσκευή σας!


Αφού κάνατε root στη συσκευή σας, σίγουρα θα θέλετε να "φορέσετε" μία custom ROM για να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Αυτό που εκνευρίζει τους περισσότερους χρήστες όμως, είναι οι προεγκατεστημένες εφαρμογές, μερικές από τις οποίες δε θα θέλαμε να υπάρχουν. Δεν τις θέλουμε γιατί:
 • δεν τις χρειαζόμαστε,
 • υπάρχουν καλύτερες στο Play Store,
 • μερικές από αυτές εκκινούν από μόνες τους με αποτέλεσμα να καταναλώνουν πόρους.

Ένα πράγμα που δε μου αρέσει προσωπικά, είναι οτι όλες μα όλες οι ROM περιέχουν το Superuser και όχι το ανώτερο SuperSU, για τη διαχείριση των δικαιωμάτων υπερχρήστη. Όλα αυτά λοιπόν μπορούμε να τα αλλάξουμε με μερικά πολύ απλά βήματα που θα δούμε παρακάτω για να κάνουμε τη ROM όπως ακριβώς μας αρέσει.


Η φιλοσοφία
Όπως ξέρετε, όλες οι ROM που εγκαθίστανται μέσω recovery είναι .zip αρχεία. Αν ανοίξετε ποτέ ένα από αυτά θα δείτε οτι υπάρχουν φάκελοι και μέσα σε αυτούς κάποια αρχεία. Όταν λοιπόν εγκαθιστούμε μια custom ROM υπάρχει μία λίστα οδηγιών (script) η οποία λέει μεταξύ άλλων στη recovery:
Πάρε το φάκελο "system" από το .zip και αντέγραψέ τα αρχεία και τους φακέλους που περιέχει, μέσα στον στον αντίστοιχο φάκελο "system" της συσκευής. Αν συναντήσεις αρχεία που είναι ίδια, αντικατέστησέ τα με τα νέα από το .zip.

Μπορούμε λοιπόν να πειράξουμε τα περιεχόμενα των φακέλων, να αφαιρέσουμε ή να προσθέσουμε περιεχόμενα τα οποία δε θα προκαλέσουν κατάρρευση του συστήματος και μετά να τα συμπιέσουμε και πάλι και να τα εγκαταστήσουμε κανονικά μέσω recovery.

Σε τι μας ωφελεί αυτό;
 • Όπως είπαμε, θα απαλλαγούμε από εφαρμογές τις οποίες δε χρειαζόμαστε όμως θα πρέπει να επιλέξουμε με μεγάλη προσοχή αυτές που θα αφαιρέσουμε γιατί μπορεί να είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του συστήματος.
 • Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε δικές μας εφαρμογές στο φάκελο του συστήματος όμως πολλές από αυτές δεν μπορούν να "τρέξουν" λόγω περιορισμών και δε θα εγκατασταθούν ποτέ. Αν επιλέξετε να προσθέσετε εφαρμογές κάντε το με μεγάλη προσοχή, καθώς δε θα πρέπει να κάνετε πολύ μεγάλη τη ROM σας διότι δε θα χωρέσει στο partition της και δε θα εγκατασταθεί.
 • Αφαιρώντας εφαρμογές, μικραίνει και η ROM μας, άρα υπάρχει περισσότερος ελεύθερος χώρος για να εκμεταλλευθούμε εγκαθιστώντας εφαρμογές και εκεί μετά την εγκατάστασή της όπως κάναμε και παλαιότερα.

Το παράδειγμα
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Τα μόνα πράγματα που θα χρειαστούμε είναι:
 • Μια ROM για το κινητό μας. Στην προκειμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε τη CM9 Nightly Builds για το Nexus S (πειραματόζωο), μπορούμε όμως να χρησιμοποιήσουμε όποια άλλη ROM θέλουμε.
 • Έναν signer για να κάνουμε sign το τελικό .zip, ειδάλλως δε θα μπορεί να εγκατασταθεί στη recovery.
 • Υπομονή και προσοχή για να μη διαγράψουμε αρχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του συστήματος.

Ξεκινάμε κατεβάζοντας τη ROM μας από την ανάλογη σελίδα. Αυτό που θα μας δώσει είναι ένα .zip αρχείο το οποίο και θα ξεπακετάρουμε (unzip). Μέσα θα δούμε δύο φακέλους (όπως βλέπετε στην εικόνα): 
 • το "META-INF"
 • και το "system"

και ένα αρχείο:
 • το "boot.img".

Αυτός που θα μας απασχολήσει είναι ο φάκελος "system", οπότε τον ανοίγουμε και πηγαίνουμε στο φάκελο "app" στον οποίο βρίσκονται οι εφαρμογές της ROM. Επιλέγουμε ποια εφαρμογή θέλουμε να αφαιρέσουμε (στην εικόνα βλέπετε το Calculator.apk, δηλαδή την Αριθμομηχανή) και απλά πατάμε "delete". Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλες εφαρμογές όπως είπαμε προηγουμένως, με μια απλή αντιγραφή-επικόλληση, αν τις έχουμε αποθηκευμένες στον υπολογιστή μας.

Αφού τελειώσουμε συμπιέζουμε ξανά το "META-INF", το "system" και το "boot.img" σε ένα .zip αρχείο και το ονομάζουμε "update.zip".

Το κρίσιμο βήμα
Η ROM είναι σχεδόν έτοιμη καθώς το μόνο που της λείπει είναι η "υπογραφή" για να εγκατασταθεί με επιτυχία μέσω της κονσόλας recovery. Για αυτό το σκοπό θα κατεβάσουμε το εργαλείο "Auto-signer", το οποίο τρέχει μόνο σε Windows και δυστυχώς δεν βρήκα κάτι ανάλογο για Linux. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες με δική σας ευθύνη.

1. Κατεβάζουμε λοιπόν το "Auto-signer" από εδώ: Download.
2. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας και τη java (από την επίσημη σελίδα της) γιατί χωρίς αυτή δε λειτουργεί το "Auto-signer".
3. Ξεπακετάρουμε το "Auto-signer" και βάζουμε μέσα στο φάκελό του το "update.zip".

4. Τρέχουμε το αρχείο "sign.bat", μέσω τερματικού ή με διπλό κλικ αν είναι εκτελέσιμο.

5. Όταν τελειώσει η διαδικασία θα μας εμφανίσει μέσα στο φάκελο το αρχείο "update-signed.zip". Αυτό το αρχείο μπορείτε μετά να το εγκαταστήσετε μέσω recovery (αφού φυσικά κάνετε ένα backup, μήπως πάει κάτι στραβά).

Επίλογος
Μπορούμε με αυτή τη διαδικασία να μικρύνουμε τις ROM, να κερδίσουμε χώρο για τις εφαρμογές μας, να βάλουμε το δικό μας launcher, να αφαιρέσουμε στοιχεία όπως π.χ. το HTC Sense, το Motoblur ή το TouchWiz και είναι το πρώτο βήμα για να φτιάξετε σιγά σιγά τη δική σας custom ROM, στα μέτρα σας!

Ενημερώστε μας στα σχόλια αν τα καταφέρατε και ποιες εφαρμογές είναι ακίνδυνες για να τις αφαιρέσουμε.

8 στο: "Ξεφορτωθείτε περιττές εφαρμογές από την custom ROM που πρόκειται να εγκαταστήσετε στην Android συσκευή σας!"