Η δημιουργία προφίλ μέσω NFC στη CyanogenMod 9 θα φέρει νέες χρήσεις των Android συσκευών!


Όπως μας ενημέρωσε ο ίδιος ο Steve Kondik, δημιουργός της CyanogenMod, μέσω του προφίλ του στο Google+, η CM9 που περιμένουμε ανυπόμονα τόσο καιρό, θα περιλαμβάνει μια νέα προσθήκη, ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον της τεχνολογίας NFC αλλά και του ίδιου του Android. Η νέα αυτή λειτουργία είναι η δημιουργία συγκεκριμένων προφίλ με ρυθμίσεις τις οποίες θα μπορούμε να ενεργοποιήσουμε μέσω ετικετών NFC. Ας δούμε αναλυτικά, τι είναι το NFC, γιατί είναι τόσο σημαντικό και πώς μπορεί αυτή η νέα λειτουργία να μας βοηθήσει σε καθημερινά πράγματα στη ζωή μας.


Τι είναι το NFC;
NFC σημαίνει Near Field Communication, δηλαδή επικοινωνία κοντινού πεδίου. Είναι κάτι σαν το Bluetooth ή τις υπέρυθρες που είχαμε μάθει παλαιότερα και πιθανότατα στο μέλλον θα τα αντικαταστήσει και τα δύο. Το μάθαμε κυρίως μέσω του Google Wallet, του ηλεκτρονικού πορτοφολιού της Google, το είδαμε όμως και στην παρουσίαση του Android 4 με το οποίο μετέφεραν διαφόρων τύπων δεδομένα μέσω του Android Beam.

Για να το χρησιμοποιήσουμε, η συσκευή μας πρέπει να διαθέτει NFC chip και αυτή τη στιγμή το έχουν μόνο το Nexus S και το Galaxy Nexus. Για να το χρησιμοποιήσουμε, δημιουργούμε μια ετικέτα στην οποία γράφουμε ότι θέλουμε όπως:

  • Μια διεύθυνση στο ίντερνετ
  • Κάποιες πληροφορίες
  • Τα στοιχεία της business card μας.

Αν κάποιος ζητήσει π.χ. τη business card μας και διαθέτει συσκευή με NFC, απλά ακουμπάμε τις συσκευές μας και τα στοιχεία μεταφέρονται αυτόματα. Ως εδώ καλά και πολύ απλοϊκά, τι μπορεί να κάνει πραγματικά το NFC όμως;

Χρήσεις του NFC
Εκτός από το Google Wallet και τις πληρωμές με ένα άγγιγμα, υπάρχουν και κάποιες λειτουργίες τις οποίες τώρα ανακαλύπτουμε και θα είναι εξαιρετικά βοηθητικές στο μέλλον! Πώς θα σας φαινόταν να μπαίνατε στο αυτοκίνητο και να ενεργοποιούνταν αυτόματα το Google Navigation, να αυξάνονταν η ένταση του ήχου και να συνδέονταν το κινητό με το bluetooth του αυτοκινήτου; Αυτά και άλλα πολλά γίνονται εύκολα με τα NFC tags.

Τα tags είναι στην ουσία κονκάρδες στις οποίες μπορούμε να αποθηκεύσουμε πληροφορίες μέσω NFC. Τις κολλάμε σε ένα μέρος και τις αγγίζουμε με το κινητό μας για να ενεργοποιήσουμε τις λειτουργίες αυτές. Δείτε μερικά παραδείγματα:
  • Δημιουργούμε τρία προφίλ στο κινητό μας, "Σπίτι", "Γραφείο", "Αυτοκίνητο", και τοποθετούμε ένα tag στις τρεις αυτές τοποθεσίες.
  • Όταν μπαίνουμε στο σπίτι θέλουμε για παράδειγμα, να αποσυνδέεται το bluetooth και να ενεργοποιείται το WiFi. Όταν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο θέλουμε να ενεργοποιείται το Car Home και να συνδέεται με το bluetooth του αυτοκινήτου.
  • Κάθε φορά που θα μπαίνουμε στο σπίτι, θα ακουμπάμε το tag με το κινητό μας και θα ενεργοποιούνται οι παραπάνω ρυθμίσεις. Το ίδιο και στο αυτοκίνητο και όπου αλλού θέλουμε.

Δε χρειάζεται να περιμένουμε για όλα τα παραπάνω καθώς η τεχνολογία είναι σημερινή. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε tags από το TagsForDroid και να τα χρησιμοποιήσετε με το NFC Task Launcher στο Play Store!

Το μέλλον του NFC
Το NFC δεν είναι φυσικά αποκλειστικότητα του Android. Σιγά σιγά πολλές συσκευές θα κυκλοφορήσουν με τη λειτουργία αυτή. Φανταστείτε το μέλλον με αυτόματες διαδικασίες παντού όπως το να πληρώνουμε το εισιτήριο στο λεωφορείο με το κινητό μας ή να ανοίγουμε την πόρτα του σπιτιού μας, αγγίζοντάς την με αυτό. Φανταστείτε ηλεκτρικές συσκευές που λειτουργούν με NFC και ίσως ένα παιχνίδι "Κυνήγι Θησαυρού" με NFC tag διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη (έριξα ιδέα)! 

Οι προοπτικές είναι πάρα πολλές και το καλό είναι οτι μπορούμε από σήμερα να χρησιμοποιήσουμε πολλές από τις λειτουργίες. Το θέμα είναι στα χέρια μας, κατά πόσον θα αποδεχτούμε την NFC τεχνολογία ως ιδιαίτερα χρήσιμη και οι κατασκευαστές θα μας ακολουθήσουν.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Psiphon 113: Η εφαρμογή που σου δίνει ελεύθερο και δωρεάν ίντερνετ από το κινητό σου (χωρίς πλάκα)

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε περισσότερες εφαρμογές με ευκολία, σε όλες τις συσκευές Android

Εφαρμογές Google: Μάθετε τα μυστικά τους και πώς θα τις χρησιμοποιήσετε με επιτυχία!

Android Basics | Τι είναι Root και πώς μπορείς να το κάνεις σε οποιαδήποτε συσκευή;

Online αγορές από Κίνα | Με τη νέα μέθοδο αποστολής EU Express το δέμα μας δεν περνάει από τελωνείο

Android Basics: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το λεγόμενο brick

Πώς μπορούμε να επαναφέρουμε φωτογραφίες και άλλα αρχεία που έχουμε διαγράψει από την Android συσκευή μας;

Χρησιμοποιήστε την πλοήγηση του Google Maps στην Ελλάδα, χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ!

Android Basics: Γιατί στο Android 4.2 δεν μπορώ να μεταφέρω τις εφαρμογές μου στην SD κάρτα;