To Android κοστίζει πολύ στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ποιος φταίει όμως;


Κυκλοφορεί στο ίντερνετ μια είδηση η οποία αναπαράχθηκε με ταχείς ρυθμούς σε πολλές μεγάλες ιστοσελίδες της χώρας μας. Ο λόγος για τη μελέτη της WDS βάσει της οποίας το Android κοστίζει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας 2 δις δολάρια το χρόνο λόγω αστοχίας υλικού και οτι τα προβλήματα παρατηρούνται σε ποσοστό 14% σε σχέση με τα WindowsPhone (11%), το iOS (7%) και το BlackBerry OS (6%). Βγαίνει δηλαδή το συμπέρασμα οτι οι συσκευές που φέρουν Android λειτουργικό χαλάνε ευκολότερα.


Αυτό το ποσό λοιπόν είναι αληθινό αλλά οι λόγοι δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι. Θα ήθελα να πω τη γνώμη μου χωρίς ίχνος φανμποϊσμού για το Android και να την εξετάσουμε λογικά και σφαιρικά στα παρακάτω καίρια σημεία που πιστεύω πως δεν ξεκαθαρίζονται:


Φταίει η Google και το Android;
Η απάντηση μέσα στην έρευνα είναι “Όχι!”. Η έρευνα αναφέρει οτι στο Android δεν παρουσιάστηκε κανένα σφάλμα κατά την εξέτασή του. Θεωρείται σωστά δομημένο, χωρίς υπερβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν από συνεχείς επανεκκινήσεις έως καταστροφή των συσκευών.


Φταίνε οι κατασκευαστές;
Το σφάλμα είναι ο τρόπος που χειρίζονται οι κατασκευαστές την πλατφόρμα, λόγω του ότι είναι ανοιχτού κώδικα και μπορεί ο καθένας να την φορέσει στις συσκευές του. Έτσι λοιπόν, εταιρίες αμφιβόλου ποιότητας, έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κινητά, ταμπλέτες ρολόγια, ψυγεία και ότι κατεβάζει ο νους τους και να τους βάλουν να τρέχουν το Android καθώς είναι έτοιμο, το βρίσκουν εύκολα και έχει φοβερή απήχηση. Για αυτό το λόγο η Google έχει δημιουργήσει το Open Handset Alliance μια κοινότητα επιχειρήσεων η οποία ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα στην κατασκευή συσκευών που θα φέρουν το Android. Αν επιλέξουμε μία συσκευή από τις εν λόγω εταιρίες θα έχουμε σαφώς λιγότερα προβλήματα και άρα λιγότερες επιστροφές στο κατάστημα που το αγοράσαμε.


Φταίνε οι ίδιες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας;
Ερχόμαστε λοιπόν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες λένε οτι τους κοστίζει. Φυσικά και θα τους κοστίσει όταν για παράδειγμα η Vodafone λανσάρει το κινέζικο Vodafone Joy, αμφιβόλου ποιότητας και κατασκευής και το διαφημίζει ως το φοβερά φθηνό τηλέφωνο με την καταπληκτική εμπειρία Android! Εάν επιλέξουν να λανσάρουν συσκευές σοβαρών εταιριών που ανήκουν στο Alliance θα έχουν σίγουρα πολύ λιγότερα προβλήματα.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι το ανεκπαίδευτο προσωπικό (δε μιλάω για όλους, υπάρχουν και πραγματικοί γνώστες). Μπαίνεις στο κατάστημα να αγοράσεις ένα τηλέφωνο και δε σε ρωτάει ο πωλητής το πιο απλό πράγμα: “Πώς θα το χρησιμοποιήσετε κύριε;”. Θες να μπαίνεις στο ίντερνετ; Να βγάζεις φωτογραφίες; Να παίζεις παιχνίδια; Να σε καθοδηγήσει βρε αδερφέ. Οπότε τελικά παίρνεις το πιο φθηνό, το οποίο δεν έχει Android Market, δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια και σέρνεται στο ίντερνετ. Κατά τα άλλα έχεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία Android!


Φταίνε οι καταναλωτές;
Στην έρευνα αναφέρεται οτι πολλοί χρήστες δεν μπορούσαν να παίξουν Angry Birds και για αυτό επέστρεψαν τις συσκευές τους, απογοητευμένοι για να πάρουν κάτι καλύτερο! Συγνώμη αλλά, ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ, και θέλεις να συγκρίνεις την ποιότητα του iPhone 4 με το low-end Android των 150€ που μόλις αγόρασες; Φυσικά και δεν παίζει παιχνίδια! Αυτό όμως δεν είναι ούτε πρόβλημα του Android αλλά ούτε αστοχίας υλικών. Είναι πρόβλημα επιλογής, γούστου και τσέπης του καθενός και φυσικά δεν μπορεί να κατηγορούμε τη συσκευή παρά μόνο την επιλογή μας.


Η σύγκριση που γίνεται είναι σωστή;
Η έρευνα όπως είδαμε παραπάνω περιλαμβάνει όλες τις Android συσκευές, σε όλες τις τιμές και από όλες τις εταιρίες. Εφόσον π.χ. το iPhone 4 είναι ένα και είναι high-end και κοστίζει 500€, γιατί να μη γίνει η έρευνα στα ισάξιά του HTC, Samsung, LG και όποια άλλα ανήκουν στο Alliance; Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί:
  • Στοχευμένη δυσφήμιση;
  • Πληρωμένη έρευνα;

Ποτέ δε θα μάθουμε. Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε οτι τα νούμερα είναι σωστά. Οι συνθήκες όμως είναι λανθασμένες.

Όλα αυτά γιατί στο ίντερνετ κυκλοφορούν τίτλοι όπως: “Τα Android χαλάνε περισσότερο!” οι οποίοι δημιουργούν εντυπώσεις αλλά αναπαράγουν το ίδιο θέμα με αυτό που διαβάσατε παραπάνω. Η γνώμη μου είναι οτι προσπαθούν να μετατρέψουν το προτέρημα του Android το οποίο δεν είναι άλλο από τον open source χαρακτήρα του, σε υστέρημα, σε συνέχεια του πολέμου που ζούμε απέναντι στον Ανοιχτό Κώδικα. Οφείλω να διευκρινίσω ξανά οτι τα άρθρο γράφτηκε με κριτική σκέψη και οτι η ανάλυση που γίνεται αποσκοπεί στην ενημέρωση και όχι στο να αναδείξουμε το Android ως καλύτερο σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά (γιατί απλά, δεν είναι!).

Σχόλια

  1. Nokia 3310. Τότε τα πράγματα ήταν απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστό το κρίνω το άρθρο. Η έρευνα θα έπρεπε να γίνει όμως σε High-End συσκευές και όχι σε όλες τις συσκευές Android. Λογικό είναι κάποια κινητά να σέρνονται. π.χ. το δικό μου Galaxy3. Με OC όμως φτάνει το GS αλλά δεν γαργαλάει ούτε το αριστερό του @-γκούχου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μωρεμπράβο!Τελικα γραφεις και ωραια αρθρα! ;)
    Πανω-κατω σκεφτομουν τα ιδια μολις διαβασα “Τα Android χαλάνε περισσότερο!”.
    Συμφωνω και με τις 5 σου παραγραφους δινοντας παραπανω βαρυτητα στην 4&5.@tr3quart1sta:disqus  nokia5800 laggαρισμα ακομα και στην αυξομειωση της εντασης απο το πλαϊνο κουμπι.Εκτος αν εννοεις την καινουργια σειρα με το πολυ ομορφο launcherpro theme.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγκρίνουν την ποιότητα και του zte blade μου (150ευρώ) με του iphone 4 (των 600 ευρώ);;;
    Επειδή διάβασα την έρευνα, και συγκρίνει και ανά κατηγορία βλαβών, και πάλι σε μερικές βλάβες τα android (συνολικά) έχουν λιγότερο ποσοστό βλαβων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι καλα, αυτο Joy  της εταιρειας των υποκλοπων, ειναι η χειριστη απατη, μαζι βεβαια με την παραπλανητικη διαφημιση που το συνοδευει. Μα ειναι θεμα της ιδιας της εταιρειας φυσικα...
    Πιο καλο ειναι το iphoney με τα 5 ευρο απο τηνΤσιμισκη, παρα αυτο το πραγμα που βαζουν και τα ως επι το πλειστον ανιδεα παιδακια που δουλευουν στα καταστηματα να το πλασαρουν σαν αξιοπρεπη συσκευη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επειδη είμαι κάτοχος του vodafone joy που αναφέρει το αρθρο-χωρίς να γνωρίζω αν έχετε πιάσει το κινητό στα χέρια σας-θέλω να προσθέσω ότι το κινητό είναι αρκετά στιβαρό και ποιοτικό για την τιμή του. ΟΚ το χαλάει λίγο ότι έχει μείνει στην έκδοση 2.1 και ότι δεν έχει gpu. Παρόλα αυτά αναπτύσονται πολλές ρομ για αυτό το κινητό, μερικές μάλιστα είναι 2.3 και σχεδόν ολοκληρωμένες, και έχει άτομα να ασχολούνται με αυτό. Έγω μετά από μερικές δοκιμές επεστρεψαν στην εργοστασιακη ρομ και την δουλεια μου την κανω. Ναι το κινητό δεν παίζει τα παιχνίδια HD ή ότι παιχνίδι θέλει 3d γραφικά με gpu αλλά παιχνίδια όπως τα:cut the rope,burn the rope,greedy spiders,fruit ninja κλπ τα "σηκώνει" και με αξιόλογη ταχύτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και νόμιζα οτι το Xperia X8, που έδωσα 70 ευρώ, ειναι το χειρότερο Android κινητό :P 
    Τουλάχιστον παίζει angry birds.. :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Imho φταίει κυρίως αυτό το fragmentation του λειτουργικού που περιγράφεις στο 2.
    Ωραίο άρθρο btw.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρομαι που μου δίνεις την πάσα για να το διευκρινίσω και αυτό.

    Το Joy (στα ελληνικά "Ξου") το έχω πιάσει στα χέρια μου και είναι όντως καλή κατασκευή. Καλύτερη και από την πρώτη σειρά Xperia της φοβερής και τρομερής SE. Όμως στην έρευνα μιλάνε για παιχνίδια, αυτονομία, απόκριση οθόνης και άλλα τέτοια που όπως μας ενημερώνεις δεν μπορείς να γευτείς στο Joy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η απαντηση ειναι οτι φταιει η apple. Αυτοι διαδιδουν τις βρωμες και κανουν τις κριτικες βαζοντας το ZTE Blade διπλα στο iphone4. Αμα γραψει καποιος το αντιστροφο θα φαει μηνυση απ τον κατακτητη με σημαια το δαγκωμενο μηλο. (ετσι να ρεει η λασπη)
    Επισης το ios και τα υπολοιπα κατ ευφημισμον εξυπνα λειτουργικα δε χαλανε (σχεδον) ποτε γιατι δε σε αφηνουν να κανεις αυτο που θελεις. Μπορεις να κανεις μονο οτι σου επιτρεπουν:http://directnews.gr/world/7819.htmlΚαι μια λεπτομερεια. Το joy ειναι της huawei η οποια (οπως και η βοδαφον) ειναι στο OHA και εχει βγαλει μια δυο εξαιρετικες συσκευες με χαμηλο κοστος... με 90 ευρω και android τι αλλο να κανει το κακομοιρο το ξου? για περιορισμενη χρηση ειναι αξιοπρεπεστατο. Δηλαδη αν βαλεις ubuntu 11.10 σε celeron και σου σερνεται το unity θα φταιει το ubuntu ή θα φταιει η ιντελ?

    μου αρεσε πολυ το αρθρο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φοίβο όλοι αθώοι είναι μέχρι αποδείξεως του εναντίον! Δεν το πάω τόσο μακριά αλλά το βρίσκω ύποπτο να βγαίνουν ΜΟΝΟ έρευνες για το Android.

    Η Huawei είναι μέλος του OHA όμως μόνο για τις συσκευές που φέρουν το brand name της! Το Joy είναι μια συσκευή κατά παραγγελία από τη Vodafone.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αληθεια είναι πως η οθόνη του joy είναι resistive και χάνει αρκετά από αυτό γτ ειναι ιδιαίτερα σπαστική και δύσκολη στην απόκριση σε σχέση με τις capacitive. Από αυτονομία αν θέλεις να παίζεις αρκετή ώρα παιχνίδια και την υπόλοιπη να ακούς μουσική τότε η μπαταρία κρατάει 1 μέρα μόνο. Όσον αφορά τα παιχνίδια έχει να κάνει με τι θέλει να παίζει ο καθένας στο κινητό. Αν θέλει κάποιος HD παιχνίδια με τρομερό framerate κλπ τότε το joy δεν είναι για αυτόν. Εγώ πχ που θέλω χαζά παιχνίδια(όπως αυτά που ανέφερε παραπάνω) με καλύπτει το συγκεκριμένο κινητό. Εξάλου κινητό είναι την δουλεία του την κάνει κ σχετικά γρήγορα μπορώ να πω, τώρα όσον αφορά το "smart" κομάτι με έχει αφήσει παραπονεμένο λιγάκι (λόγω έλλειψης gpu android 2.2) είναι γενονός(μα να μην παίζει το apparatus?!?!?). Την καλύτερη απόδοση/κόστος θεωρώ ότι έχει το vodafone 858 smart στα 109€ σήμερα σε όποιον ενδιαφέρεται για κάτι αρκετά φθηνό.

    ΥΓ:ρε παιδιά όσοι έχετε joy έχει δοκιμάσει κανείς σας το paper camera? εμένα μου κάνει εγκατάσταση αλλά όταν τρέχει πάντα βγάζει "αναγκαστικό κλείσιμο"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Konstantinos Polychronis11 Νοεμβρίου, 2011 18:23

    Συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με το άρθρο...
    Δεν τίθεται θέμα σύγκρησης μεταξύ διαφορετικών οικονομικών κατηγοριών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες