Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

To Android κοστίζει πολύ στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ποιος φταίει όμως;


Κυκλοφορεί στο ίντερνετ μια είδηση η οποία αναπαράχθηκε με ταχείς ρυθμούς σε πολλές μεγάλες ιστοσελίδες της χώρας μας. Ο λόγος για τη μελέτη της WDS βάσει της οποίας το Android κοστίζει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας 2 δις δολάρια το χρόνο λόγω αστοχίας υλικού και οτι τα προβλήματα παρατηρούνται σε ποσοστό 14% σε σχέση με τα WindowsPhone (11%), το iOS (7%) και το BlackBerry OS (6%). Βγαίνει δηλαδή το συμπέρασμα οτι οι συσκευές που φέρουν Android λειτουργικό χαλάνε ευκολότερα.


Αυτό το ποσό λοιπόν είναι αληθινό αλλά οι λόγοι δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι. Θα ήθελα να πω τη γνώμη μου χωρίς ίχνος φανμποϊσμού για το Android και να την εξετάσουμε λογικά και σφαιρικά στα παρακάτω καίρια σημεία που πιστεύω πως δεν ξεκαθαρίζονται:


Φταίει η Google και το Android;
Η απάντηση μέσα στην έρευνα είναι “Όχι!”. Η έρευνα αναφέρει οτι στο Android δεν παρουσιάστηκε κανένα σφάλμα κατά την εξέτασή του. Θεωρείται σωστά δομημένο, χωρίς υπερβολές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν από συνεχείς επανεκκινήσεις έως καταστροφή των συσκευών.


Φταίνε οι κατασκευαστές;
Το σφάλμα είναι ο τρόπος που χειρίζονται οι κατασκευαστές την πλατφόρμα, λόγω του ότι είναι ανοιχτού κώδικα και μπορεί ο καθένας να την φορέσει στις συσκευές του. Έτσι λοιπόν, εταιρίες αμφιβόλου ποιότητας, έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κινητά, ταμπλέτες ρολόγια, ψυγεία και ότι κατεβάζει ο νους τους και να τους βάλουν να τρέχουν το Android καθώς είναι έτοιμο, το βρίσκουν εύκολα και έχει φοβερή απήχηση. Για αυτό το λόγο η Google έχει δημιουργήσει το Open Handset Alliance μια κοινότητα επιχειρήσεων η οποία ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα στην κατασκευή συσκευών που θα φέρουν το Android. Αν επιλέξουμε μία συσκευή από τις εν λόγω εταιρίες θα έχουμε σαφώς λιγότερα προβλήματα και άρα λιγότερες επιστροφές στο κατάστημα που το αγοράσαμε.


Φταίνε οι ίδιες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας;
Ερχόμαστε λοιπόν στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας οι οποίες λένε οτι τους κοστίζει. Φυσικά και θα τους κοστίσει όταν για παράδειγμα η Vodafone λανσάρει το κινέζικο Vodafone Joy, αμφιβόλου ποιότητας και κατασκευής και το διαφημίζει ως το φοβερά φθηνό τηλέφωνο με την καταπληκτική εμπειρία Android! Εάν επιλέξουν να λανσάρουν συσκευές σοβαρών εταιριών που ανήκουν στο Alliance θα έχουν σίγουρα πολύ λιγότερα προβλήματα.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι το ανεκπαίδευτο προσωπικό (δε μιλάω για όλους, υπάρχουν και πραγματικοί γνώστες). Μπαίνεις στο κατάστημα να αγοράσεις ένα τηλέφωνο και δε σε ρωτάει ο πωλητής το πιο απλό πράγμα: “Πώς θα το χρησιμοποιήσετε κύριε;”. Θες να μπαίνεις στο ίντερνετ; Να βγάζεις φωτογραφίες; Να παίζεις παιχνίδια; Να σε καθοδηγήσει βρε αδερφέ. Οπότε τελικά παίρνεις το πιο φθηνό, το οποίο δεν έχει Android Market, δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια και σέρνεται στο ίντερνετ. Κατά τα άλλα έχεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία Android!


Φταίνε οι καταναλωτές;
Στην έρευνα αναφέρεται οτι πολλοί χρήστες δεν μπορούσαν να παίξουν Angry Birds και για αυτό επέστρεψαν τις συσκευές τους, απογοητευμένοι για να πάρουν κάτι καλύτερο! Συγνώμη αλλά, ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΚΑΡΑΜΗΤΡΟ, και θέλεις να συγκρίνεις την ποιότητα του iPhone 4 με το low-end Android των 150€ που μόλις αγόρασες; Φυσικά και δεν παίζει παιχνίδια! Αυτό όμως δεν είναι ούτε πρόβλημα του Android αλλά ούτε αστοχίας υλικών. Είναι πρόβλημα επιλογής, γούστου και τσέπης του καθενός και φυσικά δεν μπορεί να κατηγορούμε τη συσκευή παρά μόνο την επιλογή μας.


Η σύγκριση που γίνεται είναι σωστή;
Η έρευνα όπως είδαμε παραπάνω περιλαμβάνει όλες τις Android συσκευές, σε όλες τις τιμές και από όλες τις εταιρίες. Εφόσον π.χ. το iPhone 4 είναι ένα και είναι high-end και κοστίζει 500€, γιατί να μη γίνει η έρευνα στα ισάξιά του HTC, Samsung, LG και όποια άλλα ανήκουν στο Alliance; Οι λόγοι θα μπορούσαν να είναι πολλοί:
  • Στοχευμένη δυσφήμιση;
  • Πληρωμένη έρευνα;

Ποτέ δε θα μάθουμε. Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε οτι τα νούμερα είναι σωστά. Οι συνθήκες όμως είναι λανθασμένες.

Όλα αυτά γιατί στο ίντερνετ κυκλοφορούν τίτλοι όπως: “Τα Android χαλάνε περισσότερο!” οι οποίοι δημιουργούν εντυπώσεις αλλά αναπαράγουν το ίδιο θέμα με αυτό που διαβάσατε παραπάνω. Η γνώμη μου είναι οτι προσπαθούν να μετατρέψουν το προτέρημα του Android το οποίο δεν είναι άλλο από τον open source χαρακτήρα του, σε υστέρημα, σε συνέχεια του πολέμου που ζούμε απέναντι στον Ανοιχτό Κώδικα. Οφείλω να διευκρινίσω ξανά οτι τα άρθρο γράφτηκε με κριτική σκέψη και οτι η ανάλυση που γίνεται αποσκοπεί στην ενημέρωση και όχι στο να αναδείξουμε το Android ως καλύτερο σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά (γιατί απλά, δεν είναι!).

14 στο: "To Android κοστίζει πολύ στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Ποιος φταίει όμως;"