Xiaomi Smart Home μέρος 2 | Ασφαλίζουμε το σπίτι μας με τον ασύρματο συναγερμό Mijia της Xiaomi


Ένα "έξυπνο σπίτι" δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λέγεται έτσι, αν δεν είναι πάνω από όλα ασφαλές. Δε λέμε φυσικά ότι πρέπει να έχεις μπάρες στις πόρτες και τα παράθυρα και να ζεις σα φυλακισμένος, αλλά επιβάλλεται να έχεις ένα σύγχρονο συναγερμό που θα είναι εύκολος στη χρήση, παραμετροποιήσιμος και θα σε ειδοποιεί στο κινητό σου όταν κάτι πηγαίνει στραβά. Αυτός ο συναγερμός είναι ίσως το Mijia Security Kit της Xiaomi, το οποίο παρουσιάζουμε στο δεύτερο μέρος της σειράς Xiaomi Smart Home.

Είδαμε στο προηγούμενο μέρος πόσο σημαντικό είναι να έχεις ένα σωστό ασύρματο δίκτυο και το επόμενο βήμα είναι η ασφάλεια του σπιτιού, την οποία κάποιοι θεωρούν δεδομένη όταν κλείνουν απλά την πόρτα φεύγοντας. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει καθώς το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι απλά να σε βάλει στο μάτι, όλα τα υπόλοιπα είναι εύκολα για να σε κλέψει. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα συναγερμό που θα σε ειδοποιήσει αν μπει κάποιος στο σπίτι, είτε είσαι μέσα, είτε λείπεις και θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομικός, γιατί οι εποχές είναι δύσκολες.

Xiaomi Mijia 6-1 security kit

Επιλέξαμε λοιπόν το συναγερμό της Xiaomi, τον οποίο αγοράσαμε με μόλις 65€ από το Gearbest και εξυπηρετεί όλο το project που θέλουμε να φτιάξουμε, καθώς επικοινωνεί και με τις υπόλοιπες συσκευές που θα δείξουμε στα επερχόμενα άρθρα της σειράς. Διαθέτει όμως και κάποια ακόμη πλεονεκτήματα που τον κάνουν να ξεχωρίζει όπως το γεγονός ότι:

  • είναι ασύρματος οπότε δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια εγκατάσταση στο σπίτι μας γεμίζοντάς το με καλώδια και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρεται κιόλας σε νέο σπίτι αν το θέλουμε,
  • λειτουργεί και χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά δε θα μας ειδοποιήσει στο κινητό μας αν ενεργοποιηθεί και τέλος
  • λειτουργεί ακόμη και αν μας κόψουν το ρεύμα, αρκεί φυσικά να έχουμε το βασικό του κομμάτι συνδεδεμένο σε ένα UPS ή ένα powerbank.

Όλα αυτά και φυσικά η χαμηλή τιμή του τον κάνει αρκετά ενδιαφέρον εκ πρώτης όψεως και ακόμη δεν έχουμε πάει στο καλό, που είναι τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται, αλλά και η διαχείρισή του μέσω της εφαρμογής.


Από τι αποτελείται και τι μπορεί να κάνει; 

Με 65€ περίπου αγοράζεις έξι συσκευές και το καλό είναι ότι όλες πωλούνται και χωριστά για την περίπτωση που θέλουμε είτε να αντικαταστήσουμε μία από αυτές, είτε να προσθέσουμε κι άλλες στο σύνολο. Οι συσκευές αυτές είναι:

  • ο αισθητήρας θερμοκρασίας και υγρασίας τον οποίο μπορούμε να τοποθετήσουμε σε όποιο σημείο του σπιτιού θέλουμε,
  • ο αισθητήρας για πόρτες και παράθυρα που μας ειδοποιεί αν έχει ανοίξει ή αν έχουμε ξεχάσει ανοιχτό κάποιο από τα δύο,
  • ο αισθητήρας κίνησης ο οποίος αντιλαμβάνεται αν έχει περάσει κάποιος από μπροστά του,
  • η έξυπνη πρίζα με την οποία μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτόματα μια συσκευή, ενώ μετράει επίσης και την κατανάλωση,
  • το πλήκτρο τριών λειτουργιών για το χειρισμό όλων χωρίς το κινητό μας τηλέφωνο και
  • το Gateway το οποίο διαθέτει το ηχείο από όπου ακούγεται ο συναγερμός.


Το Gateway είναι η σημαντικότερη από όλες τις συσκευές, καθώς λειτουργεί ως router πάνω στο οποίο συνδέονται όλες οι υπόλοιπες. Αν δηλαδή δε λειτουργεί το Gateway, τότε δε λειτουργεί τίποτα από όλα αυτά. Σημαντικό είναι επίσης να πούμε ξανά ότι αφού σετάρουμε τον συναγερμό μας, αυτός λειτουργεί ακόμη και χωρίς ίντερνετ, θα χτυπήσει δηλαδή αν μπει κάποιος στο σπίτι μας, αλλά δε θα μας ειδοποιήσει στο κινητό μας.

Πέρα λοιπόν από το συναγερμό στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη και δικούς μας ήχους, το Gateway μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φως νύχτας, καθώς διαθέτει μία πολύχρωμη και ιδιαίτερα φωτεινή ταινία LED στην περίμετρό του! Η τρίτη του λειτουργία είναι το ιντερνετικό ραδιόφωνο από το οποίο μπορούμε να ακούσουμε όμως μόνο μερικούς κινέζικους σταθμούς. Δυστυχώς δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε ελληνικούς σταθμούς, καθώς θα πρέπει να στήσουμε ένα μικρό server που θα τροφοδοτεί το Gateway με τα ανάλογα link, αλλά υπάρχει ένα project ονόματι XiMIRaGa που προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα και λειτουργεί μια χαρά.


Οι υπόλοιποι αισθητήρες δε χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις, αλλά αξίζει να μιλήσουμε λίγο και για το πλήκτρο τριών λειτουργιών το οποίο είναι τρομερά χρήσιμο και σε κάποιες περιπτώσεις απαραίτητο. Το πλήκτρο αυτό είναι προγραμματιζόμενο και μπορείς να το ρυθμίσεις να κάνει διαφορετικά πράγματα όταν το πατάς μία φορά, δύο φορές συνεχόμενες ή όταν το κρατάς πατημένο.

Δεν είναι υποχρεωτικό αλλά μία από τις τρεις λειτουργίες του θα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση και η απενεργοποίηση του συναγερμού. Αν κάνεις το λάθος να μπεις στο σπίτι χωρίς να τον απενεργοποιήσεις, θα φας σχεδόν ένα λεπτό ψάχνοντας το κινητό και περιμένοντας να συνδεθείς στην εφαρμογή για να τον κλείσεις, ενώ θα σου έχει πάρει τα αυτιά. Μία ακόμη έξυπνη ιδέα είναι να κολλήσουμε το κουμπί έξω από την πόρτα και να το χρησιμοποιήσουμε ως κουδούνι, με τον ήχο να ακούγεται από το συναγερμό. Τέλος ένας τρόπος που το χρησιμοποιούμε εμείς είναι για να σβήσουμε με ένα πάτημα, όλα τα φώτα του σπιτιού που έχουμε ξεχάσει αναμμένα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε στα επόμενα άρθρα της σειράς.

Τέλος να πούμε ότι όλες οι συσκευές πέραν του Gateway λειτουργούν με μπαταρία ρολογιού.


Η εφαρμογή Mi Home

Όλη η μαγεία εννοείται πως γίνεται μέσω της εφαρμογής Mi Home, από την οποία μπορούμε να δούμε ακόμη και εκτός σπιτιού, την κατάσταση του συναγερμού, τη θερμοκρασία και την υγρασία και την τελευταία φορά που ο αισθητήρας έπιασε κάποια κίνηση ή κάποια πόρτα άνοιξε. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η εφαρμογή μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κανόνες δράσης - αντίδρασης, οι οποίοι θα αυτοματοποιήσουν όλες τις συσκευές.


Εδώ πρέπει να βάλει ο καθένας τη φαντασία του και να κάτσει να σκεφτεί τι είναι αυτό που χρειάζεται και για ποιο λόγο αγόρασε το συγκεκριμένο gadget. Η εφαρμογή μας δίνει κάποιες ιδέες καθώς διαθέτει τις δικές της προτάσεις, αλλά μερικοί λογικοί τρόποι για να το χρησιμοποιήσετε είναι οι εξής:

  • Πόρτα - Συναγερμός: Το πρώτο από όλα είναι να ρυθμίσουμε τον συναγερμό να χτυπάει όταν ανοίγει η πόρτα χρησιμοποιώντας τον αντίστοιχο αισθητήρα.
  • Κίνηση - Συναγερμός: Μπορούμε επίσης να κάνουμε το ίδιο όταν ο αισθητήρας κίνησης αντιληφθεί κάτι τέτοιο.
  • Κίνηση - Πρίζα (φώτα): Μία καλή πρόταση είναι επίσης να βάλουμε την έξυπνη πρίζα σε ένα επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο φωτιστικό, το οποίο θα ανάβει όποτε περνάμε από μπροστά του. Καλή λύση για την είσοδο του σπιτιού.
  • Θερμοκρασία - Πρίζα (ανεμιστήρας): Με τον αισθητήρα θερμοκρασίας μπορούμε επίσης όταν κάνει πολλή ζέστη, να ενεργοποιήσουμε έναν ανεμιστήρα χρησιμοποιώντας και πάλι την πρίζα.


Εννοείται ότι όσο περισσότερες συσκευές προσθέτουμε στο σύνολο, όπως για παράδειγμα τις λάμπες της Xiaomi, τόσο περισσότερους κανόνες μπορούμε να δημιουργήσουμε, οι οποίοι συνδυάζονται μάλιστα μεταξύ τους. Το κακό της όλης υπόθεσης είναι ότι η εφαρμογή δεν είναι πλήρως μεταφρασμένη στα αγγλικά (δεν το συζητάμε για τα ελληνικά) κι έτσι σε μερικά μενού δεν ξέρεις τι πατάς. Ευτυχώς υπάρχει το Google Now on Tap, με το οποίο μπορούμε να τραβήξουμε ένα screenshot και να το μεταφράσουμε άμεσα.

Το πόρισμα

Ο συναγερμός αποδείχτηκε "λίρα εκατό" για το project μας και με το μικρό του κόστος έδωσε κατά κάποιο τρόπο χαρακτήρα στο σπίτι. Μπορεί να σας φανεί χαζό αλλά παλιότερα έφευγα από αυτό μη γνωρίζοντας τι συμβαίνει, αν ξέχασα κάτι ανοιχτό και πώς θα το βρω όταν γυρίσω. Πλέον μπαίνω στην εφαρμογή και είναι σα να μου μιλάει το σπίτι μου, το οποίο μου δίνει κάθε λογής πληροφορία, με τις συσκευές που του έχω εγκαταστήσει.

Το σημαντικότερο βέβαια είναι πως από όπου και αν βρίσκομαι, ξέρω πλέον ότι ο προσωπικός μου χώρος είναι ασφαλής. Για όσους είχαν την ατυχία να ζήσουν μία διάρρηξη στο παρελθόν, ξέρουν ότι το συναίσθημα του να παραβιάζεται ο χώρος σου είναι πολύ άσχημο. Ε, λοιπόν με αυτό το συναγερμό μπορεί να αποτρέψετε μια τέτοια κατάσταση.

Το Xiaomi Mijia 6-1 Security Kit το τσιμπήσαμε από το Gearbest με 64 ευρώ και αν το αποφασίσετε, μην ξεχάσετε να αγοράσετε έναν αντάπτορα για την πρίζα και το Gateway, τα οποία είναι φτιαγμένα με το κινέζικο πρότυπο.

Κόστος Project: 27€ + 64€ = 91€

Σημείωση:
Επί τη ευκαιρία αυτές τις μέρες τρέχει ένα Xiaomi Promo στο Gearbest, στο οποίο ίσως βρείτε σε χαμηλότερο κόστος τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter