Samsung Galaxy S8 | Αυτός είναι ο βασιλιάς στο Android, τέλος!


Όταν λες θέλω το καλύτερο smartphone στον κόσμο, αυτό που πρέπει να σου έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά το τελευταίο Galaxy S μοντέλο της Samsung. Η όγδοη έκδοσή του που μόλις ανακοινώθηκε επιβεβαιώνει ότι ο βασιλιάς είναι εδώ και για άλλη μια χρονιά διαθέτει ότι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο της κινητής τηλεφωνίας.

Το περιμέναμε από τη Samsung να τα δώσει όλα μετά την αποτυχία του Note 7, καθώς είναι από τις εταιρίες που δεν επιτρέπεται να χάσουν το market share τους. Πέρα από τα τρομερά του χαρακτηριστικά, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η εκπληκτική του οθόνη και το γενικότερο design του.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 835 @ 2.45GHz
  • GPU: Adreno 540
  • Μνήμη: 4GB/6GB RAM - 64GB/128GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: Super AMOLED 5.8" @ 2960 x 1440p (568ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12.0MP (f/1.7, Dual-Pixel OIS, LED flash) - Μπροστά 8.0MP (f/1.7)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, Galileo, BDS), NFC, Iris / Fingerprint scanner, USB-C
  • Μπαταρία: 3.000mAh
  • Διαστάσεις: 148.9 x 68.1 x 8.0mm - 151gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.0 Nougat (Grace UI)


Πρώτα από όλα έχουμε τον οκταπύρηνο Snapdragon 835 επεξεργαστή, τον κορυφαίο της Qualcomm για φέτος, τον οποία "άρπαξε" η Samsung από όλες τις εταιρίες, παραγγέλνοντας την πρώτη παρτίδα για το δικό της S8. Υπολογίζεται ότι πιάνει τους 180.000 πόντους στο Antutu και έχει δύο εκδόσεις με 4G - 64GB και 6GB - 128GB RAM και αποθηκευτικού χώρου αντίστοιχα. Προσέξατε ότι δεν υπάρχει έκδοση μικρότερη από τα 64GB έτσι;

Για πρώτη φορά μπορούμε όμως να πούμε ότι αξίζει επιτέλους να έχεις ένα τηλέφωνο με τόσο δυνατό επεξεργαστή και πολλή RAM, καθώς η Samsung είναι από τις πρώτες μεγάλες εταιρίες που κάνει τη μετάβαση στην περίφημη σύγκλιση του smartphone με τον υπολογιστή. Αυτό το καταφέρνει με το DeX, μία βάση στην οποία ακουμπάμε το κινητό μας και όλα μεταφέρονται σε μια συνδεδεμένη οθόνη, όπου με ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι μπορούμε να κάνουμε δουλειές που δε γίνονται από το smartphone. Το γραφικό περιβάλλον του DeX μοιάζει πολύ με αυτό του Remix OS και αν και δεν είναι κάτι που θα χρησιμοποιήσει ο μέσος Έλληνας, είναι σίγουρα μία επιλογή που έρχεται από το μέλλον και θα βολέψει πολλούς.


Κατασκευαστικά το Galaxy S8 είναι εξαιρετικό. Διαθέτει Gorilla Glass 5 μπρος και πίσω, είναι αδιάβροχο (IP68), αλλά το πραγματικό του στολίδι είναι η οθόνη. Επιτέλους η LG με το G6 και τώρα η Samsung με το S8 ξύπνησαν, χάρη στο Xiaomi Mi Mix να τα λέμε αυτά. Χωρίς να αυξήσουν το συνολικό μέγεθος των συσκευών, μεγάλωσαν αρκετά τις οθόνες προσφέροντάς μας πιο ποιοτική διαμόρφωση του χώρου. Ενδεικτικά να πούμε ότι όλα τα τηλέφωνα μέχρι στιγμής ήταν κοντά στο 70% οθόνης στο μπροστινό μέρος και τώρα το S8 φτάνει αμέσως το 85%. Ειδικά στην περίπτωση της Samsung, το S8 φοράει και το δικό της Super AMOLED πάνελ, το οποίο είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά οπότε μιλάμε για ένα πραγματικό στολίδι.

Το Galaxy S8 λοιπόν έχει μία οθόνη 5.8 ιντσών και είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το iPhone 7 με οθόνη 4.7 ιντσών. Προσωπικά θα ήθελα να δω και το αντίστροφο πάντως. Δηλαδή μικρότερες στο χέρι συσκευές με παρόμοιο design που θα μας προσφέρουν μεγαλύτερες οθόνες έως πέντε με πεντέμισι ίντσες για να τις χειριζόμαστε ευκολότερα.


Η κάμερα του S8 ακολουθεί την ίδια πετυχημένη συνταγή με αυτή του S7. Έχει λοιπόν έναν αισθητήρα στα 12MP με μεγάλο διάφραγμα για να βγάζει καλές φωτογραφίες ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό. Η διαφορά βρίσκεται περισσότερο στα βίντεο όπου πλέον μπορούμε να κάνουμε εγγραφή με ανάλυση 2160p στα 60fps και με 1080p στα 120fps!

Τέλος από συνδεσιμότητα μας λείπει μόνο το ραδιόφωνο, καθώς διαθέτει ακόμη και αισθητήρα αναγνώριση της ίριδας, ενώ η μπαταρία του, η οποία φορτίζει ασύρματα, είναι αναμενόμενα στα 3.000mAh και μάλλον θεωρείται μικρή για να διαχειριστεί σωστά όλα αυτά που διαθέτει η συσκευή. Είναι επίσης η πρώτη συσκευή με Bluetooth 5.0 αλλά αυτό είναι σπουδαίο βλέποντας όλα τα υπόλοιπα.


Εκεί που τα χαλάμε πάντα με την κυρία Samsung είναι φυσικά στην τιμολόγηση. Το Galaxy S8 αναμένεται στα 799€ περίπου στην Ευρώπη ενώ το Galaxy S8 Plus στα 899€ και πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τελικά αξίζει να δώσεις τόσα χρήματα για ένα smartphone που θα καταλήξεις να το χρησιμοποιείς μόνο για το Facebook και το Instagram. Το LG G6 πάντως που θα κυκλοφορήσει στα 750€ είναι πλέον μια κακή επιλογή καθώς για 50 ευρώ μόνο χάνουμε την AMOLED οθόνη, τον αυξημένο αποθηκευτικό χώρο και τον ελαφρώς καλύτερο επεξεργαστή.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter