Άποψη: Μήπως η MLS, το Πλαίσιο και οι υπόλοιποι Έλληνες ''κατασκευαστές'' Android συσκευών είναι παράνομοι;


Σχεδόν καθημερινά βρίσκομαι σε συζητήσεις στο ίντερνετ όπου διάφοροι χρήστες κράζουν την εταιρία κατασκευής του κινητού τους, γιατί δεν έλαβαν το τελευταίο update ή γιατί η συσκευή τους έχει ένα bug που η εταιρία αδιαφορεί να διορθώσει. Οι πιο πολλές από τις απαντήσεις είναι του τύπου "άλλαξε ROM για να ησυχάσεις" αλλά για να το κάνεις αυτό, πρέπει να υπάρχει ήδη έστω μία custom ROM για να επιλέξεις. Ως γνωστόν αυτό δεν παίζει με τα "ελληνικά" κινητά τηλέφωνα, γιατί όμως συμβαίνει αυτό και τι διαφορετικό έχει η LG, η Samsung και η Sony, από την MLS και το Πλαίσιο (Turbo-X);

Για να το καταλάβουμε πρέπει πρώτα να πάμε στη βάση του προβλήματος ή αν θέλετε στη βάση της συμφωνίας που έχει κάνει το Android, το πιο πετυχημένο λειτουργικό σύστημα μέχρι σήμερα στον κόσμο. Το Android λοιπόν αποτελείται κατά βάση από τρία πράγματα:

  • τη συσκευή (hardware),
  • το λειτουργικό σύστημα (system) και
  • το Linux πυρήνα (kernel).

Το hardware περιέχει όλα όσα θέλουμε να κάνει η συσκευή μας, τα οποία δε θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αν δεν υπήρχε ένα γραφικό περιβάλλον για να τα ενεργοποιούμε, το λειτουργικό σύστημα δηλαδή. Στα Linux-based λειτουργικά συστήματα όμως υπάρχει και ο Linux πυρήνας, ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο του ενδιάμεσου. Αυτός περιλαμβάνει όλους τους driver των chip και των μικροσυσκευών του hardware, τους οποίους "μεταφράζει" σε κάτι που το λειτουργικό σύστημα καταλαβαίνει. Χωρίς λοιπόν τον Linux πυρήνα (kernel), μία Android συσκευή είναι άχρηστη.

Η Google λοιπόν κατασκευάζει και συντηρεί το Android, το οποίο δίνει δωρεάν σε όλο τον κόσμο, καθώς δεν ενδιαφέρεται να βγάλει άμεσο κέρδος από αυτό, αλλά μέσα από την ευρεία χρήση των ενσωματωμένων υπηρεσιών της. Οι κατασκευαστές έχουν αναλάβει το hardware και φτιάχνουν τις συσκευές όπως τις θέλουμε ή τέλος πάντων όπως πιστεύουν ότι θα τις θέλαμε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν και το δικό τους software γιατί θέλουν να διαφοροποιηθούν η μία από την άλλη. Τέλος το Linux Foundation ή αν θέλετε ο Linus Torvalds εκδίδει τον πυρήνα του Linux, ο οποίος δίδεται επίσης δωρεάν, με μοναδική προϋπόθεση ότι όποιος τον χρησιμοποιήσει, οφείλει να δώσει πίσω τον κώδικα που δημιούργησε, μαζί με όποιες βελτιώσεις έχει κάνει σε αυτόν. Δίκαιο σωστά;

Τι συμβαίνει με τους Έλληνες "κατασκευαστές";

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι οι δύο σοβαρές εταιρίες (MLS, Πλαίσιο) και η μία ασόβαρη (Zer phones), μας πουλάνε "ελληνικά" τηλέφωνα χωρίς να δημοσιεύουν πουθενά τον κώδικα του kernel τους. Στην πραγματικότητα τα τηλέφωνά τους τα κατασκευάζει μία κινέζικη εταιρία, βάζοντας απλά το logo τους στην πλάτη, ενώ οι ίδιοι κάνουν μία μικρή παραμετροποίηση, προσθέτοντας στη συνέχεια τα δικά τους κλειστά λογισμικά και την... υψηλή τους τιμή. Δεν παραξενευόμαστε καθώς είναι κάτι σύνηθες αυτό για τους Κινέζους, οι οποίοι δεν υπακούν στους νόμους, γιατί απλά προστατεύονται από το κράτος τους. Δεν μπορεί δηλαδή να πάει στην Κίνα η Google ή το Linux Foundation και να τους μηνύσει, γιατί εκεί για χάρη της "ανάπτυξης " δεν υπάρχει δικαιοσύνη και το έχουμε δει να συμβαίνει και με άλλες εταιρίες όπως την Omate.

Δεν είναι λοιπόν παράνομες αυτές οι εταιρίες που πουλάνε Android συσκευές χωρίς να δίνουν πίσω τον κώδικα του kernel που χρησιμοποιούν για αυτές; Προσέξτε όμως, γιατί αυτό που ζητάμε δεν είναι για παράδειγμα το εξαιρετικό λογισμικό MAIC της MLS, το οποίο καλά κάνει και το κρατάει κλειστού κώδικα, αλλά ο kernel είναι κάτι που δεν της ανήκει και οφείλει να μας τον δώσει, ειδικά όταν τον εκμεταλλεύεται για να βγάλει κέρδος από αυτόν.

Θα μου πείτε τώρα "σιγά ρε φίλε, τι να τον κάνουμε τον kernel;" και απαντώ ότι:

  • πρώτον και τίποτα να μην τον κάνουμε, είναι ανήθικο και κατά τη γνώμη μου είναι καθαρή κλοπή απέναντι σε ένα δημιουργό που έδωσε ελεύθερα σε όλους μας, το πιο επιτυχημένο λογισμικό που φτιάχτηκε ποτέ στον πλανήτη,
  • δεύτερον υπάρχουν εξαιρετικοί Android developer στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία ελληνική ROM αντάξια της CyanogenMod που θα κάλυπτε και θα αναβάθμιζε ανεπίσημα όλες τις "ελληνικές" συσκευές.

Φανταστείτε λοιπόν μετά τον κώδικα του Android να είχαμε και τον κώδικα του πυρήνα για αυτές τις συσκευές, με τα οποία θα δημιουργούσαμε τις πρώτες custom ROM. Δε θα αποκτούσαν αμέσως μεγαλύτερη αξία για εμάς αλλά και για τις εταιρίες; Αυτές όμως από ότι φαίνεται ενδιαφέρονται για το εφήμερο κέρδος και όχι για τον πραγματικό σκοπό του Android, το οποίο πρέπει να αναβαθμίζεται για να προστατεύει τα δεδομένα μας. Το χειρότερο όμως είναι ότι αγνοούν τα δικαιώματα όσων τους προσέφεραν ελεύθερα το λογισμικό που εμπορεύονται, αλλά αν κάνεις εσύ το ίδιο στα δικά τους, πιθανότατα θα σε μηνύσουν.

Φυσικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις συγκεκριμένες εταιρίες, καθώς δεν είχα και ίσως δε θα έχω ποτέ δικές τους συσκευές, αλλά η περιφρόνηση του ηθικού και του νόμιμου, με σκοπό το κέρδος είναι κάτι που με ενοχλεί προσωπικά. Τους δίνω επίσης χίλια δίκια γιατί πιθανότατα ούτε αυτοί δεν έχουν των κώδικα του kernel τους, αλλά αυτό δεν τους αθωώνει στα δικά μου μάτια. Τέλος το γεγονός ότι με θίγει, δε σημαίνει ότι μπορώ να κάνω κάτι για αυτό, πέρα από το να μην προτιμώ τις συσκευές τους, αλλά η Google και το Linux Foundation μπορούν, αν θέλουν να προστατεύσουν το προϊόν τους.

Σημείωση:
Όσο και να έψαξα στις επίσημες σελίδες τους, δε βρήκα πουθενά κάποιο σημείο για να κατεβάσω τον kernel ή τον κώδικά του και το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει έστω μία custom ROM, νομίζω πως το αποδεικνύει. Μπορεί όμως να κάνω και λάθος. Πρέπει επίσης να πω ότι δεν είμαι δημοσιογράφος και έτσι δεν μπήκα στον κόπο να επικοινωνήσω με κάποια από αυτές τις εταιρίες, γιατί απλά δε μου πέφτει λόγος, παρ' όλα αυτά θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε μία επίσημη απάντηση.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter