Android | Το Gadgetbridge είναι η λύση για ασφαλές ιδιωτικό απόρρητο και στο fitness band

Fitness band privacy
 

"Data is the new oil" λένε στην Αμερική, δηλαδή τα δεδομένα είναι πλέον πιο πολύτιμα και από το πετρέλαιο. Με αυτό το γνώμονα πολλές εταιρίες τεχνολογίας προσπαθούν να συλλέξουν όσο περισσότερα δεδομένα μπορούν από τους πελάτες τους, αφενός για να κατασκευάσουν προϊόντα που θα τους αρέσουν και αφετέρου για να τους σερβίρουν στοχευμένες διαφημίσεις.


Τα δεδομένα που συλλέγει όμως ένα smartwatch ή ένα fitness band είναι κάτι περισσότερο από προσωπικά. Άλλο το να γνωρίζεi η Google τα ενδιαφέροντά σου μέσα από τις αναζητήσεις που κάνεις και άλλο να ξέρει η Xiaomi την ποιότητα της υγείας σου μέσα από ένα fitness band. Σε ένα όχι και τόσο ακραίο σενάριο, θα μπορούσε να πουλήσει αυτά τα δεδομένα σε μία ασφαλιστική εταιρία, η οποία στη συνέχεια θα σου αρνηθεί μία ασφάλεια ζωής γιατί κάνεις καθιστική ζωή ή γιατί το gadget σου έχει καταγράψει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το πρόβλημα σε αυτή την εξίσωση είναι η εφαρμογή του κάθε κατασκευαστή. Από τη μία μας προσφέρει ένα ιστορικό άσκησης, καρδιακών παλμών και ποιότητας ύπνου, το οποίο μπορεί να είναι βοηθητικό για να εντοπίσουμε προβλήματα στην υγεία μας, από την άλλη όμως όλα αυτά αποθηκεύονται στους server της Xiaomi, οπότε είναι εν δυνάμει διαθέσιμα σε τρίτες εταιρίες τις οποίες εμείς δε γνωρίζουμε. 



Διαφήμιση

-

Η λύση λοιπόν είναι το Gadgetbridge, μία εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που μας προσφέρει παρόμοιες λειτουργίες, αποθηκεύοντας όμως τα δεδομένα μας τοπικά στο κινητό μας. Υποστηρίζει πολλά και διαφορετικά fitness band και το έχουμε δοκιμάσει με επιτυχία με το Mi Band 3 της Xiaomi. Μας παρουσιάζει σε γραφήματα τη δραστηριότητα, τους καρδιακούς παλμούς και την ποιότητα του ύπνου μας, επιτρέπει την προβολή ειδοποιήσεων από όλες τις εφαρμογές που έχουμε στο κινητό μας, ενώ διαθέτει και πολλές έξτρα ρυθμίσεις παραμετροποίησης.


Gadgetbridge

Gadgetbridge


Το Gadgetbridge δεν υστερεί πουθενά σε σχέση με την επίσημη εφαρμογή της Xiaomi και μάλιστα μας προσφέρει εξαγωγή των δεδομένων μας για μεταφορά σε άλλες εφαρμογές υγείας ή αποθήκευση για μελλοντική χρήση.

Θα το βρείτε στο F-Droid.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter