Fediverse | Αφήνουμε Facebook, Instagram και Twitter για κοινωνικά δίκτυα που σέβονται τα προσωπικά δεδομένα

Fediverse social networks

Είναι εύκολο να σε πείσει κάποιος να διαγράψεις το λογαριασμό σου στο Facebook, λόγω της κακής πολιτικής του στα προσωπικά δεδομένα, αλλά όπως και να το κάνεις είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Η βασική του ιδέα η οποία μας επιτρέπει να είμαστε πολίτες του κόσμου και να επικοινωνούμε ελεύθερα μεταξύ μας, είναι εξαιρετική, οπότε θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές υπηρεσίες για να το αντικαταστήσουμε. Ευτυχώς για εμάς υπάρχουν τα δίκτυα του Fediverse, τα οποία μας προσφέρουν παρόμοιες, αν όχι καλύτερες υπηρεσίες και σέβονται απόλυτα το ιδιωτικό μας απόρρητο.

Το πρόβλημα των μεγάλων κοινωνικών δικτύων


Πέρα από το θέμα της συλλογής και πώλησης των προσωπικών μας δεδομένων με σκοπό το κέρδος, τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα έχουν και άλλα προβλήματα. Πρώτα από όλα ανήκουν σε μία εταιρία και αποθηκεύουν τα δεδομένα μας αποκλειστικά σε δικούς της server. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί, οπότε δεν ξέρουμε αν οι φωτογραφίες και οι συνομιλίες μας είναι ασφαλείς.

Facebook data leaks

Δεύτερον ότι ανεβάζεις στο Facebook ή το Instagram, παύει πλέον να σου ανήκει. Μπορεί να πιστεύουμε ότι το προφίλ μας είναι "δικό μας" επειδή μόνο εμείς έχουμε τα "κλειδιά" για να μπούμε σε αυτό, αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα κοινωνικά δίκτυα μας παραχωρούν χώρο στο server τους και φιλοξενούν το προφίλ μας. Ότι ανεβάζουμε στους server τους, είναι πλέον δική τους ιδιοκτησία με βάση την αμερικάνικη νομοθεσία. Μπορεί να μας δίνουν τη δυνατότητα να διαγράψουμε τα δεδομένα μας, αλλά στην πραγματικότητα απλά παύουμε να έχουμε εμείς πρόσβαση σε αυτά.

Ένα τρίτο είναι οι αλγόριθμοι, οι οποίοι είναι ρυθμισμένοι για να σου προβάλλουν αυτό που "πιστεύουν" ότι σου αρέσει και να σου σερβίρουν προσωποποιημένες διαφημίσεις. Με τη "βοήθειά" τους δε βλέπεις ποτέ όλα τα post των φίλων σου, ενώ σου προτείνονται ένα σωρό άσχετα πράγματα για να διαβάσεις, σε σημείο που διαμορφώνουν συνειδήσεις.

Διάβασε: Πώς το Facebook και η ανθρώπινη βλακεία καταστρέφουν την ψυχολογία μας και τον κοινωνικό ιστό

Διαφήμιση

Τα δίκτυα του Fediverse και τα πλεονεκτήματά τους


Το Fediverse από την άλλη είναι μία ομοσπονδία (federation) πολλών κοινωνικών δικτύων που δεν έχουν τα παραπάνω προβλήματα και μάλιστα συνεργάζονται μεταξύ τους, προσφέροντάς μας χαρακτηριστικά που δε θα υπάρξουν ποτέ στο Facebook, το Instagram ή το Twitter. Για παράδειγμα πώς θα σου φαινόταν αν από το λογαριασμό σου στο Twitter, μπορούσες να ακολουθήσεις ένα φίλο σου στο Facebook ή να βλέπεις τα post ενός άλλου στο Instagram; Όνειρο απατηλό!


Αντίθετα στο Fediverse όλα τα δίκτυα χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο ActivityPub, το οποίο μας επιτρέπει να συνδεόμαστε και να ακολουθούμε όποιον χρήστη θέλουμε, ασχέτως σε ποιο δίκτυο είναι εγγεγραμένος! Πολλά από τα δίκτυα του Fediverse, υποστηρίζουν επίσης την αποκέντρωση και μας επιτρέπουν να έχουμε το δικό μας server και έτσι τα post και οι φωτογραφίες μας να μη φεύγουν ποτέ από αυτόν! Με αυτό τον τρόπο εσύ και μόνο εσύ έχεις την ιδιοκτησία τους, ενώ παράλληλα μπορείς να τα μοιραστείς με τους φίλους σου.

Οι επιλογές που μας προσφέρουν τα δίκτυα του Fediverse είναι πολλές και μας επιτρέπουν να διαλέξουμε αυτό που μας βολεύει για να δημιουργήσουμε το λογαριασμό μας. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα γνωστότερα και τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

Diaspora* και Friendica αντί για Facebook


Για όσους έχουν συνηθίσει στη χρήση του Facebook, το Diaspora* και το Friendica είναι δύο εξαιρετικές εναλλακτικές. Το Diaspora* μας επιτρέπει να ποστάρουμε κείμενο και εικόνες, ενώ διαθέτει και χαρακτηριστικά όπως ετικέτες hashtag, αναφορές σε χρήστες, tag σε φωτογραφίες και άλλα. Αν δε θέλεις να σηκώσεις το δικό σου server, μπορείς να επιλέξεις έναν από τους προτεινόμενους κόμβους, αρκεί να δέχονται νέες εγγραφές και να ξεκινήσεις το προφίλ σου.

Σημείωση:
Με το Diaspora* μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Hubzilla και Socialhome.


Το Friendica έχει επίσης ένα παρόμοιο στυλ με αυτό του Facebook αλλά είναι πιο φιλικό στο χρήστη. Διαθέτει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και μας επιτρέπει μεταξύ άλλων να δημιουργήσουμε γεγονότα ημερολογίου. Αν και εδώ δε θέλεις να σηκώσεις το δικό σου server, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ σου σε ένα από τους διαθέσιμους που βρίσκονται εδώ.

Σημείωση:
Με το Friendica μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Diaspora*, GNU Social, Hubzilla, Mastodon, Misskey, Pixelfed, Pleroma και Plume.


Διαφήμιση

PixelFed αντί για Instagram


Το PixelFed έρχεται να αντικαταστήσει το Instagram και την ανάγκη να μοιραστούμε τις φωτογραφίες μας με τον κόσμο, αλλά με έναν πιο υγιή τρόπο για το ιδιωτικό μας απόρρητο. Το περιβάλλον του μοιάζει επίτηδες με αυτό του Instagram για να κάνει τους νέους χρήστες να αισθάνονται σα στο σπίτι τους. Έχει την ίδια λογική από άποψη ασφάλειας και προστασίας των δεδομένων μας, καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να το τρέξεις σε δικό σου server, ενώ αν δεν το επιθυμείς, η εγγραφή μπορεί να γίνει σε έναν από τους υπάρχοντες.

Σημείωση:
Με το PixelFed μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Mastodon, Misskey και Pleroma.


Mastodon και Pleroma αντί για Twitter


Αν και το Twitter δε μας έχει δώσει σημαντικά δικαιώματα για να το απορρίψουμε σε σχέση με το Facebook, δεν παύει και αυτό να ανήκει σε μία εταιρία που συγκεντρώνει τα δεδομένα μας. Το Mastodon είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή δίκτυο του Fediverse και μας προσφέρει τις κλασικές λειτουργίες microblogging που έχουμε συνηθίσει στο Twitter. Αν και εδώ δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα δικό σου server, μπορείς να συνδεθείς σε έναν από τους ήδη υπάρχοντες.

Σημείωση:
Με το Mastodon μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Hubzilla, microblog.pub, Misskey, PeerTube, Pixelfed, Pleroma, Plume και WriteFreely.


Το Pleroma είναι και αυτό ένας αντικαταστάτης του Twitter, ο οποίος όμως είναι πανάλαφρος και έτσι είναι η καλύτερη λύση για self-host ακόμη και σε ένα Raspberry Pi. Εννοείται φυσικά ότι μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ σου και σε τρίτους server αν το επιθυμείς.

Σημείωση:
Με το Pleroma μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, GNU Social, Hubzilla, Mastodon, microblog.pub, Misskey, Peertube, Pixelfed, Plume και WriteFreely.


PeerTube και Funkwhale αντί για YouTube


Αν τώρα το περιεχόμενο που μοιράζεσαι είναι κυρίως βίντεο, το PeerTube είναι το δίκτυο του Fediverse που σου επιτρέπει να το κάνεις με ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Σκοπός του PeerTube είναι ο κάθε δημιουργός να μοιράζει τα βίντεό του από το δικό του server, αν και δε σε αποκλείει να δημιουργήσεις λογαριασμό σε έναν τρίτο server. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία peer-to-peer (μέσω WebRTC), με την οποία όταν βλέπεις ένα βίντεο το μοιράζεις ταυτόχρονα και βοηθάς όλους τους χρήστες να μειώσουν το bandwidth τους. Για να μπεις σε έναν από τους server του, ρίξε μια ματιά εδώ.

Σημείωση:
Με το PeerTube μπορείς να συνδεθείς με χρήστες των Friendica, Mastodon και Pleroma.


Αντίστοιχα το Funkwhale είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για μουσικόφιλους. Σου επιτρέπει να μοιραστείς τη μουσική σου, να δημιουργήσεις ένα online ραδιόφωνο και να έρθεις σε επαφή με άλλους χρήστες με παρόμοια ενδιαφέροντα. Τρέχει και αυτό πολύ εύκολα σε ένα Raspberry Pi, αλλά διαθέτει και δημόσιους server για να φτιάξεις το προφίλ σου.

Σημείωση:
Με το Funkwhale μπορείς να συνδεθείς με χρήστες του Mastodon.


Hubzilla, Misskey, GNU Social, Nextcloud και άλλα


Δεν είναι μόνο αυτά! Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες στο Fediverse που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις επιλογές μας, με το κοινό στοιχείο να είναι πάντα ότι οι χρήστες τους μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους. Υπηρεσίες για παράδειγμα όπως το Hubzilla που έχει ένα macroblogging χαρακτήρα σαν του Facebook ή το GNU Social και το Misskey που θυμίζουν τη λειτουργία του Twitter.

Αν τέλος χρησιμοποιείς το Nextcloud, μπορεί να μην το έχεις καταλάβει, αλλά έχεις ήδη το δικό σου server στο Fediverse! Εγκαθιστώντας την επέκταση Nextcloud Social μπορείς να συνδεθείς με τους φίλους σου στο Nextcloud, το Mastodon, το Friendica και σε άλλα δίκτυα!

Σημείωση:
Δυστυχώς η τελευταία έκδοση της επέκτασης δε λειτουργεί σωστά.


Εν κατακλείδι


Το μόνο πράγμα που λείπει από τα δίκτυα του Fediverse είναι εσύ και οι φίλοι σου! Κατά τα άλλα δεν έχουν μεγάλες διαφορές από το Facebook, το Instagram και το Twitter. Η μετάβαση δε χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Απλά δημιούργησε ένα λογαριασμό για παράδειγμα στο Friendica και ρύθμισε τα post σου να βγαίνουν αυτόματα και στο Facebook ή το Twitter. Έτσι μόλις έρθουν και οι φίλοι σου εκεί, μπορείς να καταργήσεις τους άλλους λογαριασμούς σου.

Το Cerebrux και το Dr. Android είναι ήδη στο Mastodon. Γιατί; Επειδή είναι το δίκτυο που συνδέεται με τα περισσότερα από τα υπόλοιπα που είδαμε σήμερα και επειδή μας αρέσει το Twitter-style γραφικό του περιβάλλον. Ελπίζουμε να έρθει σύντομα η μέρα που δε θα ποστάρουμε τα άρθρα μας στους τρεις "μεγάλους", αλλά για να το καταφέρουμε... έλα κι εσύ!


Dr. Android on Mastodon


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter