Ασφάλεια & Απόρρητο | Τι είναι το email alias και γιατί θα έπρεπε να το χρησιμοποιείς ήδη
Όταν δημιούργησα το πρώτο μου email το 2003, η "μόδα" πρόσταζε ότι πρέπει να έχεις μία διεύθυνση email για την ηλεκτρονική σου επικοινωνία. Είκοσι χρόνια αργότερα και ο ίδιος λογαριασμός email έχει μετατραπεί σε ένα μέσο εξαπάτησης (phishing), διαφήμισης (newsletter, ad targeting) και πώλησης των προσωπικών μου δεδομένων (data sharing). Επειδή λοιπόν το email είναι μία απαραίτητη υπηρεσία, σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια και το ιδιωτικό μας απόρρητο, χρησιμοποιώντας δευτερεύουσες διευθύνσεις ή αλλιώς "alias".
Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα με τα email;
Το 2003 λοιπόν όταν άνοιγες το email σου για να τσεκάρεις τι νέο υπάρχει, έβρισκες πέντε ή έξι μηνύματα από φίλους σου που ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί σου και κάνα δυο newsletter με προσφορές από χρήσιμες σελίδες στις οποίες είχες εγγραφεί. Για να καταλάβεις ποιο είναι το πρόβλημα σήμερα, αρκεί να ανοίξεις απλά το email σου στο οποίο θα βρεις:
- Κανένα email από γνωστούς και φίλους (γιατί επικοινωνείτε πλέον μέσω Signal).
- Οκτώ διαφημιστικά email από σελίδες στις οποίες δε θυμάσαι καν αν είχες εγγραφεί ποτέ.
- Πέντε email που έχουν πάει κατευθείαν στα spam γιατί είτε σου ζητάνε να επιβεβαιώσεις τους κωδικούς σου στην τράπεζα, είτε έρχονται από κάποιον αφρικανό πρίγκηπα που θέλει με το ζόρι να σου χαρίσει τα λεφτά του.
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι ότι το email σου το χρησιμοποιείς ως username σε πολλές υπηρεσίες στο ίντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι ένας επίδοξος χάκερ γνωρίζει ήδη το ένα από τα δύο στοιχεία για να μπει στο λογαριασμό σου, γιατί πολύ απλά το email σου είναι δημόσιο και το μοιράζεσαι με όλους. Θα μπορούσε λοιπόν θεωρητικά να πάει σε μία σελίδα, να βάλει το username σου και να δοκιμάσει μερικά password για να αποκτήσει πρόσβαση αν είναι τυχερός. Αν τα καταφέρει, μπορεί να δοκιμάσει τον ίδιο συνδυασμό σε περισσότερες σελίδες, οπότε αν έχεις βάλει τον ίδιο κωδικό, θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλες!
Υπάρχει όμως και ένα τρίτο, "αόρατο" πρόβλημα το οποίο είναι πολύ σημαντικότερο. Ως γνωστόν πολλές υπηρεσίες πλέον πουλάνε τη βάση δεδομένων των χρηστών τους σε διαφημιστικές εταιρίες με σκοπό το κέρδος. Όταν λοιπόν μία διαφημιστική εταιρία όπως η Google ή το Facebook λαμβάνει αυτή τη βάση για παράδειγμα από το Amazon, το Spotify και το e-food.gr, μπορεί να δει και να συνδέσει στο προφίλ σου (γιατί χρησιμοποιείς σε όλα το ίδιο email) τις αγορές που έχεις κάνει, τη μουσική που σου αρέσει και το φαγητό που προτιμάς! Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν προσέχεις τι κοινοποιείς στη Google ή το Facebook, οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να μάθουν τα ενδιαφέροντά σου!
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, το προσωπικό σου email:
- είναι (σχετικά) άχρηστο όσον αφορά την επικοινωνία σου,
- αποτελεί μέρος των στοιχείων σύνδεσης σε σελίδες / υπηρεσίες οπότε δεν πρέπει να είναι δημόσιο και τέλος
- συνδέει τα προσωπικά σου δεδομένα σε όσες υπηρεσίες το έχεις χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσεις λογαριασμό.
Διαφήμιση
Τι είναι το alias και σε τι με εξυπηρετεί;
"Alias" σημαίνει "ψευδώνυμο" και αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός του. Είναι μία "ψεύτικη" διεύθυνση email, την οποία μπορούμε να μοιραστούμε με οποιονδήποτε, για να κρύψουμε την πραγματική μας. Είναι πλήρως λειτουργική, οπότε αν κάποιος μας στείλει ένα email στο alias, θα το λάβουμε στην πραγματική μας διεύθυνση, ενώ αν κάνουμε τις ανάλογες ρυθμίσεις μπορούμε να του στείλουμε και εμείς ένα μήνυμα μέσα από το ψευδώνυμό μας.
Δημιουργώντας λοιπόν διάφορα ψευδώνυμα για να τα χρησιμοποιούμε για διαφορετικούς σκοπούς, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα παραπάνω προβλήματα που αναφέραμε. Για παράδειγμα, ένα πολύ απλό σετ ψευδωνύμων είναι το εξής:
- [email protected] - Το πραγματικό, προσωπικό email
- [email protected] - Ένα alias με ονοματεπώνυμο για επαγγελματική χρήση
- [email protected] - Ένα alias για site προσφορών και newsletter
- [email protected] - Ένα alias για τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων
- [email protected] - Ένα alias για όλες τις υπόλοιπες σελίδες
Μπορούμε αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να έχουμε ξεχωριστό alias για ΚΑΘΕ υπηρεσία στην οποία δημιουργούμε λογαριασμό! Με βάση δηλαδή το πρώτο παράδειγμα, θα μπορούσαμε να έχουμε τα εξής:
- [email protected] - Για την είσοδο στο Amazon
- [email protected] - Για την είσοδο στις υπηρεσίες Google
- [email protected] - Για την είσοδο στο Facebook
Με αυτή τη μέθοδο οι διαφημιστικές εταιρίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συνδέσουν στο "ghost profile" μας τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε, όμως εδώ δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα.
Αν ένας επίδοξος χάκερ μάθει για παράδειγμα ότι ο λογαριασμός μας στην Amazon είναι στο email "[email protected]", θα υποθέσει λογικά ότι ο αντίστοιχος του Spotify είναι στο "[email protected]" ή ότι του Facebook είναι στο "[email protected]". Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πάμε ακόμη ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσουμε τελείως ανώνυμα ψευδώνυμα! Για παράδειγμα:
- [email protected] - Για την είσοδο στο Amazon
- [email protected] - Για την είσοδο στις υπηρεσίες Google
- n8y)UW(*[email protected] - Για την είσοδο στο Facebook
Όλα αυτά τα παραδείγματα ισχύουν αν έχεις αποκτήσει το δικό σου domain (στη δική μας περίπτωση το "android.gr"). Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πας στο λογαριασμό του παρόχου σου (π.χ. papaki.gr) και να ενεργοποιήσεις την επιλογή να σου έρχονται όλα τα email που τελειώνουν σε "@android.gr". Έτσι δε χρειάζεται να δημιουργείς λογαριασμό για κάθε ψευδώνυμο που χρησιμοποιείς.
Αν τέλος θέλεις να στέλνεις μηνύματα και από τα ψευδώνυμα, θα πρέπει να το ρυθμίσεις με μία απλή διαδικασία στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείς, όπως για παράδειγμα το Mozilla Thunderbird ή το MS Outlook.
Διαφήμιση
Πώς χρησιμοποιούμε alias στο Gmail
Επειδή σχεδόν κανένας δεν έχει το δικό του domain (κρίμα γιατί κοστίζει μόνο 25 ευρώ ανά δύο χρόνια) και επειδή οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το Gmail, θα δώσουμε και ένα παράδειγμα για την υπηρεσία της Google.
Στο Gmail λοιπόν μπορείς να δημιουργήσεις alias προσθέτοντας το "+" και τη λέξη που θέλεις, μετά το username σου. Για παράδειγμα αν το email σου είναι το "[email protected]" και θέλεις να δημιουργήσεις ένα ψευδώνυμο για το Facebook, μπορείς να το κάνεις ως εξής:
Αν για τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε θέλεις το ψευδώνυμό σου να μη συνδέεται οπτικά με την υπηρεσία που το χρησιμοποιείς, μπορείς να το ανωνυμοποιήσεις ως εξής:
Αν θέλεις και να στέλνεις μηνύματα από το ψευδώνυμό σου, θα πας στις ρυθμίσεις του Gmail, στην καρτέλα "Λογαριασμοί" και θα επιλέξεις "Προσθήκη μιας ακόμη διεύθυνσης ηλεκτρονικής ταχυδρομείου" στο πεδίο "Αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ως". Εκεί θα προσθέσεις το alias και θα τσεκάρεις την επιλογή "Θεωρήστε το ως ψευδώνυμο".
Pro tip:
Αν θέλουμε να κρατήσουμε απόρρητο το προσωπικό μας email στο Gmail, καλό θα είναι να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο λογαριασμό και από εκεί να φτιάξουμε τα ψευδώνυμά μας.
Εν κατακλείδι
Πέρα από τα πλεονεκτήματα που αναφέραμε, όταν χρησιμοποιείς ψευδώνυμα θα έχεις επίσης ένα πολύ τακτοποιημένο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μπορείς δηλαδή να φτιάξεις κανόνες έτσι ώστε κάποια ψευδώνυμα να στέλνουν τα email τους σε συγκεκριμένους φακέλους και κάποια άλλα να πηγαίνουν απ' ευθείας στον κάδο απορριμάτων.
Με τα ψευδώνυμα προστατεύεσαι καλύτερα και από το λεγόμενο "phishing", όπου διάφοροι επιτήδιοι προσπαθούν να μας αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα και χρήματα. Αν για παράδειγμα έχεις δώσει στην τράπεζά σου ένα alias όπως π.χ. το "[email protected]", τότε οποιοδήποτε email με τραπεζικά θέματα που δεν αποστέλλεται σε αυτό το alias, είναι αυτομάτως απάτη. Για να το γενικεύσουμε ακόμη περισσότερο, όταν μόνο οι φίλοι σου έχουν το κανονικό σου email, τότε όλα τα υπόλοιπα είναι αυτομάτως ύποπτα.
Κλείνοντας να πούμε ότι με τη χρήση alias είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε ποια από τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε έχει χακαριστεί, ψάχνοντας το αντίστοιχο ψευδώνυμο στο "Have i been pwned".
Και τέλος αξίζει να πούμε ότι υπάρχουν και υπηρεσίες που παρέχουν ψευδώνυμα όπως το Annonaddy, SimpleLogin, οπότε ρίξτε μια ματιά και σε αυτές αν ενδιαφέρεστε.
"αφρικανό πρίγκηπα που θέλει με το ζόρι να σου χαρίσει τα λεφτά του"
ΑπάντησηΔιαγραφήΚλαίω!!