3D Printing | Τι είναι το brim, το skirt και το raft και πώς μας βοηθούν να έχουμε επιτυχημένες εκτυπώσεις

3D Printing - Βrim, skirt, raft explained

Όσοι έχουν έναν FDM 3D εκτυπωτή στη διάθεσή τους, γνωρίζουν ήδη οτι η σωστή εκτύπωση προϋποθέτει και καλή προετοιμασία. Ένα από τα βήματα της καλής προετοιμασίας είναι η προσθήκη βοηθημάτων στο 3D μοντέλο μας, τα οποία εξυπηρετούν στην σταθεροποίηση του αντικειμένου που θα βοηθήσει την επιτυχή εκτύπωσή του. Ένα είδος είναι τα υποστηρίγματα που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο και άλλο ένα είναι το brim, το skirt και το raft που θα δούμε σήμερα.

Θα μιλήσουμε λοιπόν για το "χείλος" (brim), το "περίγραμμα" (skirt) και τη "σχεδία" (raft) που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μία ομαλή εκτύπωση, στις πρώτες στρώσεις του μοντέλου μας οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Θα δούμε επίσης τα θετικά και τα αρνητικά τους και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τα χρησιμοποιούμε.

3D Printing raft (σχεδία)


Η σχεδία στο 3D Printing είναι μία έξτρα οριζόντια στρώση ανάμεσα στο αντικείμενό μας και τη βάση εκτύπωσης, η οποία βοηθάει κυρίως στη σταθεροποίησή του, επάνω στην πλάκα εκτύπωσης. Τη χρησιμοποιούμε συνήθως όταν εκτυπώνουμε ψηλά αντικείμενα με μικρή βάση, τα οποία υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η σχεδία είναι επίσης χρήσιμη όταν εκτυπώνουμε με νήμα ABS, καθώς το συγκεκριμένο υλικό έχει την τάση να παραμορφώνεται όταν κρυώνει και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να το βοηθήσουμε.

3D print with raft

Το σημαντικότερο πρόβλημα με τη σχεδία είναι οτι είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από το αντικείμενό μας. Αυτό σημαίνει οτι κατά την αφαίρεση μπορεί να το σπάσουμε με τη δύναμη που θα βάλουμε, ενώ ακόμη και αν αφαιρεθεί σωστά, θα αφήσει σίγουρα υπολείμματα στο κάτω μέρος του μοντέλου, τα οποία πρέπει να στρώσουμε χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο.

Για αυτό το σκοπό το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν προσθέτουμε μία σχεδία στο αντικείμενό μας, είναι να ορίσουμε μια απόσταση μεταξύ της σχεδίας και του αντικειμένου μας (separation distance) της τάξεως του 0.1mm.

Διαφήμιση

3D Printing brim (χείλος)


Το χείλος μοιάζει πολύ με τη σχεδία, με τη διαφορά οτι δεν μπαίνει κάτω από το μοντέλο μας, αλλά κολλάει στην περίμετρό του. Είναι στην ουσία μία επέκταση της πρώτης στρώσης του μοντέλου μας, η οποία βοηθάει ελαφρώς στη σταθεροποίηση αλλά κυρίως στην αποφυγή παραμόρφωσης του αντικειμένου μας.

3D print model warp

Ενώ έχει παρόμοιες ιδιότητες με τη σχεδία, το χρησιμοποιούμε κυρίως για να σταματήσουμε την παραμόρφωση των μοντέλων μας. Ειδικά σε αντικείμενα όπως ένας κύβος, θα δούμε οτι οι γωνίες του που ακουμπούν στη βάση εκτύπωσης μπορεί να σηκωθούν ελαφρώς προς τα πάνω. Για να το αποφύγουμε λοιπόν αυτό, σε μοντέλα με γωνίες χρησιμοποιούμε το χείλος.

3D Print with a brim

Το χείλος βοηθάει επίσης να μένουν στη θέση τους και τα υποστηρίγματα που έχουμε βάλει για να βοηθήσουμε μία εκτύπωση που βρίσκεται στον αέρα. Είναι λογικό οτι αν τα υποστηρίγματά μας καταστραφούν, θα διαλυθεί ολόκληρη η εκτύπωσή μας, οπότε το χρησιμοποιούμε και σε αυτά.

Στα αρνητικά του, αν και αφαιρείται πολύ ευκολότερα από τη σχεδία, το χείλος αφήνει και αυτό υπολείμματα επάνω στο μοντέλο μας. Η δουλειά για να τα αφαιρέσεις όμως είναι σχεδόν αμελητέα.

Διαφήμιση

3D Printing skirt (περίγραμμα)


Το περίγραμμα με τη σειρά του μοιάζει πολύ με το χείλος, με τη διαφορά οτι δεν ακουμπάει καθόλου το αντικείμενό μας. Πρόκειται στην ουσία για μία γραμμή η οποία μας δείχνει το χώρο μέσα στον οποίο θα εκτελεστεί η εκτύπωση. Αυτό βοηθάει για να δεις οπτικά πόσο μεγάλη είναι η εκτύπωση και να σιγουρευτείς οτι έχεις βάλει κόλλα σε όλο αυτό το σημείο της βάσης.

Το περίγραμμα όμως μας εξυπηρετεί και σε άλλα πράγματα: 

  1. Προετοιμάζει τη μύτη εκτύπωσης για μία ομαλή ροή πλαστικού νήματος, πριν ξεκινήσει η εκτύπωση του αντικειμένου μας. 
  2. Από την ποιότητα του περιγράμματος μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε ρυθμίσει σωστά τη βάση εκτύπωσης. Αν δηλαδή το περίγραμμα δεν είναι ομοιόμορφο σημαίνει οτι η βάση μας δεν είναι οριζοντιωμένη και θα πρέπει να την καλιμπράρουμε.

Το περίγραμμα μπορεί να μας δώσει όλες αυτές τις πληροφορίες, αλλά δε βοηθάει κάπου τη στήριξη του αντικειμένου μας. Το καλό όμως είναι οτι δεν ξοδεύει πολύ νήμα και για αυτό μπορούμε να το έχουμε μόνιμα ενεργοποιημένο για όλα τα μοντέλα μας στον Slicer που χρησιμοποιούμε.

3D print with skirt

Εν κατακλείδι


Το κάθε βοήθημα λοιπόν έχει και τη δική του χρήση. Προσωπικά δε χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ τη σχεδία (raft), γιατί δε θέλω να μπω στη διαδικασία του γυαλόχαρτου. Αντ' αυτού περιστρέφω και τοποθετώ τα αντικείμενά μου στον Slicer με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μεγαλώσω την επιφάνεια με την οποία ακουμπούν στη βάση και να σιγουρέψω οτι δε θα μετακινηθούν.

Αντίθετα το περίγραμμα (skirt) είναι μόνιμα ενεργοποιημένο στον Slicer μου, καθώς οι πληροφορίες που μου δίνει λίγο πριν την εκτύπωση, για τη ρύθμιση της βάσης και την "κολλητικότητά" της με έχουν σώσει πολλές φορές και με έχουν γλιτώσει από πολλές χαμένες ώρες.

Cura slicer - Build plate adhesion settings

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter