Android | Μετατρέπουμε το παλιό μας smartphone σε μία φορητή συσκευή προσωπικής ασφαλείας με το Haven


Η ασφάλεια της περιουσίας και γενικότερα του προσωπικού μας χώρου είναι κάτι που απασχολεί πολύ κόσμο σήμερα. Για αυτό το λόγο όλο και περισσότερα σπίτια έχουν συστήματα συναγερμού, με κάμερες και άλλους αισθητήρες. Δε θα ήταν ωραίο αν όλο αυτό το σύστημα ασφαλείας μπορούσε να μεταφερθεί στο σπίτι στο χωριό που παραθερίζουμε ή ακόμη και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που κάνουμε διακοπές; Η λύση είναι πολύ πιο απλή από όσο νομίζουμε, αρκεί να έχουμε ένα δεύτερο Android smartphone και την εφαρμογή Haven.

Το Haven έχει δημιουργηθεί για ένα πολύ συγκεκριμένο και ευγενή σκοπό, τον οποίο δε θα αναλύσουμε εδώ, αλλά αυτό που μας προσφέρει είναι τρομερά χρήσιμο για όσους θέλουν μία εξελιγμένη, φορητή κάμερα ασφαλείας. Χρησιμοποιεί τους αισθητήρες μίας Android συσκευής ως μέσο παρακολούθησης και αν εντοπίσει κάτι, μας ειδοποιεί μέσω του Signal.

Όπως συμβαίνει και με τις κλασικές κάμερες ασφαλείας που αντιλαμβάνονται κινήσεις μέσω της κάμεράς τους, το Haven καταγράφει εικόνα (φωτογραφίες όχι βίντεο) από όποια από τις δύο κάμερες της συσκευή μας, ενώ επιπλέον χρησιμοποιεί: 

  • το μικρόφωνο για να καταγράψει θορύβους, 
  • το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής για να αντιληφθεί δονήσεις,
  • τον αισθητήρα φωτεινότητας για να μας ειδοποιήσει αν έχει ανάψει κάποιος τα φώτα και
  • την ισχύ ενέργειας της συσκευής με την οποία αντιλαμβάνεται αν μας έχουν κόψει το ρεύμα (συνηθίζεται αυτό όταν μας κλέβουν) ή αν έχουν βγάλει τη συσκευή μας από την πρίζα!

Αν λοιπόν αντιληφθεί οτιδήποτε από όλα αυτά, μας στέλνει μία ειδοποίηση στο Signal για να μας ενημερώσει. Ας δούμε όμως τρία σενάρια στα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Haven με επιτυχία.


Διαφήμιση

Σενάριο 1: Στο σπίτι


Αν δεν έχεις σύστημα ασφαλείας στο σπίτι σου αλλά διαθέτεις μία παλιά Android συσκευή, μπορείς να την τοποθετήσεις σε μία βάση στο τραπεζάκι του σαλονιού και να την αφήσεις να λειτουργεί με το Haven. Έτσι αν μπει κάποιος εισβολέας θα τον δεις ή θα το ακούσεις από την ειδοποίηση που θα σου στείλει.

Μία καλή ιδέα είναι να κολλήσεις το κινητό σου από τη μέσα μεριά της εξώπορτας, με την κάμερα να κοιτάει έξω από το ματάκι. Έτσι μπορείς να βλέπεις όλους όσους στέκονται έξω από το σπίτι ή χτυπάνε του κουδούνι σου ή προσπαθούν να μπουν, πριν καν το επιχειρήσουν. Αν τα καταφέρουν και ανοίξουν την πόρτα, το επιταχυνσιόμετρο θα σου στείλει νέα ειδοποίηση αφού αντιληφθεί τη δόνηση στην πόρτα, ενώ με το μικρόφωνο θα τους ακούσεις κιόλας. Τέλος αν το έχεις συνδεδεμένο στη φόρτιση και σου κόψουν το ρεύμα πριν καν γίνουν όλα αυτά, εσύ θα το γνωρίζεις άμεσα. Είναι ίσως η απόλυτη χρήση για όλους τους αισθητήρες!



Σενάριο 2: Στις διακοπές


Η φορητότητα που μας προσφέρει ένα Android smartphone είναι εξαιρετική και για τις διακοπές μας, όπου εκεί σίγουρα δεν έχουμε εγκαταστήσει δικές μας κάμερες. Για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να γνωρίζουμε άμεσα αν κάποιος έχει μπει είτε για να το καθαρίσει, είτε για να μας κλέψει! 

Ακόμη και αν ο κλέφτης βρει το κινητό και θελήσει να το πάρει μαζί του, δε θα γνωρίζει ότι καταγράφεται, ενώ μέχρι να το απενεργοποιήσει εμείς θα έχουμε λάβει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

Διαφήμιση

Σενάριο 3: Στο βρεφικό δωμάτιο


Ένα τρίτο σενάριο είναι αυτό της παρακολούθησης ενός νεογέννητου! Εφαρμόζοντας το κινητό τηλέφωνο στην κούνια του μωρού, μπορούμε να μάθουμε αν ξύπνησε, μέσω των αισθητήρων που θα ενεργοποιήσει (κίνηση, δόνηση ή ομιλία). Το Haven όμως δε μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε ζωντανά το μωράκι μας, κάτι που φαντάζομαι πως είναι απαραίτητο.

Pro tip:
Αν θέλουμε και ζωντανή εικόνα μπορούμε να ρυθμίσουμε μία εφαρμογή βιντεοκλήσεων όπως το Skype, η οποία θα απαντάει αυτόματα τις δικές μας κλήσεις.

Όπως και να το χρησιμοποιήσουμε, σημασία έχει ότι το Haven μας δίνει έναν τρόπο να εκμεταλλευτούμε την παλιά μας συσκευή, που πιθανότατα βρίσκεται σε κάποιο συρτάρι και να τη μετατρέψουμε σε κάτι χρήσιμο. 

Κατεβάστε το Haven: Guardian Project | Google Play

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter