Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης


Η επισκευή ενός smartphone και ειδικά της σπασμένης του οθόνης είναι μία απλή διαδικασία, κυρίως γιατί όλα σχεδόν τα τηλέφωνα είναι παρόμοια στο εσωτερικό τους. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πας να δώσεις 100 και πλέον ευρώ σε έναν επισκευαστή, όταν μπορείς να αγοράσεις το ανταλλακτικό με μόλις 20 ευρώ και να το εγκαταστήσεις μόνος σου. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς αλλάζουμε τη σπασμένη οθόνη σε ένα smartphone, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Huawei Honor 8.

Σημαντικό για να κάνεις καλή δουλειά είναι να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Θα χρειαστείς για παράδειγμα ένα πιστολάκι για μαλλιά, για να ζεστάνεις την κόλλα που κρατάει την οθόνη επάνω στο σκελετό του τηλεφώνου. Θα χρειαστείς επίσης και ταινία διπλής όψης για να την κολλήσεις και πάλι στο τηλέφωνο, την οποία θα βρεις σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Απαραίτητο είναι τέλος και ένα σετ εργαλείων όπως το κατσαβίδι, η πένα και τα πλαστικά βοηθήματα, τα οποία έρχονται συνήθως μαζί με το ανταλλακτικό της οθόνης.

Διαφήμιση

Στα περισσότερα smartphone λοιπόν η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια και τα βήματα είναι πάνω κάτω τα εξής:

  1. Ζεσταίνουμε το πίσω μέρος με το πιστολάκι για να λιώσουμε την κόλλα που το κρατάει στη θέση του και το αφαιρούμε.
  2. Ξεβιδώνουμε και αφαιρούμε το πλαστικό κάλυμμα της πλακέτας.
  3. Αφαιρούμε πρώτα την μπαταρία και στη συνέχεια όλα τα μέρη τα οποία μας εμποδίζουν να φτάσουμε στο κούμπωμα της οθόνης.
  4. Αν η πλακέτα βγαίνει και αυτή με ευκολία, την αφαιρούμε για ασφάλεια. 
  5. Ζεσταίνουμε το μπροστινό μέρος για να ξεκολλήσουμε την οθόνη.
  6. Καθαρίζουμε το σκελετό από παλιές κόλλες και θραύσματα της παλιάς οθόνης.
  7. Κολλάμε τη νέα μας οθόνη στο σκελετό με ταινία διπλής όψης.
  8. Επαναφέρουμε με αντίστροφη σειρά όλα τα κομμάτια που βγάλαμε.
  9. Κολλάμε με ταινία διπλής όψης το πίσω μέρος.
  10.  Αφήνουμε τη συσκευή μας για μερικές ώρες κάτω από ένα βαρίδι (π.χ. μερικά βιβλία) για να κολλήσουν σωστά όλα τα μέρη.


Διαφήμιση

Ιδιαιτερότητες


Η διαδικασία είναι παρόμοια για όλα σχεδόν τα smartphone αλλά δεν είναι ολόιδια. Ο κάθε κατασκευαστής τοποθετεί τις εσωτερικές μικροσυσκευές με το δικό του τρόπο, οπότε απαραίτητο πριν ξεκινήσεις είναι να δεις ένα βίντεο επισκευής για το smartphone που έχεις στα χέρια σου.

Όσον αφορά τα ανταλλακτικά τα οποία θα βρούμε με ευκολία στο Aliexpress, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν καινούρια "γνήσια" και ότι τις περισσότερες φορές είναι υποδεέστερης ποιότητας. Σκοπός όμως είναι να επισκευάσεις όσο το δυνατόν φθηνότερα το smartphone σου, οπότε δε θα έπρεπε να σε ενοχλεί και τόσο.


Ψάχνοντας για ανταλλακτικό οθόνης θα δεις επίσης ότι κυκλοφορούν σκέτες οθόνες, αλλά και οθόνες με ενσωματωμένο σκελετό ("frame" και "no frame"). Αν και ο σκελετός είναι κατώτερης ποιότητας από τον επίσημο, είναι προτιμότερο να επιλέξεις αυτό το ανταλλακτικό γιατί απλοποιεί πάρα μα πάρα πολύ τη διαδικασία! Ο λόγος είναι γιατί θα σε απαλλάξει από την αφαίρεση της οθόνης, η οποία θέλει αρκετή δουλειά λόγω των σπασμένων κομματιών που πρέπει να καθαριστούν.

Εν κατακλείδι


Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αλλαγή της σπασμένης οθόνης του κινητού σου. Ψάξε για το ανταλλακτικό της δικής σου συσκευής και αν η τιμή του είναι συμφέρουσα, το βίντεο και οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να την αλλάξεις.

Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στα χέρια σου, μπορείς επίσης να αγοράσεις το ανταλλακτικό και να το πας σε ένα κατάστημα που κάνει επισκευές. Έτσι δε γίνεται να σου ζητήσουν πάνω από 30 με 50 ευρώ για τα εργατικά, οπότε μειώνεις και με αυτό τον τρόπο το τελικό κόστος.

Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

3D Printing | Εκτύπωσε τη δική σου μάσκα για τον κορωναϊό COVID-19!

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Android Basics | Πώς λειτουργούν και σε τι χρησιμεύουν οι ρυθμίσεις στο ''Δίκτυο και διαδίκτυο''

3D Printing | Δέκα χρήσιμα πράγματα που μπορείς να εκτυπώσεις για το γραφείο σου

Μάθε παιδί μου Linux | Οι βασικές εντολές του τερματικού που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε