Επισκευή smartphone | Οδηγός αλλαγής σπασμένης οθόνης


Η επισκευή ενός smartphone και ειδικά της σπασμένης του οθόνης είναι μία απλή διαδικασία, κυρίως γιατί όλα σχεδόν τα τηλέφωνα είναι παρόμοια στο εσωτερικό τους. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να πας να δώσεις 100 και πλέον ευρώ σε έναν επισκευαστή, όταν μπορείς να αγοράσεις το ανταλλακτικό με μόλις 20 ευρώ και να το εγκαταστήσεις μόνος σου. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς αλλάζουμε τη σπασμένη οθόνη σε ένα smartphone, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το Huawei Honor 8.

Σημαντικό για να κάνεις καλή δουλειά είναι να έχεις τα κατάλληλα εργαλεία. Θα χρειαστείς για παράδειγμα ένα πιστολάκι για μαλλιά, για να ζεστάνεις την κόλλα που κρατάει την οθόνη επάνω στο σκελετό του τηλεφώνου. Θα χρειαστείς επίσης και ταινία διπλής όψης για να την κολλήσεις και πάλι στο τηλέφωνο, την οποία θα βρεις σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο. Απαραίτητο είναι τέλος και ένα σετ εργαλείων όπως το κατσαβίδι, η πένα και τα πλαστικά βοηθήματα, τα οποία έρχονται συνήθως μαζί με το ανταλλακτικό της οθόνης.

Διαφήμιση

Στα περισσότερα smartphone λοιπόν η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια και τα βήματα είναι πάνω κάτω τα εξής:

  1. Ζεσταίνουμε το πίσω μέρος με το πιστολάκι για να λιώσουμε την κόλλα που το κρατάει στη θέση του και το αφαιρούμε.
  2. Ξεβιδώνουμε και αφαιρούμε το πλαστικό κάλυμμα της πλακέτας.
  3. Αφαιρούμε πρώτα την μπαταρία και στη συνέχεια όλα τα μέρη τα οποία μας εμποδίζουν να φτάσουμε στο κούμπωμα της οθόνης.
  4. Αν η πλακέτα βγαίνει και αυτή με ευκολία, την αφαιρούμε για ασφάλεια. 
  5. Ζεσταίνουμε το μπροστινό μέρος για να ξεκολλήσουμε την οθόνη.
  6. Καθαρίζουμε το σκελετό από παλιές κόλλες και θραύσματα της παλιάς οθόνης.
  7. Κολλάμε τη νέα μας οθόνη στο σκελετό με ταινία διπλής όψης.
  8. Επαναφέρουμε με αντίστροφη σειρά όλα τα κομμάτια που βγάλαμε.
  9. Κολλάμε με ταινία διπλής όψης το πίσω μέρος.
  10.  Αφήνουμε τη συσκευή μας για μερικές ώρες κάτω από ένα βαρίδι (π.χ. μερικά βιβλία) για να κολλήσουν σωστά όλα τα μέρη.


Διαφήμιση

Ιδιαιτερότητες


Η διαδικασία είναι παρόμοια για όλα σχεδόν τα smartphone αλλά δεν είναι ολόιδια. Ο κάθε κατασκευαστής τοποθετεί τις εσωτερικές μικροσυσκευές με το δικό του τρόπο, οπότε απαραίτητο πριν ξεκινήσεις είναι να δεις ένα βίντεο επισκευής για το smartphone που έχεις στα χέρια σου.

Όσον αφορά τα ανταλλακτικά τα οποία θα βρούμε με ευκολία στο Aliexpress, πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν καινούρια "γνήσια" και ότι τις περισσότερες φορές είναι υποδεέστερης ποιότητας. Σκοπός όμως είναι να επισκευάσεις όσο το δυνατόν φθηνότερα το smartphone σου, οπότε δε θα έπρεπε να σε ενοχλεί και τόσο.


Ψάχνοντας για ανταλλακτικό οθόνης θα δεις επίσης ότι κυκλοφορούν σκέτες οθόνες, αλλά και οθόνες με ενσωματωμένο σκελετό ("frame" και "no frame"). Αν και ο σκελετός είναι κατώτερης ποιότητας από τον επίσημο, είναι προτιμότερο να επιλέξεις αυτό το ανταλλακτικό γιατί απλοποιεί πάρα μα πάρα πολύ τη διαδικασία! Ο λόγος είναι γιατί θα σε απαλλάξει από την αφαίρεση της οθόνης, η οποία θέλει αρκετή δουλειά λόγω των σπασμένων κομματιών που πρέπει να καθαριστούν.

Εν κατακλείδι


Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την αλλαγή της σπασμένης οθόνης του κινητού σου. Ψάξε για το ανταλλακτικό της δικής σου συσκευής και αν η τιμή του είναι συμφέρουσα, το βίντεο και οι παραπάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να την αλλάξεις.

Αν δεν έχεις εμπιστοσύνη στα χέρια σου, μπορείς επίσης να αγοράσεις το ανταλλακτικό και να το πας σε ένα κατάστημα που κάνει επισκευές. Έτσι δε γίνεται να σου ζητήσουν πάνω από 30 με 50 ευρώ για τα εργατικά, οπότε μειώνεις και με αυτό τον τρόπο το τελικό κόστος.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter