Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου


Το smartphone είναι μία συσκευή με άπειρες δυνατότητες, τις οποίες όμως δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς χωρίς τις κατάλληλες εφαρμογές. Αν και η κάθε εταιρία (Google, Samsung, Xiaomi) εγκαθιστά τις δικές της για να κάνει τη ζωή μας ευκολότερη από την πρώτη μέρα χρήσης του, αυτό δε σημαίνει ότι οι εφαρμογές αυτές είναι οι καλύτερες ή οι κατάλληλες για τη δική μας προσωπική χρήση. Σήμερα λοιπόν θα δούμε μερικές από τις καλύτερες εφαρμογές που κυκλοφορούν στο Play Store (και όχι μόνο), οι οποίες μπορούν να μας εξυπηρετήσουν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Simple Mobile Tools


Ξεκινάμε με τα απολύτως απαραίτητα τα οποία διαθέτουν όλες οι Android συσκευές. Μιλάμε για την εφαρμογή των επαφών, το ημερολόγιο, το ρολόι (ξυπνητήρι) και λοιπά. Αν και δεν υπάρχει προφανής λόγος για να αλλάξεις αυτές τις εφαρμογές, μπορεί κάποια από αυτές να μη λειτουργεί όπως θέλεις. Για αυτό το σκοπό υπάρχει η σουίτα εφαρμογών Simple Mobile Tools, η οποία διαθέτει τα πάντα και μας προσφέρει ομοιομορφία σε όλες τις βασικές εφαρμογές.

Σκοπός της σουίτας αυτής είναι να μας προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα, μέσα από απλές εφαρμογές που δεν μπερδεύουν τους αρχάριους, οπότε οι λειτουργίες τους είναι περιορισμένες. Οι εφαρμογές αυτές είναι ελαφριές, χωρίς διαφημίσεις, δε μοιράζονται τα δεδομένα μας με κανέναν εξωτερικό server και περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Συλλογή φωτογραφιών
  2. Διαχειριστή αρχείων
  3. Επαφές
  4. Ημερολόγιο
  5. Σημειώσεις
  6. Κάμερα
  7. Music player
  8. Ρολόι
  9. Αριθμομηχανή
  10. Φακό
  11. Ζωγραφική

Εγκατάσταση: Simple Mobile Tools



Nova launcher 


Αν χρησιμοποιείς πολλές Android συσκευές (smartphone, tablet, TV-Box) από διαφορετικούς κατασκευαστές, θα έχεις προσέξει ότι δε μοιάζουν και πολύ μεταξύ τους. Για να μην μπαίνεις λοιπόν στον κόπο να μαθαίνεις τις ρυθμίσεις του κάθε launcher ξεχωριστά, μπορείς να εγκαταστήσεις σε όλες τον Nova launcher.

Ο Nova είναι γρήγορος, σταθερός και αναβαθμίζεται τακτικά με τα νεότερα χαρακτηριστικά του Android. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει προσαρμοσμένα εικονίδια, έχει "night mode" και σου επιτρέπει να παραμετροποιήσεις το συρτάρι των εφαρμογών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να πάρεις backup από τη διάταξη των εικονιδίων και να το μεταφέρεις σε άλλη συσκευή, δίνοντας σε όλες τις συσκευές σου το ίδιο look.

Εγκατάσταση: Nova launcher


Διαφήμιση

Gboard


Το κινητό χρειάζεται οπωσδήποτε ένα καλό πληκτρολόγιο για τη γραπτή μας επικοινωνία και το Gboard είναι πιθανότατα το κορυφαίο. Διαθέτει κατ' αρχάς τρομερή διόρθωση κειμένου, οπότε αν δε γνωρίζεις και πολύ καλή ορθογραφία μπορεί να σε βοηθήσει. Πέρα από την κανονική πληκτρολόγηση μπορείς με το Glide να γράψεις με το ένα χέρι, σέρνοντας το δάχτυλό σου από γράμμα σε γράμμα, ενώ διαθέτει και την περιβόητη φωνητική πληκτρολόγηση, με την οποία μπορείς να υπαγορεύσεις τα πάντα. Εξαιρετικά βοηθητικό αυτό για μεγάλα κείμενα.

Συνδέεται επίσης με τη Μετάφραση Google και σου επιτρέπει να πληκτρολογείς στα ελληνικά και ο συνομιλητής σου να λαμβάνει τα μηνύματά σου στη δική του γλώσσα! Υποστηρίζει τέλος την εύρεση και αποστολή emoji και GIF, ενώ έχει και το δικό του "πρόχειρο", για εύκολη αντιγραφή και επικόλληση κειμένων.

Pro tip:
Αν έχεις κάποιο χειρόγραφο που θέλεις να το ψηφιοποιήσεις, άνοιξε την αγαπημένη σου εφαρμογή κειμένου, πάτα τη φωνητική πληκτρολόγηση στο Gboard και απλά διάβασέ το! Μόλις τελειώσεις θα έχει γραφτεί και εσύ απλά θα χρειαστεί να κάνεις μερικές διορθώσεις πριν το αποθηκεύσεις.

Εγκατάσταση: Gboard


MiXplorer


Κάθε Android συσκευή χρειάζεται έναν καλό διαχειριστή αρχείων ο οποίος θα είναι εύκολος στη χρήση, θα συνδέεται σε cloud υπηρεσίες και θα ανοίγει όσο το δυνατόν περισσότερους τύπους αρχείων. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι ο MiXplorer με τον οποίο μπορείς να περιηγηθείς με ευκολία στους φακέλους της συσκευής σου για να ανοίξεις ή να μεταφέρεις τα αρχεία σου. Σου δίνει τη δυνατότητα να βρεις γρήγορα εικόνες, βίντεο, αρχεία ήχου και άλλους τύπους μέσω του πλαϊνού μενού, ενώ σε βοηθάει να συνδεθείς και σε οποιονδήποτε δικτυακό χώρο (cloud) χρησιμοποιείς, γλιτώντάς σε από την εγκατάσταση έξτρα εφαρμογών.

Μπορεί επίσης να συμπιέσει / αποσυμπιέσει ένα σωρό τύπους αρχείων, να κρυπτογραφήσει αρχεία και φακέλους, να ανοίξει αρχεία PDF, EPUB, HTML, Markdown και πολλά ακόμη, ενώ τέλος αν η συσκευή μας είναι "root", μπορεί να επέμβει και στην εσωτερική της μνήμη. Είναι ίσως ο πιο πλήρης διαχειριστής αρχείων που υπάρχει στο Android και για αυτό είναι απαραίτητος σε κάθε συσκευή.

Εγκατάσταση: MiXplorer


Φωτογραφίες Google


Όλοι πλέον χρησιμοποιούμε το κινητό μας ως φωτογραφική μηχανή. Πρέπει λοιπόν να έχουμε μία εφαρμογή για να βλέπουμε, να τακτοποιούμε και να διορθώνουμε τις φωτογραφίες μας. Η καλύτερη επιλογή λοιπόν από άποψη ευκολίας χρήσης είναι οι Φωτογραφίες Google και βρίσκεται ήδη εγκατεστημένη στη συσκευή μας.

Το Google Photos τακτοποιεί αυτόματα τις φωτογραφίες σου ανά ημερομηνία, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις και τα δικά σου άλμπουμ και μάλιστα να τα παραγγείλεις και να σου έρθουν εκτυπωμένα! Διαθέτει ένα αρκετά καλό μενού επεξεργασίας των φωτογραφιών, τις οποίες μπορείς να διορθώσεις με ένα πάτημα, επιλέγοντας το φίλτρο "Αυτόματα". Σου επιτρέπει επίσης να αποθηκεύσεις όλες τις φωτογραφίες σου στο cloud για να μην τις χάσεις ακόμη και αν χαλάσει το κινητό σου, ενώ τέλος σου δίνει τη δυνατότητα να κοινοποιείς αυτόματα τις φωτογραφίες στους φίλους σου, αναγνωρίζοντας το πρόσωπό τους και στέλνοντας μόνο αυτές στις οποίες συμμετέχουν!

Εγκατάσταση: Φωτογραφίες Google


Χάρτες Google


Μία ακόμη χρήση που κάνουμε κατά κόρον με το κινητό μας είναι η Πλοήγηση. Τη χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να επισκεφτούμε ένα μέρος που δεν έχουμε ξαναπάει, να δούμε την κίνηση στους δρόμους, να αναζητήσουμε πληροφορίες για ένα αξιοθέατο ή μία επιχείρηση και άλλα πολλά. Η μοναδική εφαρμογή που συνδυάζει τα πάντα σε αυτό τον τομέα είναι οι Χάρτες Google, οι οποίοι είναι επίσης προεγκατεστημένοι στη συσκευή μας.

Είτε βρίσκεσαι στην πόλη σου είτε σε ένα τελείως άγνωστο μέρος του πλανήτη, το Google Maps θα σου βρει το γρηγορότερο δρόμο για να πας εκεί που θέλεις, υπολογίζοντας την κίνηση στους δρόμους. Είναι επίσης ένας τρομερός τουριστικός οδηγός, καθώς περιλαμβάνει επιχειρήσεις (π.χ. εστιατόρια, ξενοδοχεία) και αξιοθέατα για άπειρες πόλεις, στις οποίες πέρα από την τοποθεσία, θα βρεις πληροφορίες μαζί με φωτογραφίες και κριτικές από άλλους χρήστες.

Σε βοηθάει επίσης να βρεθείς με τους φίλους σου, μοιράζοντας την τοποθεσία σου μαζί τους, λειτουργεί χωρίς ίντερνετ αρκεί να έχεις κατεβάσει από πριν τους χάρτες και διαθέτει το Street View το οποίο αν συνδυάσεις με ένα VR headset, μπορείς να "επισκεφτείς" όλα τα μέρη του κόσμου (ακόμη και υποθαλάσσια)!

Εγκατάσταση: Χάρτες Google


Διαφήμιση

Brave browser


Πώς αλλιώς χρησιμοποιούμε το κινητό μας; Μα φυσικά για να μπούμε στο ίντερνετ! Μία εξαιρετική επιλογή είναι λοιπόν ο Brave browser ο οποίος είναι γρήγορος, κόβει αυτόματα τις διαφημίσεις και διαθέτει ένα εύκολο και οικείο γραφικό περιβάλλον, γιατί πολύ απλά είναι βασισμένος στον Chrome.

Η διαφορά του Brave με τον Chrome είναι οι "ασπίδες" με τις οποίες μπορεί να σταματήσει τις διαφημίσεις, τα cookie τρίτων και τους ιχνηλάτες που παρακολουθούν τις σελίδες στις οποίες μπαίνουμε, κάνοντας στην ουσία την πλοήγηση στο ίντερνετ ασφαλέστερη και γρηγορότερη. Διαθέτει επίσης και τις "ανταμοιβές" οι οποίες μας προβάλλουν ειδικές διαφημίσεις και μας επιβραβεύουν σε κρυπτονόμισμα (BAT)! Με το νόμισμα αυτό μπορείς να δώσεις ένα φιλοδώρημα στις σελίδες που αγαπάς, αρκεί αυτές να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Brave (το Dr. Android συμμετέχει). Επισκέπτεσαι απλά τη σελίδα που θέλεις και πατάς το σύμβολο με το τρίγωνο, επάνω δεξιά!

Στην "Ιδιωτική καρτέλα" η οποία είναι πραγματικά ιδιωτική, μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ μέσω του δικτύου Tor (όχι στο Android), ενώ σου προτείνει τη μηχανή DuckDuckGo για ανώνυμες αναζητήσεις σε αυτή την καρτέλα. Αν λοιπόν έχεις συνηθίσει με τον Chrome, τον κατά γενική ομολογία καλύτερο browser παγκοσμίως, δε θα ξεβολευτείς ιδιαίτερα αν τον παρατήσεις για τον Brave.

Εγκατάσταση: Brave brower


ProtonVPN


Ένας καλός browser δε αρκεί για να είμαστε ασφαλείς στο ίντερνετ και επειδή έχουμε συνηθίσει να συνδεόμαστε σε οποιοδήποτε Wi-Fi δίκτυο βρίσκουμε διαθέσιμο, θα πρέπει να έχουμε στη συσκευή μας και μία εφαρμογή VPN. Το VPN μας προσφέρει μία κρυπτογραφημένη σύνδεση μέσα από την οποία περνούν τα δεδομένα μας κι έτσι ακόμη και αν η ασφάλεια του router μας είναι άθλια, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να υποκλαπούν τα δεδομένα μας.

Αν και κυκλοφορούν πολλές VPN υπηρεσίες στο Google Play, το ProtonVPN είναι η μοναδική η οποία σέβεται τα ιδιωτικά σου δεδομένα και προσφέρει την υπηρεσία του δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις. Υπάρχει και μία έκδοση επί πληρωμή για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο σε όλους μας.

Εγκατάσταση: ProtonVPN


Σουίτα Google Docs

Το κινητό τηλέφωνο είναι επίσης και ένα εργαλείο δουλειάς. Πρέπει λοιπόν να έχουμε τις κατάλληλες εφαρμογές για να ανοίξουμε αρχεία Excel ή PDF, να σκανάρουμε έγγραφα, να σημειώσουμε πράγματα τα οποία είναι χρήσιμα στην εργασία μας, ενώ θα πρέπει να έχουμε και ένα χώρο αποθήκευσης στο cloud για να μοιραζόμαστε εύκολα και γρήγορα τα αρχεία μας.

Αν χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες της Google, δε χρειάζεται να κατεβάσεις και πολλά πράγματα από το Play Store, καθώς τα περισσότερα είναι προεγκατεστημένα. Με το Drive μπορείς να σκανάρεις έγγραφα και να αποθηκεύσεις έως και 15GB από αυτά στο cloud. Με τα Έγγραφα, τα Υπολογιστικά Φύλλα και τις Παρουσιάσεις μπορείς να δημιουργήσεις και να επεξεργαστείς αρχεία Word, Excel και Powerpoint αντίστοιχα, ενώ στο Keep και το Tasks μπορείς να κρατάς τις σημειώσεις σου και να φτιάχνεις "To do" λίστες με εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν άμεσα.

Pro tip #1:
Μπορούμε να σκανάρουμε έγγραφα και με τις Φωτογραφίες Google. Φωτογραφίζουμε το έγγραφο και στην επεξεργασία πατάμε "Περικοπή εγγράφου". Η διαφορά με το Drive είναι ότι αποθηκεύεται σε αρχείο εικόνας και όχι σε PDF.

Pro tip #2:
Τα αρχεία που δημιουργούμε μέσω των εφαρμογών Έγγραφα, Υπολογιστικά Φύλλα και Παρουσιάσεις, αποθηκεύονται χωρίς να καταλαμβάνουν χώρο στο Drive, οπότε μπορούμε να φτιάξουμε άπειρα!

Εγκατάσταση: Σουίτα Google Docs


Microsoft Office


Αν είσαι φαν της Microsoft μπορείς να χρησιμοποιήσεις το δικό της αντίστοιχο σετ εφαρμογών. Η διαφορά με τη Google είναι ότι εκτός από τις μεμονωμένες εφαρμογές, η Microsoft μας προσφέρει και την εφαρμογή Office, η οποία τα έχει όλα (σχεδόν) σε ένα! Με το Microsoft Office λοιπόν μπορείς μεταξύ άλλων να δημιουργήσεις αρχεία Word, Excel και PowerPoint, να σκανάρεις και να υπογράψεις ηλεκτρονικά PDF και να κρατήσεις σημειώσεις.

Pro tip:
Η εφαρμογή Office σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να σκανάρεις εκτυπωμένους πίνακες και να τους μετατρέψεις σε ψηφιακά αρχεία Excel! Το ίδιο ισχύει και για επιστολές τις οποίες μετατρέπει σε αρχεία Word

Εγκατάσταση: Microsoft Office


Netflix


Το smartphone είναι τέλος μία συσκευή η οποία μπορεί να καλύψει και τη διασκέδασή μας και ειδικά αν πάμε σε κάποιο ταξίδι μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο. Με τη βοήθειά του λοιπόν μπορούμε να δούμε ταινίες, σειρές, να ακούσουμε τη μουσική μας ή όποιο ραδιόφωνο θέλουμε!

Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι φυσικά το Netflix, το οποίο διαθέτει άπειρο περιεχόμενο για να περάσουμε την ώρα μας. Με μία πολύ συμφέρουσα συνδρομή (λιγότερα από 50 ευρώ το χρόνο αν τη μοιραστείς με τέσσερις φίλους σου), μπορείς δεις ταινίες, σειρές και ντοκιμαντέρ, σου επιτρέπει να κατεβάσεις τα επεισόδιά σου για θέαση χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ αν δε σου αρέσει το ακυρώνεις ανά πάσα στιγμή.

Pro tip:
Μπορείς μέσω VPN να αγοράσεις συνδρομή από χώρες στις οποίες πωλείται φθηνότερα και να τη μοιραστείς και πάλι με τέσσερις φίλους σου! Για παράδειγμα το Netflix στην Τουρκία προσφέρεται στα έξι ευρώ το μήνα περίπου, αντί για δώδεκα ευρώ που στοιχίζει στην Ελλάδα!

Εγκατάσταση: Netflix


Stremio


Εξαιρετική επίσης εφαρμογή είναι το Stremio, το οποίο σου επιτρέπει να stream-άρεις περιεχόμενο από πολλές υπηρεσίες, συνδυάζοντάς τις σε μία μόνο εφαρμογή. Υποστηρίζει για παράδειγμα το YouTube, το iTunes, το Netflix, το ΗΒΟ και το Twitch, ενώ διαθέτει και add-on με πειρατικές ταινίες και σειρές, τα οποία δεν προτείνουμε φυσικά να χρησιμοποιήσετε.

Εγκατάσταση: Stremio



MX Player


Αν πάλι έχεις αποθηκευμένα στη μνήμη του κινητού σου τα βίντεο, τη μουσική και τις ταινίες σου τότε χρειάζεσαι τον MX player, ο οποίος είναι ο κορυφαίος στο Android. Με τη βοήθειά του μπορείς να παίξεις τα περισσότερα είδη αρχείων από κάθε άλλο player, να stream-άρεις βίντεο από το ίντερνετ, ενώ έχει τη δυνατότητα να μας κατεβάσει υπότιτλους αναζητώντας τους στο online.

Εγκατάσταση: MX Player



NewPipe


Για τους λάτρεις της μουσικής το YouTube Music και το Spotify είναι καλές επιλογές, αλλά υπάρχει και το NewPipe, το οποίο μας παρέχει παρόμοιες υπηρεσίες χωρίς όμως να πληρώνουμε συνδρομή! Το NewPipe συνδέεται στο YouTube και σου δίνει τη δυνατότητα να δεις ή να ακούσεις μόνο, τα αγαπημένα σου κομμάτια. Μπορείς να φτιάξεις προσωποποιημένες playlist ή ακόμη και να κατεβάσεις τα τραγούδια που σου αρέσουν για να τα ακούς offline.

Εγκατάσταση: NewPipe


TuneIn


Τέλος αν δεν μπορείς να αποχωριστείς το αγαπημένο σου ραδιόφωνο, μπορείς να το ακούς από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μέσα από το TuneIn. Πρόκειται για μία εφαρμογή η οποία περιλαμβάνει ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλον τον κόσμο, οπότε σου δίνει την ευκαιρία να γνωρίζεις και να συντονιστείς στους καλύτερους του κόσμου!

Εγκατάσταση: TuneIn


Εν κατακλείδι


Αυτές οι 15 περίπου εφαρμογές είναι κατά τη γνώμη μας τα απολύτως απαραίτητα για κάθε Android συσκευή, μαζί με μερικά παιχνίδια φυσικά, τα οποία δεν αναφέρουμε γιατί είναι καθαρά θέμα γούστου. Δεν είναι φυσικά όλες χρήσιμες σε όλους μας, αλλά μπορούν να "ξεκλειδώσουν" ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων της συσκευής που κρατάμε στα χέρια μας.

Σχόλια

  1. Και πάνω που χάρηκα βλέποντας να ξεκινάει το άρθρο με τα (πράγματι πολύ χρήσιμα) Simple Mobile Tools, βλέπω μετά τις εφαρμογές της Google και της Microsoft και μου εφυγε η χαρά.
    Τους κολοσσούς τους ξέρουμε παιδιά, απο σας περιμένουμε τα εναλλακτικά.
    Συγχαρητήρια για τα υπόλοιπα, είναι όντως καλές εφαρμογές (τις 2-3 που δεν εχω ήδη θα τις δοκιμάσω τάχιστα)! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε άρθρο έχει το σκοπό του. Κάποια γράφονται για τους "ψαγμένους", κάποια άλλα για αυτούς που θέλουν εύκολες λύσεις. Αυτό είναι για τους δεύτερους.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter