3D Printing | Εκτύπωσε τη δική σου μάσκα για τον κορωναϊό COVID-19!


Στην εποχή του κορωναϊού αλλά και κάθε περιόδου κρίσεως όπου η ανθρώπινη βλακεία αδειάζει τα σούπερ μάρκετ και τις μάσκες από τα φαρμακεία, πρέπει να είμαστε εφευρετικοί. Αν λοιπόν έχεις ανάγκη από μία μάσκα μακράς διαρκείας και έχεις στην κατοχή σου ένα 3D εκτυπωτή, μπορείς να εκτυπώσεις τη δική σου αγοράζοντας μόνο ένα ανταλλακτικό φίλτρο για να την πλαισιώσεις!

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να δημιουργήσει για εμάς αντικείμενα τα οποία δε βρίσκουμε εύκολα στο εμπόριο. Μία τέτοιου είδους περίπτωση είναι πλέον και οι μάσκες οι οποίες είναι δυσεύρετες. Με τα σχέδια όμως που κυκλοφορούν στο Thignivesre, μπορούμε να εκτυπώσουμε τη μάσκα που μας ταιριάζει, η οποία θα είναι πολλών χρήσεων αφού είναι φτιαγμένη από πλαστικό και μπορείς να την πλύνεις χωρίς να χαλάσει. Το μόνο που θα χρειαστεί να αγοράσουμε είναι ένα φίλτρο, το οποίο φυσικά δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε και πρέπει να έχει τις προδιαγραφές FFP3 που μας λένε οι ειδικοί.

Διαφήμιση

Οι μάσκες


Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στο Thingiverse είναι ήδη αρκετά, με τα καλύτερα που έχουμε βρει μέχρι στιγμής να είναι τα εξής:

  1. HEPA Covid Coronavirus Face Mask
  2. COVID-19 MASK
  3. Flexible Mask Valvy
  4. Mask NanoHack

Τα δύο πρώτα είναι σχεδιασμένα για εκτύπωση με "σκληρό" νήμα όπως το PLA και το ABS. Χρησιμοποιώντας PLA η μάσκα μας μπορεί να παραμορφωθεί μετά από λίγο καιρό στα σημεία που δέχεται συνεχόμενη πίεση (στο σημείο ίσως που θα δέσουμε τα λαστιχάκια για να μπει στο κεφάλι μας), ενώ δεν αντέχει στην υψηλή έκθεση στον ήλιο (αν την αφήσουμε το καλοκαίρι στο αυτοκίνητο θα λιώσει). Η σκληρή μάσκα δεν παίρνει επίσης τη φόρμα του προσώπου μας, οπότε θα έχει κενά. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να κολλήσουμε περιμετρικά λίγο αφρολέξ με ταινία διπλής όψης.



Τα δύο δεύτερα μοντέλα είναι φτιαγμένα για εκτύπωση με "μαλακό" νήμα όπως για παράδειγμα το PET-G. Αυτά εκτυπώνονται σε επίπεδη επιφάνεια και στη συνέχεια παίρνουν τη μορφή που θέλουμε κατά τη συναρμολόγηση.



Διαφήμιση

Η 3D printed μάσκα στην πράξη


Δοκιμάσαμε να εκτυπώσουμε το δεύτερο μοντέλο με PLA για να το δούμε στην πράξη και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό! Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε επίσημο φίλτρο για τον κορωναϊό, μπορούμε να κόψουμε μία χειρουργική μάσκα σε τετραγωνάκια και να την τοποθετήσουμε σε στρώσεις μαζί με λίγο βαμβάκι στη θήκη του φίλτρου.


Αν πάλι δεν έχουμε χειρουργική μάσκα, η αμέσως καλύτερη λύση είναι να κόψουμε μία βαμβακερή πετσέτα στεγνώματος πιάτων ή ένα 100% βαμβακερό T-shirt και να το τοποθετήσουμε σε δύο ή τρεις στρώσεις μέσα στη θήκη του φίλτρου.

Εννοείται επίσης ότι δεν ταιριάζει ακριβώς σε όλα τα πρόσωπα, για αυτό θα χρειαστεί να κολλήσουμε περιμετρικά λίγο αφρώδες υλικό για να κλείσουμε τις τρύπες και να κάνουμε λίγο πιο ευχάριστη την αίσθηση στο πρόσωπο.



Σημείωση:
Οι 3D printed μάσκες δεν είναι σε καμία περίπτωση ελεγμένες για την αντιμετώπιση του κορωναϊού. Σκοπός είναι να δώσουμε ιδέες για την κατασκευή μασκών στο σπίτι για βασική προστασία.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter