3D Printing | Εκτύπωσε τη δική σου μάσκα για τον κορωναϊό COVID-19!


Στην εποχή του κορωναϊού αλλά και κάθε περιόδου κρίσεως όπου η ανθρώπινη βλακεία αδειάζει τα σούπερ μάρκετ και τις μάσκες από τα φαρμακεία, πρέπει να είμαστε εφευρετικοί. Αν λοιπόν έχεις ανάγκη από μία μάσκα μακράς διαρκείας και έχεις στην κατοχή σου ένα 3D εκτυπωτή, μπορείς να εκτυπώσεις τη δική σου αγοράζοντας μόνο ένα ανταλλακτικό φίλτρο για να την πλαισιώσεις!

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν ένας 3D εκτυπωτής μπορεί να δημιουργήσει για εμάς αντικείμενα τα οποία δε βρίσκουμε εύκολα στο εμπόριο. Μία τέτοιου είδους περίπτωση είναι πλέον και οι μάσκες οι οποίες είναι δυσεύρετες. Με τα σχέδια όμως που κυκλοφορούν στο Thignivesre, μπορούμε να εκτυπώσουμε τη μάσκα που μας ταιριάζει, η οποία θα είναι πολλών χρήσεων αφού είναι φτιαγμένη από πλαστικό και μπορείς να την πλύνεις χωρίς να χαλάσει. Το μόνο που θα χρειαστεί να αγοράσουμε είναι ένα φίλτρο, το οποίο φυσικά δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε και πρέπει να έχει τις προδιαγραφές FFP3 που μας λένε οι ειδικοί.

Διαφήμιση

Οι μάσκες


Τα μοντέλα που κυκλοφορούν στο Thingiverse είναι ήδη αρκετά, με τα καλύτερα που έχουμε βρει μέχρι στιγμής να είναι τα εξής:

  1. HEPA Covid Coronavirus Face Mask
  2. COVID-19 MASK
  3. Flexible Mask Valvy
  4. Mask NanoHack

Τα δύο πρώτα είναι σχεδιασμένα για εκτύπωση με "σκληρό" νήμα όπως το PLA και το ABS. Χρησιμοποιώντας PLA η μάσκα μας μπορεί να παραμορφωθεί μετά από λίγο καιρό στα σημεία που δέχεται συνεχόμενη πίεση (στο σημείο ίσως που θα δέσουμε τα λαστιχάκια για να μπει στο κεφάλι μας), ενώ δεν αντέχει στην υψηλή έκθεση στον ήλιο (αν την αφήσουμε το καλοκαίρι στο αυτοκίνητο θα λιώσει). Η σκληρή μάσκα δεν παίρνει επίσης τη φόρμα του προσώπου μας, οπότε θα έχει κενά. Έτσι μπορεί να χρειαστεί να κολλήσουμε περιμετρικά λίγο αφρολέξ με ταινία διπλής όψης.Τα δύο δεύτερα μοντέλα είναι φτιαγμένα για εκτύπωση με "μαλακό" νήμα όπως για παράδειγμα το PET-G. Αυτά εκτυπώνονται σε επίπεδη επιφάνεια και στη συνέχεια παίρνουν τη μορφή που θέλουμε κατά τη συναρμολόγηση.Διαφήμιση

Η 3D printed μάσκα στην πράξη


Δοκιμάσαμε να εκτυπώσουμε το δεύτερο μοντέλο με PLA για να το δούμε στην πράξη και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό! Στην περίπτωση που δεν μπορούμε να βρούμε επίσημο φίλτρο για τον κορωναϊό, μπορούμε να κόψουμε μία χειρουργική μάσκα σε τετραγωνάκια και να την τοποθετήσουμε σε στρώσεις μαζί με λίγο βαμβάκι στη θήκη του φίλτρου.


Αν πάλι δεν έχουμε χειρουργική μάσκα, η αμέσως καλύτερη λύση είναι να κόψουμε μία βαμβακερή πετσέτα στεγνώματος πιάτων ή ένα 100% βαμβακερό T-shirt και να το τοποθετήσουμε σε δύο ή τρεις στρώσεις μέσα στη θήκη του φίλτρου.

Εννοείται επίσης ότι δεν ταιριάζει ακριβώς σε όλα τα πρόσωπα, για αυτό θα χρειαστεί να κολλήσουμε περιμετρικά λίγο αφρώδες υλικό για να κλείσουμε τις τρύπες και να κάνουμε λίγο πιο ευχάριστη την αίσθηση στο πρόσωπο.Σημείωση:
Οι 3D printed μάσκες δεν είναι σε καμία περίπτωση ελεγμένες για την αντιμετώπιση του κορωναϊού. Σκοπός είναι να δώσουμε ιδέες για την κατασκευή μασκών στο σπίτι για βασική προστασία.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Χρήσιμα tip για να βγάζουμε εξαιρετικές φωτογραφίες με το κινητό μας

Docker | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε το δικό μας smart home server και ενώνουμε όλες τις έξυπνες συσκευές μας σε μία εφαρμογή!

Μάθε παιδί μου Linux | Πώς εγκαθιστούμε εφαρμογές στο Linux

Android | Παίξε τα παιχνίδια του PlayStation στο Android smartphone ή tablet σου με το PS4 Remote Play!

Android | Μετατρέπουμε το παλιό μας smartphone σε μία φορητή συσκευή προσωπικής ασφαλείας με το Haven

Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!

Android | Αυτές είναι οι εφαρμογές που πρέπει να έχεις οπωσδήποτε στο κινητό σου

Home Assistant | Πώς δημιουργούμε αυτοματισμούς στο smart home server μας

3D Printing | Εκτυπώνουμε τοπογραφικούς χάρτες με τον 3D εκτυπωτή μας