Raspberry Pi | Δοκιμάζουμε και συγκρίνουμε τρεις διαφορετικές θήκες με ψύκτρα για το Raspberry Pi 4


Όσοι έχουν αποκτήσει το Raspberry Pi 4 θα έχουν προσέξει αφενός πόσο πολύ αναβαθμισμένο είναι σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα και αφετέρου πόσο εύκολα ανεβάζει θερμοκρασία! Σε αντίθεση με τα παλιά μοντέλα λοιπόν, το νέο Pi χρειάζεται οπωσδήποτε μία θήκη με ενσωματωμένη ψύκτρα και για αυτό το λόγο δοκιμάσαμε τρεις από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο, για να δούμε τι ψάρια πιάνουν.

Όπως όλοι οι επεξεργαστές έτσι και αυτός του Raspberry Pi, διαθέτει έναν "κόφτη" που ενεργοποιείται στις υψηλές θερμοκρασίες. Με απλά λόγια αν η θερμοκρασία φτάσει κοντά στους 80 βαθμούς κελσίου, ο επεξεργαστής κατεβάζει ταχύτητα για να κρυώσει, κάνοντας τη συσκευή μας να "σέρνεται". Για αυτό λοιπόν το λόγο επιβάλλεται να αγοράσουμε μία θήκη με ψύκτρα, έτσι ώστε να κρατάμε το Pi μόνιμα κάτω από τους 60 βαθμούς, μια θερμοκρασία η οποία είναι λογική και δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του.

Διαλέξαμε λοιπόν τρεις θήκες με ψύκτρα, την κάθε μία με διαφορετικό γνώμονα. Η μία επιλέχθηκε για το χαμηλό κόστος, η άλλη για την πρακτικότητα και η τρίτη για τις υψηλές της επιδόσεις. Τις συγκρίνουμε λοιπόν για να δούμε αν όλες αξίζουν και ποια ταιριάζει στον κάθε ένα μας.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην επιλογή της θήκης;


Πέρα από την εμφάνιση και τις όποιες λειτουργικές ιδιαιτερότητες, η θήκη για το Raspberry Pi 4 πρέπει οπωσδήποτε να έχει ενεργητική και παθητική ψύξη. Ένα είδος ενεργητικής ψύξης είναι το ανεμιστηράκι το οποίο απομακρύνει το ζεστό αέρα μέσα από το κουτί, ενώ ένα είδος παθητικής είναι τα "heatsink" που κολλάμε πάνω στον επεξεργαστή και διαχέουν τη θερμότητα σε μεγαλύτερη επιφάνεια.


Όσον αφορά το πρώτο είναι ξεκάθαρο. Η θήκη μας πρέπει οπωσδήποτε να διαθέτει ανεμιστηράκι. Σχετικά με το δεύτερο όμως, καλό θα ήταν να μην αγοράσουμε "heatsink", αλλά να επιλέξουμε μία θήκη που θα κάνει αυτή τη δουλειά μόνη της. Συγκεκριμένα, αυτές που θα δούμε σήμερα έχουν μεταλλικό καπάκι το οποίο ακουμπάει επάνω στον επεξεργαστή κι έτσι λειτουργεί όλη η θήκη ως "heatsink"!

Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστούμε επίσης και ένα κουμπί on / off σαν κι αυτό, καθώς μετά την απενεργοποίηση, το Pi συνεχίζει να δίνει ρεύμα στον ανεμιστήρα. Με το κουμπί αυτό λοιπόν μπορούμε να κόψουμε το ρεύμα για να είναι το Pi μας εντελώς απενεργοποιημένο.

Αν και οι θήκες που δοκιμάσαμε είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, σε όλες τρέξαμε το ίδιο benchmark για να δούμε αντικειμενικά πώς διαχειρίζονται τις υψηλές θερμοκρασίες.  Χρησιμοποιήσαμε το "stress-ng", το οποίο για 10 λεπτά έβαλε σε πλήρη λειτουργία τον επεξεργαστή, χωρίς να κάνουμε κάποια άλλη χρήση στο Pi. Ως μέτρο σύγκρισης τρέξαμε πρώτα το "stress-ng" χωρίς κανένα είδος ψύξης και είδαμε το Raspberry Pi 4 να φτάνει στους 81,31 βαθμούς κελσίου.


Διαφήμιση

Blink Ice Tower


Ξεκινάμε με το Ice Tower το οποίο μας δάνεισε ευγενικά το Cerebrux.net και αποτελεί περισσότερο μία ψύκτρα και λιγότερο μια θήκη. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται απλά να κρατήσουν κρύο το Raspberry Pi τους και δεν τους νοιάζει αν η συσκευή θα μοιάζει σαν ένα... ψυγείο μινιατούρα.

Το Ice Tower στέκεται πάνω σε μεταλλικές ράγες και βιδώνεται στις κλασικές τρύπες του Pi παίρνοντας ρεύμα από τα GPIO pin. Αν και δεν τα μπλοκάρει, ο τρόπος που είναι φτιαγμένο, δε σου δίνει τη δυνατότητα να βάλεις από πάνω του κάποιο HAT, αν θέλεις να επεκτείνεις τη λειτουργία του.

Διαθέτει έναν τεράστιο ανεμιστήρα για το μέγεθος του Pi, ο οποίος είναι σχετικά αθόρυβος, ενώ έχει και ένα... καγκούρικο αντιαισθητικό LED λαμπάκι το οποίο δεν μπορέσαμε να βρούμε πώς απενεργοποιείται. Τη δουλειά του όμως την κάνει τέλεια, κρατώντας το Pi στους 45,16 βαθμούς κελσίου σε όλη τη διάρκεια του stress test!

Αγορά: Κοστίζει περίπου 18 ευρώ


Armor Case

Το Armor Case είναι η δεύτερη θήκη που δοκιμάσαμε και είναι στην ουσία ένα τεράστιο "heatsink"! Αποτελείται από δύο μεταλλικά κομμάτια που βιδώνονται μεταξύ τους, κλείνοντας το Pi μέσα σε ένα "σάντουιτς". Με αυτό τον τρόπο ακουμπάει από πάνω και από κάτω την πλακέτα μας, απορροφώντας τη θερμοκρασία που δημιουργείται σε όλα τα επιμέρους κομμάτια της.

Το Armor Case έχει εγκοπές και δίνει πρόσβαση σε όλα τα μέρη του Pi (κάμερα, οθόνη, PoE pins), ενώ το μέγεθός του επιτρέπει και την εισαγωγή κάποιου HAT στα GPIO pin του, αρκεί να βρούμε έναν άλλο τρόπο για να του δώσουμε παροχή ρεύματος. Όπως επίσης υποδηλώνει και η ονομασία του, το Armor Case μπορεί να προστατεύσει το Pi από πτώσεις, κάτι που το κάνει την καλύτερη θήκη για μεταφορά.

Διαθέτει ένα μοντέλο μόνο με παθητική ψύξη, αλλά και ένα με διπλό ανεμιστήρα ο οποίος είναι εντελώς αθόρυβος. Στην κατοχή μας έχουμε το δεύτερο, το οποίο δοκιμάσαμε και στο stress test που του κάναμε, κράτησε τη θερμοκρασία στους 57,94 βαθμούς κελσίου.

Αγορά: Κοστίζει περίπου 10 ευρώ


Διαφήμιση

Argon ONE


Η τρίτη θήκη που δοκιμάσαμε είναι και η αγαπημένη μας. Αν και ακριβούτσικο το Argon One προσφέρει πολλά περισσότερα από τη διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας. Πρόκειται για ένα εντελώς κλειστό μεταλλικό κουτί το οποίο κάνει το Raspberry Pi να μοιάζει περισσότερο με ένα mini-PC ή ένα TV-Box, ενώ διαθέτει ακόμη και ενσωματωμένο πλήκτρο on / off!

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι ότι διαθέτει μία επέκταση η οποία μπαίνει στις πλαϊνές θύρες (HDMI, ηχείο, παροχή ρεύματος) και τις βγάζει όλες από μία μόνο πλευρά. Εξαιρετικά βοηθητικό για να έχουμε τακτοποιημένα τα καλώδιά του. Στην εσωτερική πλακέτα του έχει επίσης πρόβλεψη και για χειρισμό με υπέρυθρες, αλλά θα πρέπει να εγκαταστήσουμε και να προγραμματίσουμε μόνοι μας το αντίστοιχο module.


Το καπάκι του κουμπώνει στις θύρες GPIO του Pi, τις οποίες βγάζει από ένα άλλο σημείο που είναι κρυμμένο κάτω από ένα μαγνητικό καπάκι! Στο σημείο αυτό έχουν σχεδιαστεί επίσης και οι ονομασίες των pin, για εύκολη καθοδήγηση, ενώ σε αντίθεση με τις άλλες θήκες που είδαμε, εδώ μπορούμε άνετα να "καρφώσουμε" ένα HAT χωρίς προβλήματα.


Εσωτερικά διαθέτει έναν ανεμιστήρα, ο οποίος βγάζει τον αέρα από τρεις διαφορετικές γρίλιες, ενώ στα σημεία του επεξεργαστή ακουμπάει το Pi, προσφέροντας και παθητική ψύξη. Τρέχοντας το αντίστοιχο τεστ που κάναμε και στις άλλες θήκες, το Argon One τερμάτισε τη θερμοκρασία στους 57,45 βαθμούς κελσίου.

Αγορά: Κοστίζει περίπου 24 ευρώ


Σύνοψη


Θήκη
Θερμοκρασία
Κόστος
Χωρίς θήκη 81.31 βαθμοί -
Ice Tower 45.16 βαθμοί 18 ευρώ
Armor Case 57.94 βαθμοί 10 ευρώ
Argon ONE 57.45 βαθμοί 24 ευρώ

Από τα αποτελέσματά μας είναι ξεκάθαρο κατ' αρχάς ότι το Raspberry Pi 4 χρειάζεται κάποιο είδος ψύξης και οι τρεις θήκες που δοκιμάσαμε, μπορούν να το κρατήσουν σε πολύ καλά επίπεδα. Όσον αφορά όμως το ποια θήκη θα πρέπει να επιλέξουμε, αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες μας:

  • Το Ice Tower είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή όσον αφορά τη θερμοκρασία και απευθύνεται σε αυτούς που σκοπεύουν να το... "τεντώσουν", κάνοντας overclock για ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Δυστυχώς όμως δεν προσφέρει κάτι άλλο πέρα από την ψύξη, ενώ είναι πολύ ογκώδες και καθόλου πρακτικό.
  • Το Armor Case είναι το φθηνότερο και για αυτό αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το μέσο χρήστη. Είναι μία πολύ πρακτική θήκη η οποία κρατάει το μέγεθος του Pi και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, ενώ μας επιτρέπει την πρόσβαση και σε όλες τις θύρες του.
  • Το Argon ONE από την άλλη τα συνδυάζει όλα αλλά είναι αρκετά ακριβό. Ο έξυπνος τρόπος που διαχειρίζεται τις θύρες και τα GPIO pin είναι μοναδικός, η προσθήκη του πλήκτρου on / off είναι απαραίτητη για κάποιους, ενώ με τέτοια όψη θα το βάλεις περήφανα δίπλα στην τηλεόραση ή πάνω στο γραφείο σου και δε θα το κρύψεις σε κανένα συρτάρι.

Εννοείται ότι κυκλοφορούν άπειρες ακόμη θήκες με τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η αλήθεια είναι ότι μείναμε ικανοποιημένοι και από τα τρία, οπότε είμαστε σε θέση να τα προτείνουμε σε όσους ψάχνουν κάτι τέτοιο και δεν ξέρουν ακόμη τι θα πρέπει να αγοράσουν.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter