Smart Home | Κάμερα ασφαλείας με μπαταρία για να παρακολουθείς ακόμη και χώρους που δεν έχουν ηλεκτροδότηση!


Κάθε σπίτι, κάθε γραφείο και κάθε αποθήκη έχουν τις ιδιαιτερότητές τους. Όταν λοιπόν θέλεις να επιλέξεις μία κάμερα ασφαλείας πρέπει να έχεις πολλές επιλογές για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Μπορεί για παράδειγμα ο χώρος τον οποίο θέλεις να παρακολουθείς, να μην έχει πρίζες ή ούτε καν ηλεκτροδότηση! Με τη νέα όμως γενιά καμερών που λειτουργούν με μπαταρία, ακόμη και αυτό το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί.

Είναι ευχάριστο να βλέπεις ότι υπάρχουν λύσεις όσον αφορά το "έξυπνο σπίτι", ακόμη και στα πιο δύσκολα προβλήματα και οι κάμερες που λειτουργούν με μπαταρία, ανοίγουν έναν νέο ορίζοντα όσον αφορά την τοποθέτησή τους στο χώρο. Μπορεί ας πούμε να θέλεις να βάλεις κάμερες στο σπίτι σου, αλλά σε σημεία που δεν υπάρχει κοντινή πρίζα. Μπορεί επίσης να θέλεις να τις τοποθετήσεις στο μπαλκόνι ή έξω από την πόρτα και δε θέλεις να τρυπήσεις τον τοίχο για να περάσεις το καλώδιο τροφοδοσίας. Μπορεί τέλος να σε ενδιαφέρει το αισθητικό κομμάτι, δηλαδή να μη θέλεις να κρέμονται καλώδια από τα ταβάνια στα σημεία που έχεις κάμερες. Όλα αυτά μπορεί να τα λύσει η Xiaomi CMSXJ11A.


Διαφήμιση

Οι ιδιαιτερότητές της


Πριν αποκτήσεις τη συγκεκριμένη κάμερα ασφαλείας, πρέπει να γνωρίζεις δύο βασικά πράγματα για αυτήν, καθώς διαφέρει από τις κλασικές λύσεις που υπάρχουν στο εμπόριο.

Πρώτο και κύριο είναι ότι δεν καταγράφει 24 ώρες το 24ωρο, οπότε δεν μπορείς να ανατρέξεις πίσω στο χρόνο για να δεις αν έχει συμβεί κάτι στο χώρο. Διαθέτει έναν αισθητήρα PIR ο οποίος "ξυπνάει" την κάμερα κάθε φορά που περνάει κάποιος από μπροστά της και μας στέλνει ένα μικρό βίντεο όποτε εντοπίζει κίνηση. Σου δίνει όμως τη δυνατότητα να την ανοίξεις ανά πάσα στιγμή μέσα από το κινητό σου για να ελέγξεις το χώρο.


Κατά δεύτερον, μπορεί η συγκεκριμένη κάμερα να λειτουργεί χωρίς παροχή ρεύματος, αλλά πρέπει να τη συνδέσουμε ασύρματα με ένα μικρό gateway που υπάρχει στη συσκευασία. Το gateway λαμβάνει το βίντεο ασύρματα από την κάμερα, το αποθηκεύει και στη συνέχεια μας το στέλνει ως ειδοποίηση στο κινητό μας. Μπορεί λοιπόν η κάμερα να είναι ασύρματη, αλλά κάπου κοντά της πρέπει να βρίσκεται το gateway, το οποίο χρειάζεται πρίζα και καλώδιο ethernet για σύνδεση στο ίντερνετ.


Διαφήμιση

Τα χαρακτηριστικά της


Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό της κάμερας είναι φυσικά η μπαταρία, η οποία κάνει την κάμερα ασύρματη. Πρόκειται για ένα μέγεθος 5.100mAh που σύμφωνα με την εταιρία μας βγάζει περίπου τρεις μήνες με "κανονική" χρήση σε μία φόρτιση (περίπου 10 ειδοποιήσεις ανά ημέρα). Μέσα από την εφαρμογή Mi Home της Xiaomi, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ενημερωθούμε για την υπολειπόμενη ενέργεια για να προγραμματίσουμε τη φόρτισή της με ένα powerbank για παράδειγμα.

Pro tip:
Αν την έχουμε σε εξωτερικό χώρο, μια καλή ιδέα είναι να προμηθευτούμε και ένα ηλιακό πάνελ σαν κι αυτό για να φορτίζεται μόνη της!

Ο φακός της γράφει καθαρά βίντεο με ανάλυση 1080p και καλύπτει μία γωνία 120 μοιρών, κάτι που είναι βασικό γιατί η κάμερα δεν έχει μηχανισμό που την περιστρέφει. Λειτουργεί πολύ καλά και τη νύχτα, αφού διαθέτει υπέρυθρη νυχτερινή όραση, ενώ μας δίνει επίσης και τη δυνατότητα να ακούσουμε τι συμβαίνει στο χώρο, αλλά και να μιλήσουμε σε κάποιον που βρίσκεται εκεί, μέσω του ενσωματωμένου μικροφώνου της. Πολύ χρήσιμο!


Η κάμερα είναι τέλος αδιάβροχη (IP65), οπότε μπορεί να τοποθετηθεί άνετα σε εξωτερικό χώρο και λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -20 έως +50 βαθμούς Κελσίου, οπότε δε θα έχουμε πρόβλημα στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας.

Το gateway διαθέτει θύρα ethernet για σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ και θύρα microSD για να αποθηκεύουμε σε μία κάρτα μνήμης τα βίντεο που γράφει η κάμερα. Η κάρτα που μπορούμε να του δώσουμε είναι έως 64GB αλλά δε θα έχουμε ποτέ πρόβλημα χώρου, καθώς μόλις γεμίσει, διαγράφει μόνη της τα παλιότερα βίντεο για να κάνει χώρο για τα νεότερα.


Πώς γίνεται η εγκατάσταση


Είναι πολύ σημαντικό να αποφασίσουμε πρώτα πού θα βάλουμε το gateway, πριν βιδώσουμε την κάμερα στον τοίχο. Ο λόγος είναι γιατί αν τοποθετήσουμε πολύ μακριά το ένα από το άλλο, ενδέχεται να μην επικοινωνούν μεταξύ τους ή η σύνδεση να είναι ισχνή.

Βάζουμε λοιπόν το gateway στην πρίζα και το συνδέουμε στην εφαρμογή Mi Home. Κατά τη διαδικασία το gateway θα συνδεθεί μόνο του με την κάμερα, οπότε την κρατάμε κάπου κοντά μας. Μόλις η σύνδεση τελειώσει, βάζουμε το gateway στο σημείο που θέλουμε και συνδέουμε το καλώδιο ethernet για πιο σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ. Τέλος παίρνουμε την κάμερα στο χέρι και πηγαίνουμε προς το σημείο που θέλουμε να την τοποθετήσουμε, έχοντας ανοιχτό και το Mi Home για να βλέπουμε ότι παραμένει συνδεδεμένη. Αν όλα είναι εντάξει βιδώνουμε τη βάση της στον τοίχο και την κουμπώνουμε.

Pro tip:
Αν μεταξύ των δύο συσκευών υπάρχουν τσιμεντένιοι τοίχοι, τότε καλό θα ήταν να απέχουν 10 μέτρα το πολύ μεταξύ τους. Αν πάλι δεν υπάρχουν εμπόδια, τότε η σύνδεση μπορεί να γίνει ακόμη και στα 30 με 50 μέτρα.


Τιμές και διαθεσιμότητα


Όταν αγοράσαμε τη συγκεκριμένη κάμερα, η τιμή της ήταν περίπου 90 ευρώ στο Banggood. Σήμερα και μέχρι τις 17 Νοεμβρίου κοστίζει μόλις 60 ευρώ. Η τιμή είναι καταπληκτική αν τη συγκρίνουμε με αντίστοιχα μοντέλα της Nest (Google), της Arlo και της Ring (Amazon). Αν επίσης έχουμε ήδη  δημιουργήσει ένα οικοσύστημα με άλλες συσκευές της Xiaomi στο "έξυπνο σπίτι" μας, δε θα χρειαστεί να κατεβάσουμε άλλη εφαρμογή για να τη διαχειριζόμαστε.

Θα τη βρείτε στο Banggood#Banggood Black Friday 2019#

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter