Android | Άδειασε το πορτοφόλι σου από κάρτες μέλους και εισιτήρια και τακτοποίησέ τα σε μία εφαρμογή στο κινητό σου


Τη σήμερον ημέρα που τα μετρητά δε χρησιμεύουν και τόσο πολύ, τα πορτοφόλια μας τείνουν να γεμίζουν με κάρτες από τράπεζες, εισιτήρια ή εκπτωτικές κάρτες μέλους καταστημάτων. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να μην έχουμε λεφτά, αλλά τα πορτοφόλια μας να είναι πιο φουσκωμένα από ποτέ! Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς θα αποθηκεύσουμε όλες αυτές τις κάρτες στο κινητό μας, για να μην τις κουβαλάμε πλέον μαζί μας.

Σημαντικές πληροφορίες για κάρτες και καταστήματα


Πριν ξεκινήσουμε την ψηφιοποίηση των καρτών μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλες ίδιες. Κάποιες λειτουργούν με NFC, κάποιες με barcode και άλλες με QRcode ή μαγνητική ταινία, οπότε θα πρέπει να επιλέξουμε μία εφαρμογή που υποστηρίζει αυτές που έχουμε.

Θα πρέπει επίσης να μάθουμε αν το μηχάνημα που διαθέτει το εκάστοτε κατάστημα, μπορεί να σκανάρει το κινητό μας με έναν από τους παραπάνω τρόπους, ενώ αν προσθέσουμε εισιτήρια για ταξίδια / εκδηλώσεις ή μηνιαίες κάρτες μεταφορικών μέσων, θα πρέπει να ρωτήσουμε αν κατά τον έλεγχο χρειάζεται να έχουμε μαζί μας το πρωτότυπο ή όχι.

Σε γενικές γραμμές πάντως οι κάρτες μέλους των καταστημάτων, οι οποίες είναι σίγουρα οι περισσότερες που έχουμε στο πορτοφόλι μας, διαθέτουν barcode ή QRcode που σκανάρεται μέσω laser και αυτό μπορεί να το κάνει οποιοδήποτε smartphone.

Διαφήμιση

Stocard - Για εμπορικά καταστήματα και super market


Για όσους ενδιαφέρονται να ψηφιοποιήσουν τις κάρτες μέλους εμπορικών καταστημάτων και super market, το Stocard είναι μία εξαιρετική εφαρμογή. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι διαθέτει ειδική κατηγορία για ελληνικά καταστήματα όπως ο ΑΒ Βασιλόπουλος, η Avin, τα Sephora και η Aegean Airlines και για πολλά από αυτά μας φέρνει τα φυλλάδια προσφορών που βρίσκουμε συνήθως στο ταχυδρομείο μας! Συμπληρωματικά μπορεί να φυλάξει για εμάς και αεροπορικά εισιτήρια ή δωροκάρτες, οι οποίες είναι μίας χρήσης.

Υποστηρίζει μόνο κάρτες με barcode / QRcode και για να τις προσθέσουμε αρκεί απλά να σκανάρουμε τον κωδικό τους. Για να το χρησιμοποιήσουμε θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό και αυτός είναι ο λόγος που προσωπικά δεν το προτιμώ. Στην πολιτική απορρήτου του αναφέρεται καθαρά πως η εφαρμογή συλλέγει προσωπικά δεδομένα, όπως τις αγοραστικές μας συνήθειες και αυτό είναι κάτι που προσωπικά δε με ευχαριστεί. Από τη άλλη βέβαια με αυτό τον τρόπο η εφαρμογή μπορεί να προτείνει προϊόντα και προσφορές ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο.

Το Stocard κυκλοφορεί δωρεάν στο Play Store.


Loyalty Card Keychain - Για προστασία των προσωπικών μας δεδομένων


Με παρόμοια λογική αλλά με σαφή προσανατολισμό στην προστασία της ιδιωτικότητάς μας, το Loyalty Card Keychain απευθύνεται σε όσους δε θέλουν να μοιραστούν τα προσωπικά τους δεδομένα. Αποθηκεύει με τον ίδιο τρόπο κάρτες με barcode, τις οποίες μπορούμε να πάρουμε backup τοπικά και σε μορφή CSV για να τα μεταφέρουμε αν χρειαστεί σε άλλο smarpthone στο μέλλον.

Το γεγονός ότι δε συνδέεται στο ίντερνετ και δε συλλέγει τα δεδομένα μας σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορεί να μας φέρει καταλόγους καταστημάτων και προσφορές. Από την άλλη όμως είναι μία πανάλαφρη ανοιχτού κώδικα εφαρμογή, η οποία δεν καταναλώνει μπαταρία και κάνει ακριβώς τη δουλειά που χρειαζόμαστε.

Το Loyalty Card Keychain θα το βρείτε στο Play Store και στο F-Droid.

Σε όσους δεν αρέσει το απλό περιβάλλον της συγκεκριμένης εφαρμογής αλλά θέλουν τις ίδιες λειτουργίες, υπάρχει και η εφαρμογή Loyalty στο Play Store.


Διαφήμιση

WalletPasses - Για αεροπορικά εισιτήρια, εκδηλώσεις και κουπόνια προσφορών


Εκτός από τις κάρτες μέλους τις οποίες έχουμε για να αποδεικνύουμε μόνιμα ότι είμαστε μέλος σε ένα κατάστημα, υπάρχουν και οι κάρτες μίας χρήσης. Αυτές για παράδειγμα είναι το boarding pass μιας πτήσης, το εισιτήριο για το σινεμά ή μια κάρτα επιβράβευσης από τα Olympus Plaza. Για όλες αυτές τις κάρτες λοιπόν μία από τις καλύτερες επιλογές είναι το WalletPasses.

Στη συγκεκριμένη εφαρμογή μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να σκανάρουμε το barcode του κουπονιού μας για να το φυλάξουμε. Η ιδιαιτερότητα όμως σε σχέση με άλλες εφαρμογές είναι ότι αν το κουπόνι μας είναι συμβατό με το Passbook, όπως για παράδειγμα τα boarding pass της Aegean Airlines, οι πληροφορίες του θα ενημερώνονται αυτόματα! Θα μπορούμε δηλαδή να δούμε την πύλη από την οποία πρέπει να περάσουμε ή αν η πτήση μας έχει καθυστέρηση και όλα αυτά μέσα από την εφαρμογή!

Επειδή όμως αυτά τα κουπόνια είναι μίας χρήσης, πολλές εταιρίες δε διαθέτουν τα τερματικά για να τα σκανάρουν. Για παράδειγμα αν αποθηκεύσεις το εισιτήριό σου για το σινεμά, υπάρχει το ενδεχόμενο μπαίνοντας στην αίθουσα να σου ζητήσουν να το... σκίσουν και όχι να το σκανάρουν. Για αυτό λοιπόν το λόγο, καλό θα είναι να έχουμε μαζί μας και το πρωτότυπο, για τις εταιρίες που δε γνωρίζουμε πώς λειτουργούν.

Το WalletPasses είναι διαθέσιμο στο Play Store.


Cards - Για διπλώματα, ταυτότητες και κάρτες εισόδου με NFC


Τέλος υπάρχει και το Cards το οποίο διαθέτει δύο μοναδικές λειτουργίες που δεν έχουν άλλες εφαρμογές. Πέρα από τις κάρτες με barcode, μας επιτρέπει επίσης να αποθηκεύσουμε κάρτες εισόδου / ωραρίου που λειτουργούν με NFC. Αν δηλαδή το τηλέφωνό μας διαθέτει NFC chip, μπορούμε να αντιγράψουμε την κάρτα μας σε αυτό και να μπαίνουμε στο χώρο ή να "χτυπάμε κάρτα" με το τηλέφωνο.

Το Cards μας επιτρέπει επίσης να φωτογραφίσουμε τις δύο όψεις μίας κάρτας, άρα στην ουσία αποθηκεύει και κάρτες που δε διαθέτουν barcode όπως το δίπλωμα οδήγησης, η ταυτότητα ή το μηνιαίο πάσο για τα μέσα μεταφοράς. Το μόνο πρόβλημα με αυτές όμως είναι ότι σε κάποιον έλεγχο συνήθως μας ζητάνε το πρωτότυπο. Καλό όμως είναι να τα έχουμε φωτογραφίσει, σε περίπτωση που τα έχουμε ξεχάσει στο σπίτι.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή αποθηκεύει επίσης και τραπεζικές κάρτες αλλά δεν το προτείνουμε. Για αυτές ασφαλέστερο είναι να χρησιμοποιούμε τις επίσημες της τράπεζας και όχι τρίτες εφαρμογές.

Το Cards διατίθεται δωρεάν στο Play Store.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter