Android | Είναι καλύτερο να επιλέξεις ένα φετινό μεσαίο smartphone παρά μία παλιά ναυαρχίδα


Όταν βγαίνεις στη γύρα για να ψάξεις για το νέο smartphone που θα αγοράσεις, το ερώτημα είναι ένα: "Τι καλύτερο μπορώ να πάρω με τα χρήματα που διαθέτω"; Οι επιλογές στο Android είναι πάρα πολλές, καθώς υπάρχουν πλέον εξαιρετικές συσκευές για όλα τα βαλάντια. Αν όμως έχουμε ένα ποσό μεσαίας τάξης, δηλαδή κάτι μεταξύ 300 και 500 ευρώ, η επιλογή μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη, αφού σε αυτό το εύρος συμπίπτουν τα φετινά "μεσαία" smartphone με τις παλιές "ναυαρχίδες". Πώς λοιπόν θα επιλέξουμε το καλύτερο;

Την απάντηση ή τουλάχιστον μία χρήσιμη πληροφορία μας δίνει ένα συγκριτικό του Android Central, το οποίο με αφορμή την αναβάθμιση όλων των Pixel της Google σε Android 10, αποφάσισε να τρέξει το Antutu benchmark στις τέσσερις συσκευές. Τα αποτελέσματα λοιπόν έδειξαν το εξής.

Διαφήμιση

Τι έδειξε η σύγκριση;


Οι συνθήκες για να γίνει η συγκεκριμένη σύγκριση είναι οι ιδανικές. Οι συσκευές είναι όλες του ίδιου κατασκευαστή και τρέχουν ακριβώς το ίδιο λογισμικό, οπότε τα αποτελέσματα μας δείχνουν με ακρίβεια τις δυνατότητες του hardware.


Antutu Benchmark v.7.2.3

Συσκευή Επεξεργαστής Γραφικά Εμπειρία χρήσης Μνήμη Σύνολο
Pixel XL 53096 62264 38790 6231 160381
Pixel 2 XL 70655 81963 43434 8358 204410
Pixel 3 XL 74224 121853 52735 13500 262312
Pixel 3a XL 61295 45373 41866 12166 160650

Με μία γρήγορη ματιά το συνολικό σκορ μας δείχνει ότι οι καλύτεροι Snapdragon επεξεργαστές, αυξάνουν κάθε χρόνο τις δυνατότητές τους κατά 50.000 πόντους περίπου. Αυτό που αξίζει όμως να συγκρατήσουμε είναι ότι η προπέρσινη ναυαρχίδα με τον καλύτερο επεξεργαστή (Snapdragon 821, Pixel XL) είναι πλέον ισάξια με μία φετινή μεσαία συσκευή με αντίστοιχα μεσαίο επεξεργαστή επεξεργαστή (Snapdragon 670, Pixel 3a XL).

Αν εμβαθύνουμε όμως στο επιμέρους σκορ θα δούμε ότι στην πραγματικότητα ο SD670 είναι καλύτερος από τον SD821! Το Pixel 3a XL έχει καλύτερη ταχύτητα επεξεργαστή, ταχύτητα μνήμης αλλά και εμπειρία χρήσης από το Pixel XL, ενώ το δεύτερο επικρατεί μόνο στο chip γραφικών. Θα μπορούσε λοιπόν να πει κάποιος ότι αν δε χρησιμοποιήσουμε το κινητό μας για να παίξουμε "βαριά" παιχνίδια, κάτι που κάνει ο περισσότερος κόσμος, το Pixel 3a XL είναι σαφώς μία καλύτερη συσκευή από το Pixel XL.


Μία καλή συσκευή όμως δεν αποτελείται μόνο από τον επεξεργαστή και στις μεσαίες κατηγορίες οι εταιρίες "κόβουν" πολλά πράγματα για να μειώσουν το κόστος. Πρέπει να προσέξουμε την αυτονομία, την ποιότητα της οθόνης, την κάμερα και φυσικά το πλάνο αναβαθμίσεων που διαθέτει η εταιρία που το παράγει. Το Pixel 3a XL λοιπόν τσεκάρει όλα αυτά τα κουτάκια, έχοντας μάλιστα την κάμερα του Pixel 3 XL και ένα πλάνο αναβαθμίσεων τριετίας, τη στιγμή που το Pixel XL βρίσκεται μάλλον στο τέλος των αναβαθμίσεών του.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω λοιπόν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η επιλογή μίας προσεγμένης φετινής μεσαίας συσκευής είναι καλύτερη από μία προπέρσινη ναυαρχίδα. Ισχύει όμως το ίδιο και για τις περσινές ναυαρχίδες;

Διαφήμιση

Η ιδιαιτερότητα των περσινών ναυαρχίδων


Συγκρίνοντας το περσινό Pixel 2 XL με το φετινό Pixel 3a XL θα δούμε ότι εκτός από το chip γραφικών, οι διαφορές των δύο συσκευών δεν είναι τόσο μεγάλες στις υπόλοιπες μετρήσεις. Αν δηλαδή και πάλι δε σε ενδιαφέρουν τα παιχνίδια, μπορείς υπό προϋποθέσεις να επιλέξεις ξανά το φετινό μεσαίο. Ποιες είναι όμως αυτές οι προϋποθέσεις;

  1. Το φετινό μεσαίο smartphone πρέπει να έχει αντίστοιχα καλή κάμερα με την περσινή ναυαρχίδα, κάτι που ισχύει με το Pixel 3a XL,
  2. η τιμή του φετινού μεσαίου πρέπει να είναι χαμηλότερη από αυτή της περσινής ναυαρχίδας,
  3. η περσινή ναυαρχίδα δεν πρέπει να είναι μεγάλη εμπορική αποτυχία, όπως συμβαίνει με το Pixel 2 XL.

Ρίχνοντας λοιπόν μια ματιά στην αγορά, θα δούμε ότι το Pixel 2 XL πωλείται σε ασυνήθιστα χαμηλή τιμή για την εποχή, κοντά στα 360 ευρώ! Η κανονική του τιμή αυτή την περίοδο θα έπρεπε να είναι κοντά στα 450 ευρώ, αλλά τα άλυτα προβλήματά του ειδικά με την οθόνη, το έχουν κάνει να πέσει τόσο πολύ. Αυτό για παράδειγμα δε συμβαίνει με το Samsung Galaxy S8, το οποίο εμπορικά ήταν ένα από τα καλύτερα τηλέφωνα στη χρονιά του και κρατάει ακόμη υψηλή τιμή.

Η χαμηλότερη τιμή λοιπόν είναι αυτή που σε αυτή την περίπτωση θα μας κάνει να επιλέξουμε.


Το συμπέρασμα


Το συμπέρασμά μας λοιπόν είναι ότι αν δούμε καθαρά τα benchmark, η επιλογή ενός νέου μεσαίου smartphone είναι σωστή έναντι μιας παλιάς ναυαρχίδας. Οι μεσαίοι επεξεργαστές είναι πλέον πολύ δυνατοί και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους παλιότερους. Μοναδική εξαίρεση είναι τα παιχνίδια, αλλά είναι ελάχιστοι όσοι αγοράζουν smartphone με βασικό γνώμονα το gaming.

Το θέμα όμως είναι ότι οι επιδόσεις δεν είναι ο μοναδικός γνώμονας βάσει του οποίου θα επιλέξουμε το νέο μας smartphone. Η συσκευή που θα διαλέξουμε θα πρέπει να είναι προσεγμένη. Θα πρέπει δηλαδή να έχει καλή κάμερα και γενικά ολοκληρωμένα χαρακτηριστικά, ενώ σημαντικό είναι επίσης να διαθέτει και συγκριτικά καλύτερη τιμή από την αντίστοιχη ναυαρχίδα.

Εικόνες: AndroidCentral.com

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter