Android 10 | Εγκατάστησέ το άμεσα σε οποιαδήποτε Android συσκευή υποστηρίζει το Project Treble


Το 2018 ασχοληθήκαμε εκτενέστατα με το Project Treble, μία ρύθμιση του Android η οποία επέτρεπε την εγκατάσταση της ίδιας custom ROM σε οποιοδήποτε Android smartphone ή tablet. Όντας λοιπόν σε περίοδο αναβαθμίσεων, σήμερα θα δούμε πώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε το Android 10 σε οποιαδήποτε συσκευή υποστηρίζει το Project Treble.

Το Treble το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλες τις συσκευές που κυκλοφόρησαν στην αγορά με Android 8.1 και άνω, έχει λύσει κυριολεκτικά τα χέρια σε όσους επέλεξαν μία συσκευή που τελικά δεν αναβαθμίζεται τακτικά από τον κατασκευαστή της. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε όσους δεν αρέσκονται στο μενού της συσκευής τους, να εγκαταστήσουν μία "καθαρή" έκδοση του Android, παρόμοια με αυτή που διατίθεται στις συσκευές με Android One.

Διαφήμιση

Πώς εγκαθιστούμε την Android 10 GSI ROM στη συσκευή μας


Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος κυκλοφορούν πολλές GSI (Generic System Image) ROM, οι οποίες εγκαθίστανται σε όλες τις συσκευές. Αυτή που εμπιστευόμαστε είναι η Phh-Treble, η οποία ενημερώνεται τακτικά λύνοντας όποια προβλήματα υπάρχουν στις εκάστοτε συσκευές. Η δουλειά επάνω σε αυτή τη ROM έχει ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου και αν και βρίσκεται σε "Alpha" στάδιο βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σταθερότητας.

Κατεβάζουμε λοιπόν την εφαρμογή Treble Info για να τσεκάρουμε την υποστήριξη Treble στη συσκευή μας. Αν υποστηρίζεται θα χρειαστεί να ξεκλειδώσουμε τον bootloader της συσκευής μας και να εγκαταστήσουμε την TWRP recovery. Τέλος κατεβάζουμε τη Phh-Treble από εδώ, ανάλογα με τον τύπο του επεξεργαστή και το σύστημα partition που έχουμε στη συσκευή μας και την εγκαθιστούμε με αυτές τις οδηγίες.


Διαφήμιση

Μετά την εγκατάσταση υπάρχει το ενδεχόμενο κάποια από τα χαρακτηριστικά της συσκευής μας να μη λειτουργούν σωστά, ενώ σε άλλες συσκευές να δουλεύουν όλα τέλεια. Αυτό έχει να κάνει με το πόσο καλά έχει ενσωματωθεί το Treble στην εκάστοτε συσκευή από τον κατασκευαστή και δεν είναι πρόβλημα της ROM. Για παράδειγμα στο κινέζικο smartphone που κάναμε πέρυσι τις δοκιμές μας, η κάμερα δε λειτουργούσε γιατί οι βιβλιοθήκες της δεν είχαν μεταφερθεί στο σωστό partition από τον κατασκευαστή.

Αν λοιπόν προκύψουν σοβαρά προβλήματα με τη συγκεκριμένη GSI στη συσκευή μας, τότε θα χρειαστεί να επιλέξουμε μία "παραδοσιακή" custom ROM, γιατί μάλλον αυτά δε θα λυθούν ποτέ.

Εικόνες: XDA-Developers

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter