Bridgefy - Offline Messaging | Κάνε chat με τους φίλους σου χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ σε κοντινές αποστάσεις


Στις πρόσφατες διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Χονγκ Κονγκ, η κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει την πρόσβαση στο ίντερνετ για να αποτρέψει την επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών. Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να δυσκολέψει την οργάνωση των διαδηλώσεων, αλλά η τεχνολογία και τα smartphone που κρατάμε στα χέρια μας έδωσαν και πάλι τη λύση. Οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν το Bridgefy, μια εφαρμογή μηνυμάτων η οποία δε χρειάζεται πρόσβαση στο ίντερνετ για να λειτουργήσει!

Το Bridgefy είναι μία εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων η οποία χρησιμοποιεί το Bluetooth για την αποστολή και τη λήψη τους. Αυτό αφενός σημαίνει ότι δε χρειάζεται να έχεις ενεργό κάποιο πακέτο data στο smartphone σου και αφετέρου ότι λειτουργεί σε περιορισμένο χώρο, εντός δηλαδή της εμβέλειας του Bluetooth (περίπου 100 μέτρα).

Διαθέτει τις εξής τρεις λειτουργίες:

  • το Person to Person Mode, με το οποίο μπορείς να συνομιλήσεις ιδιωτικά με έναν ακόμη χρήστη εντός εμβέλειας, 
  • το Mesh Mode, με το οποίο μπορούμε να στείλουμε μηνύματα σε κάποιον έξω από την εμβέλεια του Bluetooth, χρησιμοποιώντας άλλους χρήστες του Bridgefy που βρίσκονται στο ενδιάμεσο,
  • το Broadcast Mode, που είναι στην ουσία ένα δημόσιο chat στο οποίο μπορούμε να κοινοποιήσουμε ένα μήνυμα για να το δουν όλοι όσοι βρίσκονται στην κοντά μας και
  • το Online Mode, το οποίο λειτουργεί μέσω ίντερνετ και μας επιτρέπει να στείλουμε μηνύματα οπουδήποτε στον κόσμο.

Διαφήμιση
-

Τα σενάρια χρήσης του Bridgefy


Αν και η λειτουργία "Online" κάνει το Bridgefy να μοιάζει με τις υπόλοιπες εφαρμογές chat, οι περισσότεροι θα το χρησιμοποιήσουν για την "offline" λειτουργία του. Πέρα λοιπόν από την οργάνωση μιας διαδήλωσης, η συγκεκριμένη εφαρμογή μπορεί να φανεί χρήσιμη σε ένα σωρό περιστάσεις.

Για παράδειγμα σε μία εταιρία όπως το ΙΚΕΑ, η οποία διαθέτει γραφεία και μεγάλες αποθήκες, με τους υπαλλήλους να κινούνται συνεχώς στο χώρο, η χρήση του Bridgefy μπορεί να μηδενίσει το κόστος της επικοινωνίας και να την κάνει πιο άμεση.

Σε ένα δεύτερο παράδειγμα το Bridgefy μπορεί να εξυπηρετήσει ένα εμπορικό κέντρο, όπου τα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν στους επισκέπτες τις προσφορές τους, μέσω του "Broadcast Mode". Οι επισκέπτες επίσης θα μπορούσαν ενημερώσουν αν κάποιο παιδί έχει χαθεί ή να στείλουν ο ένας στον άλλο την τοποθεσία τους για να βρεθούν αν έχουν χαθεί οι ίδιοι.

Παρομοίως το Bridgefy μπορεί να χρησιμοποιεί σε γήπεδα ή σε συναυλίες, με το οποίο όχι μόνο οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και οι διοργανωτές θα μπορούν να τους ενημερώνουν για το οτιδήποτε. Φαντάσου για παράδειγμα σε ένα γήπεδο, να σου έρχονται στο κινητό τα replay ή οι επίμαχες φάσεις, ενώ σε μία συναυλία να μοιράζεται ο καλλιτέχνης φωτογραφίες από τα παρασκήνια.


Διαφήμιση
-

Αν μεγαλώσουμε λιγάκι τις διαστάσεις, το Bridgefy μπορεί να εξυπηρετήσει μία γειτονιά ή ένα ολόκληρο χωριό, σε περιοχές που δεν υπάρχει καλή κάλυψη από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας ή δεν υπάρχουν χρήματα για πακέτα ίντερνετ. Έτσι ο Δήμος θα μπορεί να στέλνει ανακοινώσεις στους δημότες ή οι ίδιοι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για προβλήματα που τυχόν προκύψουν στη γειτονιά τους.

Τέλος το Bridgefy είναι εξαιρετική λύση για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όπου τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μπορεί να υποστούν βλάβη. Πάρε για παράδειγμα τον πρόσφατο σεισμό στη Μάνδρα, όπου για πολλές ώρες τα κινητά τηλέφωνα δε λειτουργούσαν. Με μία τέτοια εφαρμογή έκτακτης ανάγκης μπορούμε να ενημερώσουμε τους γύρω μας, αν έχουμε παγιδευτεί κάπου ή αν χρειαζόμαστε βοήθεια.

Εν κατακλείδι


Για όλους τους παραπάνω λόγους, η δυνατότητα αποστολής και λήψης μηνυμάτων χωρίς σύνδεση στο ίντερνετ θα έπρεπε να υπάρχει σε όλες τις εφαρμογές chat που χρησιμοποιούμε. Το Bridgefy μοιάζει πολύ με το Firechat το οποίο έγινε γνωστό από τον πόλεμο του Ιράκ πριν από μερικά χρόνια και μας δείχνει ότι έχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους εφαρμογές.

Θα το βρείτε δωρεάν στο Google Play Store.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter