3D Printing | Κάνε τον εκτυπωτή σου ασύρματο και χειρίσου τον μέσω Wi-Fi από το κινητό σου με το Geeetech 3DWiFi module

Geeetech 3DWiFi module

Από τη στιγμή που θα πάρεις τον πρώτο σου 3D εκτυπωτή, θα αρχίσεις σίγουρα να ψάχνεις και τρόπους για να βελτιώσεις τη λειτουργία και κατ' επέκταση τις εκτυπώσεις του. Για αυτό "φταίει" σε μεγάλο βαθμό η τεράστια κοινότητα που έχει πολλές λύσεις για όλα τα προβλήματα, αλλά και οι εκάστοτε κατασκευαστές που δημιουργούν "custom" λύσεις για αυτά. Μία από αυτές είναι το 3DWiFi module της Geeetech, το οποίο μπορεί να προσθέσει τηλεχειρισμό μέσω ενός Android smartphone, σε αρκετούς από τους εκτυπωτές που κυκλοφορούν.

Αρχικά ο σκοπός μας ήταν να φτιάξουμε ένα Octoprint με ένα Raspberry Pi, αλλά μας δελέασε η τιμή του Geeetech 3DWiFi module, το οποίο βρήκαμε με μόλις 15 ευρώ στο Cafago. Πρόκειται για ένα module το οποίο μπορεί να συνδεθεί με όσους εκτυπωτές διαθέτουν ένα από τα υποστηριζόμενα chip (CH340, FT232, PL2303), μερικοί από τους οποίους είναι ο Creality3D CR-10, ο Anycubic i3 Mega και ο Anet A8.

Στα χαρακτηριστικά του είδαμε επίσης ότι περιλαμβάνει το ESP8266 module για να συνδέεται στο WiFi. Το συγκεκριμένο χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Internet of Things (IoT) και μπορείς να φτιάξεις μαζί του από μία ασύρματη κάμερα, μέχρι μία συσκευή που χακάρει WiFi δίκτυα! Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι ακόμη και αν δε μας βολέψει, μπορούμε να το επαναπρογραμματίσουμε μέσω του Arduino IDE (δεν το έχουμε δοκιμάσει... ακόμα) και να του δώσουμε νέα χρήση.


Διαφήμιση

Τι μπορεί να μας προσφέρει;


Αφού το συνδέσουμε λοιπόν, μπορούμε να χειριστούμε τον εκτυπωτή μας μέσω της εφαρμογής EasyPrint3D. Μπορούμε δηλαδή να εκτυπώσουμε ένα αρχείο που βρίσκεται στη microSD κάρτα του, βλέποντας ζωντανά τις θερμοκρασίες στη μύτη αλλά και τη βάση εκτύπωσης, καθώς και την πορεία της εκτύπωσης σε ποσοστιαίες μονάδες.


Μπορούμε επίσης να βρούμε και να εκτυπώσουμε διάφορα αρχεία μέσα από τη "Gallery" που διαθέτει η εφαρμογή! Εκεί θα βρούμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις, με το "slicing" του αρχείου (μετατροπή από stl σε gcode) να γίνεται στο server της Geeetech. Το αρχείο στη συνέχεια κατεβαίνει στη microSD κάρτα του module (όχι σε αυτή του εκτυπωτή), από όπου μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκτύπωση.


Τέλος μπορούμε να κάνουμε και κάποιες άλλες εργασίες που αφορούν περισσότερο στη συντήρηση του εκτυπωτή, όπως για παράδειγμα:

  • να μετακινήσουμε τη μύτη εκτύπωσης σε όλους τους άξονες και χωρίς να βάζουμε χέρι, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό στο καθάρισμα του εκτυπωτή,
  • να προθερμάνουμε τον εκτυπωτή ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία της μύτης αλλά και της βάσης εκτύπωσης, βάζοντας χειροκίνητα τις δικές μας τιμές,
  • να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία της μύτης για να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε με ασφάλεια το νήμα και
  • να κάνουμε "bed levelling" δηλαδή να ρυθμίσουμε σωστά την απόσταση μεταξύ βάσης και μύτης.



Διαφήμιση

Πώς το συνδέουμε στον 3D εκτυπωτή μας;


Για να κάνουμε σωστά τη σύνδεση στον εκτυπωτή μας, δημιουργούμε πρώτα ένα λογαριασμό στην εφαρμογή του Android. Στη συνέχεια συνδέουμε το module στον εκτυπωτή και στην πρίζα, ενεργοποιούμε τον εκτυπωτή και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  1. Με μία καρφίτσα πατάμε παρατεταμένα το πλήκτρο "Set" που βρίσκεται πάνω στο module, μέχρι να δούμε το λαμπάκι να αναβοσβήνει με γρήγορο ρυθμό.
  2. Πηγαίνουμε στα δίκτυα Wi-Fi στην Android συσκευή μας, βρίσκουμε το δίκτυο με ονομασία "GT_Printer" και συνδεόμαστε σε αυτό.
  3. Ανοίγουμε την εφαρμογή EasyPrint 3D, πηγαίνουμε στην καρτέλα "Print" και επιλέγουμε το "WiFi".
  4. Εκεί συμπληρώνουμε το SSID και τον κωδικό του δικού μας WiFi δικτύου και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία.


  1. Πηγαίνουμε τώρα στην καρτέλα "Me", επιλέγουμε το "My Printers" και πατάμε το "Bind New Printer".
  2. Στο πεδίο που θα μας εμφανίσει, συμπληρώνουμε το serial number του 3DWiFi module που βρίσκεται στην ετικέτα στο κάτω μέρος και πατάμε "Next" για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  3. Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο "Printer Profile", πατάμε "New Printer Profile" και επιλέγουμε "Custom material profile".
  4. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία του εκτυπωτή μας και κυρίως το μέγεθος και το σχήμα της βάσης εκτύπωσης και πατάμε "Add".
  5. Τέλος πηγαίνουμε στο "Material Profile", πατάμε "New Material Profile" και επιλέγουμε το είδους του νήματος που θα χρησιμοποιήσουμε ή βάζουμε τις δικές μας ρυθμίσεις επιλέγοντας "Custom material profile".



Η σύνδεση και οι ρυθμίσεις μας έχουν πλέον ολοκληρωθεί, οπότε μπορούμε να αρχίσουμε να εκτυπώνουμε τα αντικείμενά μας.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε


Πριν το αγοράσουμε βέβαια ρίξαμε μια ματιά και στο YouTube, για να δούμε τι λένε άλλοι reviewer για αυτό και τα δείγματα δεν ήταν καλά. Για παράδειγμα σε κάποιους εκτυπωτές δε μπορούσε να συνδεθεί καθόλου, ενώ σε άλλους λειτουργούσαν οι μισές μόνο ενδείξεις και ρυθμίσεις. Αυτά που αντιμετωπίσαμε όμως στον Creality3D CR-10, είναι τα εξής:

To "Level" δε λειτουργεί

Θα ήταν τρομερό αν μέσα από την εφαρμογή μπορούσαμε να κάνουμε αυτόματο "bed levelling" σε μία συσκευή που δεν το υποστηρίζει. Δυστυχώς αν και υπάρχει τέτοιου είδους επιλογή στο EasyPrint 3D, δε λειτουργεί τουλάχιστον στον CR-10. Αυτό που συμβαίνει όταν επιλέγουμε το "Level" είναι ότι η βάση και η μύτη εκτύπωσης κινούνται από τη μία άκρη έως την άλλη. Στη συνέχεια ο εκτυπωτής κολλάει στην ένδειξη "Waiting for user input..." και για να τον ξεκολλήσεις θα πρέπει να τον κλείσεις τελείως.

Το "Gallery" δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο

Αν και η λίστα αντικειμένων που μπορείς να εκτυπώσεις μέσα από την εφαρμογή είναι αρκετά μεγάλη, δυστυχώς δεν είναι και τόσο χρήσιμη. Ο λόγος είναι αφενός γιατί δε συγκρίνεται με τις επιλογές που μπορείς να βρεις στο Thingiverse και αφετέρου γιατί δεν μπορείς να κάνεις αναζήτηση! Ψάχνεις δηλαδή τυχαία σε ένα χάος αντικειμένων χωρίς νόημα.



Δεν μπορείς να στείλεις ένα stl αρχείο από μακριά

Σημαντικό είναι επίσης ότι δεν μπορείς να στείλεις ένα αρχείο στον εκτυπωτή από το κινητό ή τον υπολογιστή σου. Αν θέλεις για παράδειγμα να κατεβάσεις κάτι από το Thingiverse και να το κάνεις "slice" με δικό σου πρόγραμμα, δεν μπορείς με κάποιο τρόπο να το στείλεις στη microSD του μέσω της εφαρμογής. Πρέπει δηλαδή να πας και να πάρεις την SD, να τη βάλεις στο PC σου για να μεταφέρεις το αρχείο σου και να την επιστρέψεις μετά στον εκτυπωτή. Χάνεται λοιπόν όλο το νόημα της απομακρυσμένης σύνδεσης.

Ενδέχεται να κολλήσει ο εκτυπωτής ανά πάσα στιγμή

Η υπόθεση με το "Level" που έκανε τον εκτυπωτή μας να κολλήσει, μας θορύβησε λιγάκι. Αυτό το κόλλημα το είδαμε πάλι όταν δώσαμε στον 3D printer να εκτυπώσει κάτι, αλλά αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την εκτύπωση. Αντί λοιπόν να σταματήσει οριστικά τη διαδικασία, ο εκτυπωτής έκανε παύση. Αυτό σημαίνει ότι κόλλησε σε μία κατάσταση όπου δεν εκτύπωνε τίποτα, αλλά οι θερμοκρασίες μύτης και βάσης παρέμεναν στα επίπεδα εκτύπωσης, χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη στην εφαρμογή.

Αξίζει να το αγοράσω;


Τα προβλήματα που μας εμφάνισε δεν ήταν τόσο σημαντικά, οπότε δε μετανιώσαμε για την αγορά του. Και μόνο το γεγονός ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε, να σταματήσουμε μια εκτύπωση ή να χρησιμοποιήσουμε τις εργασίες συντήρησης απομακρυσμένα, φτάνει και περισσεύει.

Για να κάνεις μία πραγματικά ασύρματη εκτύπωση με αυτό το module, χωρίς να επισκεφτείς το χώρο στον οποίο βρίσκεται ο 3D Printer σου, χρειάζεσαι επίσης και μία WiFi πρίζα σαν αυτή. Ανοίγεις την πρίζα από το κινητό σου και ενεργοποιείται αυτόματα ο εκτυπωτής. Στη συνέχεια χρησιμοποιείς τη "Gallery" στην εφαρμογή EasyPrint 3D και στέλνεις το αρχείο που θέλεις στη microSD κάρτα του module. Τέλος επιλέγεις το αρχείο και ξεκινάς την εκτύπωση. Μόλις τελειώσει, απλά κλείνεις το ρεύμα από τη WiFi πρίζα και είσαι έτοιμος.

Πέρα από το συγκεκριμένο module, υπάρχει φυσικά και η λύση Octoprint στο Raspberry Pi, η οποία είναι σαφώς ανώτερη (θα το δοκιμάσουμε και αυτό κάποια στιγμή). Αν όμως δεν έχεις ήδη ένα Pi στην κατοχή σου, το όλο εγχείρημα θα κοστίσει περισσότερο και θα σου πάρει περισσότερο χρόνο για να το ετοιμάσεις.

Αν ενδιαφέρεστε λοιπόν για το Geeetech 3DWiFi module θα το βρείτε στο Cafago.

Κουπόνι έκπτωσης: L809OS
Προσφορά έως: 31/05/2019

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter