3D Printing | Πολυχρηστικός βραχίονας-βάση για το κινητό, την κάμερα και τα ακουστικά σου με κόστος 2,5 ευρώ!


Η μαγκιά της 3D εκτύπωσης, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσεις αντικείμενα, τα οποία δεν μπορείς να βρεις στο εμπόριο. Ακόμη και αν τα βρεις όμως, μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι ή ενδέχεται να είναι πολύ ακριβά για να τα αγοράσεις. Το καλύτερο από όλα βέβαια είναι ότι έχεις το σχέδιο, οπότε αν χαλάσει κάποιο κομμάτι, μπορείς να το αντικαταστήσεις με ευκολία.

Στη σημερινή μας περίπτωση, χρειαστήκαμε ένα βραχίονα για να... βλέπουμε μπάλα στο κρεβάτι από το κινητό (ο απόλυτος τεμπέλης). Ψάξαμε λοιπόν για ένα βραχίονα, ο οποίος θα μπορέσει να μας εξυπηρετήσει για αυτό το σκοπό, αλλά επιλέξαμε ένα πολυμορφικό σχέδιο που έχει τη δυνατότητα να κάνει και άλλα πράγματα, αν τελικά δε μας βολέψει. Ιδού λοιπόν το Modular Mounting System από το Thingiverse!

Διαφήμιση

Η ανάγκη


Να βλέπω μπάλα στο κρεβάτι χωρίς να κρατάω το κινητό στο χέρι

Η λύση


Πολυχρηστικός βραχίονας για κινητό που βιδώνει στο κεφαλάρι του κρεβατιού

Από τι αποτελείται;


Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου σχεδίου είναι ότι περιλαμβάνει πολλά κομμάτια, τα οποία συνδυάζονται και με άλλα σχέδια λόγω των mainstream συνδέσεων. Αν δηλαδή δε μας βολέψει για τη χρήση που το θέλαμε εξ' αρχής, μπορούμε να το κάνουμε επιτραπέζια βάση για τα ακουστικά, selfie stick για την GoPro ή βάση για το κινητό στο αυτοκίνητο, το ποδήλατο, το χειριστήριο του Xbox και ούτω καθ' εξής.

Στα σχέδιά του θα βρούμε τρεις διαφορετικές λαβές, η πρώτη για κινητό, η δεύτερη για κάμερα και η τρίτη για ακουστικά. Έχει επίσης τριών μεγεθών βραχίονες, από τους οποίους μπορούμε να τυπώσουμε όποιους και όσους μας βολεύουν. Τέλος όσον αφορά τις βάσεις, διαθέτει ένα τρίποδο για επιτραπέζια χρήση, ένα σφιγκτήρα για εφαρμογή σε οποιαδήποτε επιφάνεια και μία γωνιακή βάση για κούμπωμα στην άκρη των επίπλων.


Διαφήμιση

Η εκτύπωση


Στη δική μας περίπτωση εκτυπώσαμε τη βάση για το κινητό, τρεις από τους βραχίονες και τον σφιγκτήρα. Τα δύο πρώτα τα εκτυπώσαμε σε ανάλυση 0.4mm γιατί δε μας ενδιαφέρει η λεπτομέρεια και θέλαμε να βγουν το συντομότερο δυνατόν. Είχαμε και ένα... ατύχημα με το μεγάλο βραχίονα, οπότε χρειάστηκε να τον τυπώσουμε ξανά.
Τον σφιγκτήρα τον τυπώσαμε σε ανάλυση 0.2mm γιατί χρειαζόμαστε περισσότερη λεπτομέρεια σε αυτό το κομμάτι. Ο λόγος είναι γιατί σε ένα σημείο διαθέτει εσωτερικά ράγες, στις οποίες βιδώνει η μεγάλη βίδα που το σταθεροποιεί. Αυτό το σημείο λοιπόν, όπως επίσης και οι ράγες της βίδας, δεν μπορούν να βγουν "στο περίπου", αν θέλουμε να δουλεύει σωστά.


Στο σχέδιο υπάρχουν επίσης βίδες και παξιμάδια τα οποία χρησιμοποιήσαμε αρχικά, αλλά στη συνέχεια τα ανταλλάξαμε με μεταλλικά, καθώς δεν άντεξαν σε μεγάλες πιέσεις. Όλα τα κομμάτια εκτυπώθηκαν σε επτάμισι ώρες και χρειάστηκαν 38 περίπου μέτρα ή 113 γραμμάρια νήματος PLA. Μας κόστισε δηλαδή μόλις 2,26 ευρώ (χωρίς τις μεταλλικές βίδες, οι οποίες μας κόστισαν τέσσερα ευρώ επιπλέον).

Το αποτέλεσμα; Μαγικό!

Σχόλια

Διαβάστε επίσης...

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Android | Δε λαμβάνεις αναβαθμίσεις στη συσκευή σου; Μπορεί να φταίει η Wind!

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;

Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;

Xiaomi Robot Vacuum review | Η ρομποτική σκούπα της Xiaomi είναι ο καλύτερος φίλος του τεμπέλη!

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

3D Printing | Γιατί οι εκτυπώσεις μου βγαίνουν χάλια και πώς μπορώ να τις διορθώσω;

Raspberry Pi | Φτιάχνουμε τον δικό μας οικιακό VPN server με το PiVPN