Moto G7 vs Redmi 7 | Πόση διαφορά μπορεί να έχει μία low-budget από μία mid-range Android συσκευή;


Όταν κάνεις την έρευνά σου για να αγοράσεις ένα τηλέφωνο, συνήθως ξεκινάς από την τιμή. Λες για παράδειγμα ότι "έχω να διαθέσω 250 ευρώ" και ψάχνεις για το τι περισσότερο μπορείς να πάρεις με αυτά τα χρήματα. Πιθανότατα δεν κοιτάς τις επιλογές που υπάρχουν σε χαμηλότερες τιμές, καθώς η λογική λέει ότι αν είναι ακριβότερο, πιθανότατα θα είναι και καλύτερο. Αν έχεις βάλει λοιπόν στο μάτι το Moto G7 της Lenovo, καλύτερα να αλλάξεις γνώμη, γιατί το Xiaomi Redmi 7 είναι παρόμοιο και πωλείται σχεδόν στη μισή τιμή!


Το Moto G7 μας κίνησε πρόσφατα το ενδιαφέρον, καθώς στις ΗΠΑ παρουσιάζεται ως η καλύτερη επιλογή χαμηλού budget. Προφανώς εκεί δεν πωλείται στα καταστήματα το Redmi Note 7, το οποίο είναι σαφώς ανώτερο αλλά και φθηνότερο, για αυτό και το προτείνουν. Η Lenovo λοιπόν βάσει τιμής, το κατατάσσει στην κατηγορία του "μεσαίου" smartphone, έλα όμως που το Redmi 7 με παρόμοια χαρακτηριστικά, είναι εκπρόσωπος της "μικρής" κατηγορίας της Xiaomi και πωλείται στα 150 ευρώ!

Σύγκριση χαρακτηριστικών

Χαρακτηριστικά Xiaomi Redmi 7 Lenovo Moto G7
Επεξεργαστής Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 632 @ 1.8GHz Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 632 @ 1.8GHz
GPU Adreno 506 Adreno 506
Μνήμη 2GB/3GB/4GB RAM - 16GB/32GB/64GB αποθήκευση (microSD) 4GB RAM - 64GB αποθήκευση (microSD)
Οθόνη IPS 6.26" @ 1520 x 720p (19:9, 269ppi, Gorilla Glass 5) IPS 6.2" @ 2270 x 1080p (19:9, 405ppi, Gorilla Glass 3)
Κάμερα Πίσω 12MP+2MP (f/2.2, video 1080p@60fps) - Μπροστά 8MP Πίσω 12MP+5MP (f/1.8, video 4K@30fps, EIS) - Μπροστά 8MP
Συνδεσιμότητα 4G, Dual-SIM, Wi-Fi single band, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, BDS), IR, 3.5mm jack, FM radio, Fingerprint, Micro-USB 4G, Dual-SIM, Wi-Fi dual band, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, Galileo), NFC, 3.5mm jack, FM radio, Fingerprint, USB-C
Μπαταρία 4.000mAh - 10W 3.000mAh - 15W
Διαστάσεις 158.7 x 75.6 x 8.5mm - 180gr. 157 x 75.3 x 8mm - 172gr.
Λειτουργικό σύστημα Android 9.0 Pie (MIUI 9) Android 9.0 Pie
Τιμή 150€ 250€


Διαφήμιση

Τα κοινά χαρακτηριστικά τους


Προκαταβολικά πρέπει να πούμε ότι το Moto G7 είναι καλύτερο τηλέφωνο από το Redmi 7, ψάχνουμε όμως να βρούμε τη διαφορά των 100 ευρώ που χωρίζει τις δύο συσκευές. Το βασικότερο κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ο Snapdragon 632 επεξεργαστής με την Adreno 506 GPU. Από άποψη απόδοσης λοιπόν, τα δύο τηλέφωνα είναι ισάξια, άρα θα έχουν και ακριβώς τα ίδια προβλήματα.

Έχουν επίσης το ίδιο μέγεθος οθόνης στις 6,2 ίντσες, με το design τους να είναι επίσης παρόμοιο στην μπροστινή όψη. Η μπροστινή τους κάμερα είναι και αυτή ίδιου μεγέθους στα 8MP, έχουν και τα δύο θύρα για ακουστικά και ραδιόφωνο, ενώ ξεκλειδώνουν και τα δύο με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στην πλάτη.

Επιλέγεις το Redmi 7 για τη μεγάλη μπαταρία


Ένας λόγος για να επιλέξεις το Redmi 7 είναι η μεγάλη του μπαταρία στα 4.000mAh. Μας έχει συνηθίσει η Xiaomi στις μεγάλες μπαταρίες των Redmi και δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τα 3.000mAh του Moto G7. Η Lenovo όμως μας προσφέρει ταχύτερο ρυθμό φόρτισης στο Moto, με τα 15 watt να είναι σαφώς καλύτερα από τα 10 watt του Redmi. Αν και είναι ένα πλεονέκτημα αυτό υπέρ του Moto, δεν αποτελεί τον μεγάλο παράγοντα για να το προτιμήσεις.

Μία άλλη λεπτομέρεια του Redmi 7 που αξίζει να σημειωθεί, είναι ότι η προστασία στην οθόνη του είναι Gorilla Glass 5, ενώ αυτή του Moto G7 είναι Gorilla Glass 3! Για όσους λοιπόν ψάχνουν μία φθηνή λύση που θα αντέξει όσο το δυνατόν περισσότερο στο χρόνο, το μοντέλο της Xiaomi είναι πιο... στιβαρό, όσο μπορείς να το πεις αυτό στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το Redmi 7 τέλος μας προσφέρει και πολλές επιλογές σε RAM και αποθηκευτικό χώρο. Μπορείς δηλαδή να πάρεις το μοντέλο με τα 2GB RAM και τα 16GB αποθηκευτικού χώρου, αν θέλεις να εξοικονομήσεις λίγα ακόμη χρήματα ή μπορείς να πας στα 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου, για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Το Moto G7 από την άλλη διαθέτει μόνο ένα μοντέλο με 4GB RAM και 64GB χώρου και αυτό είναι περιοριστικό στην τιμή του.


Διαφήμιση

Επιλέγεις το Moto G7 για την οθόνη και ίσως για την κάμερα


Πάμε τώρα στο Moto G7 και τον σημαντικότερο λόγο για το αγοράσεις, ο οποίος δεν είναι άλλος από την οθόνη του. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο αν το συγκρίνεις με άλλα smartphone, η ανάλυση στα 1080 pixel όμως, είναι σαφώς καλύτερη από τα 720 pixel του Redmi 7. Κάνοντας μια απλή χρήση δε θα σε πειράξουν τα 720p, αλλά αν βλέπεις τακτικά βίντεο στο YouTube ή αθλητικά κανάλια ή Netflix, αργά ή γρήγορα θα σε κουράσει.

Στα θετικά του Moto G7 έχουμε επίσης την κάμερα, η οποία αν και είναι ίδια σε ανάλυση, έχει αρκετά μεγαλύτερο διάφραγμα, άρα λογικά βγάζει και καλύτερες νυχτερινές φωτογραφίες. Η κάμερά του επίσης μπορεί αν τραβήξει 4K βίντεο στα 30fps, σε αντίθεση με τα 1080p στα 60fps του Redmi 7, ενώ διαθέτει και σταθεροποιητή εικόνας (EIS).

Τέλος το Moto G7 διαθέτει NFC και μπορεί να εξυπηρετήσει όσους το χρησιμοποιούν. Αντίθετα το Redmi 7 έχει θύρα υπερύθρων και μας επιτρέπει να χειριστούμε τις οικιακές μας συσκευές.


Δικαιολογείται λοιπόν η διαφορά στην τιμή;


Η μεγαλύτερη διαφορά των δύο συσκευών βρίσκεται στην οθόνη και στην κάμερα, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη για να δικαιολογήσουμε τα έξτρα 100 ευρώ. Εκτός και αν το Moto G7 κάνει θαύματα όσον αφορά τη φωτογραφική του μηχανή, κάτι που είναι μάλλον χλωμό.

Ο άμεσος ανταγωνιστής του Redmi 7 είναι στην πραγματικότητα το Moto G7 Play, το οποίο έχει τον ίδιο επεξεργαστή και πωλείται στην πιο φιλική τιμή των 150 ευρώ. Δεν είναι χειρότερο smartphone, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση προσπαθούμε να δούμε πόσο κοντά μπορεί να βρίσκονται δύο συσκευές διαφορετικής κατηγορίας και διαφορετικής τιμής.

Αν πάλι συγκρίνουμε το Moto G7 με το δικό του ανταγωνισμό, το Redmi Note 7 είναι καλύτερο και φθηνότερο, το Huawei Nova 4e επίσης, ενώ και το Nokia 7.1 είναι καλή επιλογή, αλλά ελαφρώς πιο ακριβή.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter