Εισαγωγή στο 3D Printing | Τι είναι και τι μπορεί να μου προσφέρει ένας οικιακός εκτυπωτής;


Σου έχει τύχει ποτέ να σκεφτείς ένα αντικείμενο το οποίο θα σε βοηθούσε πολύ στην καθημερινότητά σου, αλλά δεν μπορείς να το βρεις στο εμπόριο για να το αγοράσεις; Μήπως είσαι γενικά τύπος με φαντασία που του έρχονται πολλές ιδέες, αλλά δεν πιάνουν τα χέρια σου για να τις φτιάξεις μόνος σου; Αν ναι τότε χρειάζεσαι έναν 3D εκτυπωτή, τη συσκευή που μπορεί να σου φτιάξει ότι μπορείς να φανταστείς, ακόμη και μία νέα επιχείρηση!

Οι 3D εκτυπωτές κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο εμπόριο, αλλά οι περισσότεροι τους αγνοούμε γιατί από τη μία δεν ξέρουμε τι μπορούν να μας προσφέρουν και από την άλλη έχουμε ακόμη την εντύπωση ότι είναι ακριβοί. Σήμερα ένας αξιοπρεπέστατος 3D εκτυπωτής κοστίζει μόλις 150 ευρώ, όσο δηλαδή ένα μέτριο smartphone και μαζί του μπορούμε να δημιουργήσουμε μοναδικά αντικείμενα, να κάνουμε επισκευές στο σπίτι μας και γιατί όχι, να ξεκινήσουμε μία επιχείρηση για να τα πουλάμε!

Διαφήμιση

Τα βασικά


Ο σύγχρονος 3D εκτυπωτής αποτελείται από ένα ακροφύσιο που ζεσταίνεται στους 200 βαθμούς κελσίου, για να λιώσει ένα νήμα από πλαστικό, το οποίο είναι το υλικό που δημιουργεί το αντικείμενό μας. Υπάρχει επίσης ένας σκελετός, ο οποίος επιτρέπει στο ακροφύσιο να κινείται κατά πλάτος και ύψος, έχουμε μία θερμαινόμενη βάση που κινείται κατά μήκος, πάνω στην οποία δημιουργείται το αντικείμενό μας και τέλος μία ηλεκτρονική μονάδα, η οποία δίνει τις εντολές για την κίνηση του ακροφυσίου.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι δε χρειάζεται να έχουμε ειδικές γνώσεις για να χρησιμοποιήσουμε ένα 3D εκτυπωτή. Δε χρειάζεται να "πιάνουν τα χέρια μας", ούτε να ξέρουμε να γράφουμε κώδικα, καθώς όλα γίνονται αυτόματα και τα περισσότερα αντικείμενα που θα χρειαστεί να τυπώσουμε μπορούμε να τα βρούμε ελεύθερα στο ίντερνετ! Το μόνο που θέλει από εμάς ο εκτυπωτής, είναι να τσεκάρουμε πού και πού τις ρυθμίσεις του. Αν πάλι θέλεις να σχεδιάσεις δικό σου τρισδιάστατο αντικείμενο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα από τα πολλά προγράμματα του είδους, όπως για παράδειγμα το SketchUp, το οποίο είναι σούπερ απλό στη χρήση και μαθαίνεται σε μία εβδομάδα.

Το 3D printing λοιπόν απευθύνεται σε όλους μας. Είναι φθηνό, δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και το μόνο που χρειάζεσαι είναι ιδέες για να δημιουργήσεις τα δικά σου αντικείμενα. Τι μπορείς όμως να φτιάξεις αν αποκτήσεις έναν τέτοιου είδους εκτυπωτή;


Τι μπορούμε να δημιουργήσουμε;


Κατ' αρχάς μην τρομάξετε με το SketchUp γιατί δεν είναι απαραίτητο να το μάθεις και να το χρησιμοποιήσεις. Εδώ και ενάμισι χρόνο που έχουμε το δικό μας εκτυπωτή, χρειάστηκε να σχεδιάσουμε μόλις ένα αντικείμενο! Όλα τα υπόλοιπα θα τα βρείτε δωρεάν στο Thingiverse. Τι μπορεί να είναι αυτά;

Γυναικεία και ανδρικά αξεσουάρ. Μπορούμε εύκολα να εκτυπώσουμε για παράδειγμα σκουλαρίκια, τα οποία αν βαφτούν με χρυσή ή ασημένια μπογιά, φαίνονται σαν αληθινά. Το θετικό σε αυτό είναι ότι μπορείς να φτιάξεις ότι θέλεις με ελάχιστο κόστος, δε σε νοιάζει αν χαλάσουν ή αν χαθούν και είναι πολύ ελαφριά! Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με ανδρικά αξεσουάρ. Για παράδειγμα όσοι φοράνε παπιγιόν, θα δουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν άπειρα σχέδια με ελάχιστο επίσης κόστος.


 
Αξεσουάρ για το σπίτι. Σε συνέχεια των αξεσουάρ, το Thingiverse διαθέτει τρομερά πράγματα για το σπίτι. Υπάρχουν ένα σωρό σχέδια για φωτιστικά, γλάστρες, ράφια, στυλοβάτες για βιβλία και άλλα πολλά που μπορούμε να φτιάξουμε για να κάνουμε το σπίτι.


Αντικείμενα για οργάνωση. Μία ακόμη εξαιρετική χρήση του 3D εκτυπωτή είναι η δημιουργία αντικειμένων που βοηθούν στην οργάνωση του σπιτιού ή του γραφείου. Από κουτιά αποθήκευσης και διαχωριστικά συρταριών, μέχρι βάσεις για κινητά και συσκευές για συμμάζεμα καλωδίων. Όλα μπορούν να γίνουν και για όλα υπάρχουν σχέδια.


Αντικείμενα για επισκευές / Ανταλλακτικά. Αν κάτι χαλάσει μέσα στο σπίτι ο εκτυπωτής μπορεί να μας το αντικαταστήσει. Πρόσφατα χρειαστήκαμε ένα ανταλλακτικό φίλτρο για τη βρύση του νιπτήρα και το δημιουργήσαμε μέσα σε μία ωρίτσα! Το πρόβλημα λύθηκε και μάλιστα χωρίς κόστος. Μπορούμε επίσης να τυπώσουμε ανταλλακτικά για αντικείμενα που έχουμε χάσει, όπως για παράδειγμα τα πιόνια από ένα επιτραπέζιο.



Παιχνίδια. Μιας και μιλήσαμε για παιχνίδια, εννοείται ότι μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας! Στο Thingiverse θα βρούμε σχέδια για ολόκληρα επιτραπέζια, αλλά και για παιχνίδια γρίφων που παίζονται στο χέρι. Εδώ υπάρχουν κάποια πραγματικά μοναδικά κομμάτια που δεν τα βρίσκεις εύκολα στο εμπόριο και σίγουρα θα τα ευχαριστηθείς.


Αυτά είναι μόνο ελάχιστα παραδείγματα του τί μπορείς να κάνεις με έναν 3D εκτυπωτή. Σας προτρέπουμε να ρίξετε μια ματιά μόνο στο Thingiverse για να καταλάβετε σε πόσα πράγματα μπορεί να μςα βοηθήσει. Το σημαντικότερο είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να φτιάξεις μοναδικά πράγματα, τα οποία μπορείς και να πουλήσεις στο μέλλον.

Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε και πόσο κοστίζουν;


Άντε και τον πήρες τον εκτυπωτή, ποιο είναι το έξτρα κόστος για αναλώσιμα και ποια είναι αυτά; Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ένα καρούλι με πλαστικό νήμα, το οποίο κοστίζει συνήθως 20 με 30 ευρώ ανά κιλό. Αν φτιάχνεις πολύ μεγάλα αντικείμενα, αυτό δε θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Εκ πείρας όμως τα περισσότερα αντικείμενα είναι μικροπράγματα, οπότε με ένα καρούλι μπορούμε να φτιάξουμε αρκετά.

Το πιο γνωστό υλικό είναι το PLA, ένα είδος πλαστικού που είναι μεν ανθεκτικό αλλά παραμορφώνεται στις υψηλές θερμοκρασίες. Αν δηλαδή το καλοκαίρι ξεχάσεις το αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητό σου, θα το βρεις σταβωμένο.

Ένα κλικ καλύτερο είναι το ABS από το οποίο φτιάχνονται τα γνωστά μας LEGO. Το ABS είναι ίσως το ανθεκτικότερο από όλα και δεν έχει το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας του PLA. Με αυτό δηλαδή θα φτιάξεις αντικείμενα που θέλεις να έχουν αντοχή στο χρόνο.


Κάπου στο ενδιάμεσο βρίσκεται το PETG, από το οποίο φτιάχνονται συνήθως τα προστατευτικά που βρίσκονται γύρω από τους έλικες των drone. Ο λόγος είναι γιατί το PETG είναι σχετικά ανθεκτικό (καλύτερο από το PLA, αλλά χειρότερο από το ABS), είναι όμως και αρκετά εύκαμπτο, οπότε απορροφά τους κραδασμούς. Χρησιμεύει λοιπόν σε πράγματα τα οποία θέλουμε να αντέχουν σε πτώσεις.

Τέλος ένα ακόμη χρήσιμο υλικό είναι το TPU. Με αυτό φτιάχνονται οι "λαστιχένιες" θήκες που έχουμε στα κινητά μας τηλέφωνα και οι ιδιότητές του είναι προφανείς. Το βασικό του προτέρημα είναι η πολύ μεγάλη ευκαμψία και χρησιμεύει όπως είπαμε σε προστατευτικές θήκες ή σε καλούπια με τα οποία θα φτιάξουμε άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα αντικείμενα από τσιμέντο.

Πέρα από αυτά το μόνο έξτρα που θα χρειαστεί να αγοράσουμε είναι ένα στικ χαρτόκολλας (σαν αυτές που χρησιμοποιούσαμε στο σχολείο), γιατί πρέπει το αντικείμενό μας να κολλήσει καλά στη βάση του εκτυπωτή. Αν θέλουμε να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να βελτιώσουμε τις εκτυπώσεις μας, θα χρειαστούμε γυαλόχαρτο για τρίψιμο, μπογιά σε σπρέι ή ακρυλική για να βάψουμε και λούστρο (επίσης σε σπρέι) για να φυλακίσουμε το χρώμα και να το κάνουμε να διαρκέσει. Όλα είναι πάμφθηνα και τα βρίσκουμε σε καταστήματα όπως το Πλαίσιο.

Διαφήμιση

Η πρόταση


Στο Dr. Android έχουμε σκοπό να παρουσιάσουμε πολλές από τις χρήσεις ενός 3D printer, τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε κατά την εκτύπωση. Αν όμως δεν μπορείτε να περιμένετε και θέλετε άμεσα να αποκτήσετε έναν από αυτούς, μία αξιόπιστη και φθηνή λύση σήμερα είναι ο Creality3D Ender 3. Είναι μικρός σε μέγεθος και στιβαρός, βγάζει καλής ποιότητας εκτυπώσεις, κοστίζει όσο ένα μικρό smartphone και είναι κατά τη γνώμη μας η χρυσή τομή αναλογικά με το κόστος του.

Θα τον βρείτε στα 150 ευρώ στο Gearbest.


Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter