Quick tip | Πώς μεταφέρουμε δεδομένα και ρυθμίσεις από το παλιό smartphone στο καινούριο;


Η αγορά ενός νέου smartphone συνοδεύεται συνήθως από χαρά, την οποία όμως διαδέχεται η βαρεμάρα της μεταφοράς δεδομένων από την παλιά στην καινούρια συσκευή. Ποιος κάθεται να μεταφέρει τις εφαρμογές, να βάλει ξανά τα εικονίδια και τα widget σε μια σειρά, να ρυθμίσει ήχους και ξυπνητήρια και να φτιάξει από την αρχή τους κανόνες "Μην ενοχλείτε", τη φωτεινότητα και τα πλακίδια στην μπάρα ειδοποιήσεων; Κούραση! Ευτυχώς που όλα μπορούν να γίνουν αυτόματα, χάρη στη διαδικασία μεταφοράς δεδομένων του Android.

Όταν θα ανοίξουμε την καινούρια μας συσκευή, θα δούμε έναν οδηγό ο οποίος μας βοηθάει βήμα προς βήμα να τη σετάρουμε. Ένα από τα βήματα είναι η "Αντιγραφή εφαρμογών και δεδομένων" και εκεί υπάρχουν δύο επιλογές:

  1. το αντίγραφο ασφαλείας από το cloud και
  2. το αντίγραφο ασφαλείας από ένα άλλο Android τηλέφωνο

Η πρώτη επιλογή είναι για όσους έχουν διαλέξει να αποθηκεύουν αυτόματα τα δεδομένα τους στον Google λογαριασμό τους. Το θετικό με αυτήν είναι ότι δε χρειάζεται να έχουμε στα χέρια μας το παλιό τηλέφωνο, το οποίο ενδεχομένως να έχουμε πουλήσει, αλλά υπάρχει πολύς κόσμος που δεν την προτιμάει γιατί δε θέλει και πολλά "πάρε δώσε" με την Google. Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που θα δούμε σήμερα, η οποία μας επιτρέπει να συνδέσουμε ασύρματα την παλιά και τη νέα μας συσκευή για να μεταφέρουμε τα πάντα.

Διαφήμιση


Μεταφορά δεδομένων και ρυθμίσεων από το παλιό smartphone στο νέο

Ανοίγουμε λοιπόν τη νέα μας συσκευή και μέσω του οδηγού εκκίνησης φτάνουμε στην "Αντιγραφή εφαρμογών και δεδομένων". Αν θέλουμε να μεταφέρουμε τα δεδομένα μας από την παλιά συσκευή, επιλέγουμε "Αντιγραφή των δεδομένων σας". Στη συνέχεια επιλέγουμε "Ένα αντίγραφο ασφαλείας από ένα τηλέφωνο Android" και σε αυτό το σημείο θα εμφανιστούν οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε στην παλιά μας συσκευή.


Πιάνουμε τώρα στα χέρια μας το παλιό smartphone από το οποίο θέλουμε να πάρουμε τα δεδομένα και πηγαίνουμε στις "Ρυθμίσεις", μετά "Google" και τέλος στη "Ρύθμιση κοντινής συσκευής".


Στην οθόνη με τίτλο "Έναρξη" πατάμε "Επόμενο" και περιμένουμε να εμφανιστεί η νέα μας συσκευή. Την επιλέγουμε, τσεκάρουμε αν είναι ίδιος ο κωδικός που εμφανίζεται στις δύο συσκευές και πατάμε "Επόμενο".


Οι δύο συσκευές θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα αρχίσει η μεταφορά λογαριασμών και δεδομένων. Το πρώτο πράγμα που θα μας ζητηθεί να κάνουμε είναι να προσθέσουμε τον Google λογαριασμό μας, για να κατέβουν από το Play Store οι εφαρμογές που είχαμε στο παλιό τηλέφωνο και από εκεί και μετά η διαδικασία είναι σχεδόν αυτόματη.


Τι μεταφέρεται με αυτή τη διαδικασία;

Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι με αυτή τη διαδικασία μεταφέρονται οι επαφές μας, τα SMS, οι εφαρμογές και οι ρυθμίσεις συσκευής. Δε μεταφέρονται δηλαδή τα αρχεία που έχουμε στην εσωτερική μνήμη της συσκευής μας, όπως φωτογραφίες, βίντεο, μουσική και άλλα. Αυτά θα πρέπει να τα περάσουμε χειροκίνητα από το ένα κινητό στο άλλο, ή να επιλέξουμε μία εφαρμογή που θα κάνει αυτόματο backup για εμάς, όπως για παράδειγμα το Google Photos για τις φωτογραφίες.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter