Google vs Ευρωπαϊκή Ένωση | Το πρόστιμο της Ε.Ε. και η ευκαιρία για να απαλλαγούμε από το άθλιο Google Play Services


Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μία μεγάλη κουβέντα σχετικά με το πρόστιμο των πέντε δις δολαρίων, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Google. Ο λόγος σύμφωνα με την Ε.Ε. είναι οι μονοπωλιακές πρακτικές της εταιρίας στο Android, με την Google φυσικά να αντιπαραθέτει τα δικά της επιχειρήματα. Είναι μία μάχη ουσίας αλλά και εντυπώσεων, από την οποία μπορούμε να βγούμε κερδισμένοι ως καταναλωτές και να απαλλαγούμε επιτέλους από το Google Play Services.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν "τιμώρησε" την Google με το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει ποτέ αποδοθεί σε εταιρία. Ο επίσημος λόγος είναι ότι χρησιμοποιώντας το Android, το οποίο κατέχει ποσοστό της τάξεως του 80% της αγοράς, η Google προωθεί αθέμιτα τις υπηρεσίες της, επιβάλλοντας την προεγκατάστασή τους στο λειτουργικό σύστημα. Με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει χώρος σύμφωνα με την Ε.Ε. για άλλες εταιρίες να ανταγωνιστούν τις υπηρεσίες της Google, καθώς ο τελικός χρήστης δε θα μπει ποτέ στον κόπο να ψάξει για δεύτερες επιλογές.

Θα μπορούσαμε βέβαια να πούμε ότι η Ε.Ε. το παίζει εξουσία στην Google, για να προστατεύει έτσι άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις που θέλουν να την ανταγωνιστούν στην Ευρώπη. Θα μπορούσαμε επίσης να πούμε ότι το πρόστιμο είναι απλά εισπρακτικό, γιατί η Google δεν μπορεί να βγει από τη μεγαλύτερη και ακριβότερη αγορά του κόσμου, οπότε θα αναγκαστεί να το πληρώσει. Ένα πάντως είναι σίγουρο, ότι η Ε.Ε. καλώς ή κακώς μας έχει αποδείξει πως δεν αστειεύεται όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, θέλει όλοι οι πολίτες της να απολαμβάνουν το ίδιο περιεχόμενο (υπόθεση Netflix) και έχει γενικά μία φιλοσοφία υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων για τους πολίτες της.


Διαφήμιση
Η Google από την άλλη, με ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα της μας λέει ότι το Android δημιουργεί από τη φύση του επιλογές. Εννοεί φυσικά ότι μπορούμε να το βρούμε σε συσκευές πολλών κατασκευαστών, οι οποίες πωλούνται σε διάφορες τιμές, σε αντίθεση με το iPhone που είναι ένα και ακριβό. Αυτό το επιχείρημα δεν έχει καμία σχέση με το πρόστιμο της Κομισιόν, γιατί πολύ απλά την Ε.Ε. την ενδιαφέρει να κυκλοφορούν ελεύθερα συσκευές, με αλλά και χωρίς τις Google εφαρμογές, κάτι που στην πράξη δε γίνεται.

Εδώ η Google προτάσσει και το επιχείρημα της Apple, η οποία κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, με περισσότερες προεγκατεστημένες εφαρμογές, που μάλιστα δε μας επιτρέπει να τις αντικαταστήσουμε! Εξαιρετικό επιχείρημα και πολύ σωστό, αλλά η Ε.Ε. της λέει ότι η Apple δεν είναι μονοπώλιο, καθώς δεν κατέχει το 80% της αγοράς των smartphone όπως το Android. Εδώ η Ε.Ε. κατά τη γνώμη μας κάνει λάθος, γιατί άσχετα με το ποσοστό της αγοραστικής πίτας, θα έπρεπε όλες οι εταιρίες να μας παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και όχι να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ένα ακόμη επιχείρημα της Google είναι ότι στο Android όλοι είναι ελεύθεροι να αντικαταστήσουν τις εφαρμογές συστήματος και μάλιστα μας δείχνει πόσο εύκολα γίνεται αυτό. Αν λοιπόν είναι τόσο εύκολο, τότε γιατί δεν αφαιρεί για παράδειγμα τον Chrome από το Android, για να μας δώσει την επιλογή να τον κατεβάσουμε μόνοι μας αν θέλουμε;


Ποιος έχει δίκιο; Ειλικρινά δε μας ενδιαφέρει, γιατί αυτό που θέλουμε σαν καταναλωτές είναι να έχουμε επιλογές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η κόντρα όμως της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Google, μπορεί να οδηγήσει τη δεύτερη σε... "βελτιώσεις" που δε θέλει να κάνει, αρχίζοντας από το ξήλωμα του Google Play Services!

Διαφήμιση
Η εξέλιξη του Google Play Services

Μιλήσαμε για αυτό πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια και είπαμε πώς η Google με τη βοήθειά του θα κατάφερνε να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες της, χωρίς να εξαρτάται από τις αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Αυτό που κατέληξε όμως είναι να δημιουργήσει μία υπέρ-εφαρμογή, χωρίς την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα στη συσκευή μας.

Σκοπός του ήταν να λειτουργεί σαν add-on του Play Store, αλλά πλέον οι περισσότερες εφαρμογές της Google, δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτό! Για παράδειγμα το Play Store, το Google app, το Google Maps και το Gmail, δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς να έχεις την τελευταία έκδοση του Play Services.

Αν ρίξουμε επίσης μια ματιά στις ρυθμίσεις της εφαρμογής (στα ελληνικά είναι "Υπηρεσίες Google Play"), θα δούμε ότι ακόμη και αν δεν έχουμε προσθέσει τον Google λογαριασμό μας, η εφαρμογή έχει αυτόματη πρόσβαση και στις οκτώ πιο ευαίσθητες άδειες που αφορούν τα δεδομένα μας! Αυτές είναι:

  • τα SMS,
  • οι Αισθητήρες σώματος,
  • οι Επαφές,
  • το Ημερολόγιο,
  • η Κάμερα, 
  • το Μικρόφωνο,
  • το Τηλέφωνο και
  • η Τοποθεσία.


Ακόμη δηλαδή και αν δε χρησιμοποιείς κάποια από τις εφαρμογές της Google, μόνο που συνδέεσαι στο λογαριασμό σου αρκεί για να έχει η εταιρία πρόσβαση σε όλα σου τα δεδομένα! Τέλος το Google Play Services είναι μία από τις εφαρμογές που δεν μπορείς να κλείσεις, ακόμη και όταν η συσκευή βρίσκεται σε αδράνεια. Απόδειξη είναι ότι η "Βελτιστοποίηση μπαταρίας", η οποία είναι υπεύθυνη για να κλείνει τις αδρανείς εφαρμογές στο Android, δεν είναι διαθέσιμη σε αυτό.

Αυτός είναι λοιπόν ο λόγος που η Google αντιδρά στην αφαίρεση των εφαρμογών της από το Android, ο οποίος επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο το σκεπτικό της Ε.Ε. Θα κατέβαζες δηλαδή μια εφαρμογή που δεν ξέρεις ακριβώς τι κάνει, αν δεν ήταν προεγκατεστημένη στη συσκευή σου; Δύσκολα.


Διαφήμιση
Η ζωή χωρίς το Play Services

Η αφαίρεση του Play Services έχει πολλά θετικά αλλά και αρκετά αρνητικά, αν φυσικά εξαρτάσαι από τις υπηρεσίες της Google. Ξεκινώντας από τα θετικά, χωρίς αυτή την εφαρμογή, όλες οι συσκευές θα έχουν καλύτερη αυτονομία και καλύτερη απόδοση! Δοκίμασε για παράδειγμα να εγκαταστήσεις μία custom ROM, χωρίς τα Google Apps και θα δεις τη διαφορά.

Σημείωση:
Πραγματικά αν βγάλεις από τη συσκευή σου την εφαρμογή του Facebook και αντικαταστήσεις τα Google Apps, θα δεις ότι είναι πολύ καλύτερη σε όλους τους τομείς.

Από την άλλη χωρίς το Play Services, πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες που τις θεωρούμε δεδομένες στη συσκευή μας θα πάψουν να λειτουργούν. Εκτός από το Gmail, το Google Maps και τον Chrome, δε θα έχουμε στη διάθεσή μας το Smart Lock, το Google Play Protect, το Google Fit, το Instant Apps, το Google Cast και άλλα πολλά. Οι εφαρμογές αυτές όμως λειτουργούσαν και πριν την εμφάνιση του Play Services, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνει η Google, είναι να προσθέσει τα API της ξεχωριστά στην κάθε μία, όπως έκανε παλιότερα. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις τη ζωή χωρίς το Play Services, απλά απεγκαθιστώντας τις αναβαθμίσεις του και θα εξακριβώσεις.

Συγκρίνοντας λοιπόν έτσι πρόχειρα τα θετικά και τα αρνητικά μίας τέτοιας επιλογής, πιστεύουμε ότι η κάθε Android συσκευή θα πρέπει να κυκλοφορεί με πρώτο γνώμονα την καλή λειτουργία της και στη συνέχεια να τη φορτώνουμε με υπηρεσίες διαφόρων εταιριών. Αυτό κατά τη γνώμη μας δε συμβαίνει σήμερα ειδικά λόγω του Play Services, καθώς από την πρώτη στιγμή που ανοίγουμε τις συσκευές μας, η συγκεκριμένη εφαρμογή καταλαμβάνει τους πόρους και ξοδεύει την ενέργεια που χρειάζεται, χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου. Αν για παράδειγμα είχαμε την επιλογή να αγοράσουμε την ίδια συσκευή χωρίς το Play Services και βλέπαμε ότι έτρεχε καλύτερα ή μας έδινε μία μέρα περισσότερης αυτονομίας, ποια θα επιλέγαμε;

Άσχετα αν η διαμάχη της Google με την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται για το καλό μας ή για να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα, το θέμα είναι ότι μπορούμε να κερδίσουμε από αυτήν ως καταναλωτές. Εμείς θεωρούμε ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα και ειδικά αυτά που είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα, πρέπει να κυκλοφορούν χωρίς δεσμεύσεις σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και εταιρίες. Το Google Play Services λοιπόν είναι μία τέτοια δέσμευση, η οποία δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια για άλλο λόγο και έχει εξελιχθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Καιρός λοιπόν να απαλλαγούμε από αυτό και αυτή η συγκυρία είναι μία μεγάλη ευκαιρία.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter