Quick tip | Πώς εγκαθιστούμε μια παλιότερη έκδοση οποιασδήποτε εφαρμογής στο κινητό μας;


Είναι γενικά καλό να έχουμε πάντα στο κινητό μας την τελευταία έκδοση κάθε εφαρμογής. Πολλές φορές όμως με τις νέες εκδόσεις έρχονται και αλλαγές οι οποίες ενδεχομένως να μη μας αρέσουν ή να μη μας βολεύουν. Στο Android υπάρχει τρόπος να επαναφέρεις την παλιότερη έκδοση οποιασδήποτε εφαρμογής, αλλά αυτό γίνεται χειροκίνητα. Σήμερα λοιπόν θα δούμε βήμα προς βήμα πώς θα το καταφέρουμε σε όλες τις Android συσκευές.

Το μεγαλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να δώσουμε είναι η περίπτωση του Facebook, το οποίο χώρισε πριν από μερικούς μήνες τη βασική εφαρμογή του από το Messenger. Πολλοί είναι αυτοί που δυσανασχέτησαν αλλά τότε υπήρχε τρόπος να αποφύγεις αυτή την αλλαγή, κρατώντας απλά την τελευταία έκδοση στην οποία οι δύο υπηρεσίες ήταν ενσωματωμένες. Αν ζείτε μία παρόμοια περίπτωση με κάποια εφαρμογή, δείτε πώς θα λύσετε το πρόβλημα αυτό.

Διαφήμιση

Δυστυχώς το Play Store δεν έχει ακόμη κάποιον τρόπο που θα μας επιτρέψει να διαλέξουμε μία συγκεκριμένη έκδοση για τη συσκευή μας, οπότε θα πρέπει να την κατεβάσουμε χειροκίνητα. Το πρόβλημα με αυτό όμως είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά site που να προσφέρουν παλιότερες εκδόσεις εφαρμογών και μάλιστα να είναι αξιόπιστα. Ένα όμως μπορεί να μας εξυπηρετήσει και ακούει στο όνομα APK Mirror.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν πρώτα είναι να απεγκαταστήσουμε πρώτα την τελευταία έκδοση της εφαρμογής. Πηγαίνουμε στη διαδρομή "Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και ειδοποιήσεις" και επιλέγουμε την εφαρμογή που θέλουμε. Στη συνέχεια επιλέγουμε "Κατάργηση εγκατάστασης" και το πρώτο βήμα έχει ολοκληρωθεί.


Συνεχίζουμε ανοίγοντας τη σελίδα https://www.apkmirror.com και αναζητούμε την εφαρμογή που θέλουμε. Επιλέγουμε από τα αποτελέσματα που θα μας βγάλει αυτό που θέλουμε και κατεβάζουμε το apk πατώντας "Download apk". Ο Chrome θα μας εμφανίσει μία ειδοποίηση για "Άνοιγμα" της εφαρμογής που κατεβάσαμε και για να προχωρήσουμε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

  1. αν η συσκευή μας τρέχει Android 7.1.2 ή παλιότερο, τότε θα πρέπει πρώτα να έχουμε ενεργοποιήσει τις "Άγνωστες πηγές" για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή,
  2. αν η συσκευή μας τρέχει Android 8.0 ή νεότερο, τότε μόλις πατήσουμε για να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή μας, ο Chrome θα μας ζητήσει να τον προσθέσουμε στις ασφαλείς πηγές.


Αφού λοιπόν κάνουμε ένα από τα δύο, τότε μπορούμε να εγκαταστήσουμε πλέον την εφαρμογή μας και αν έχει χαθεί ο διάλογος εγκατάστασης δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς μπορούμε να τη βρούμε ξανά στις "Λήψεις" ή στα "Αρχεία" αν έχουμε Android 8.0. Σημειώστε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι προγραμματιστές των εφαρμογών ακυρώνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους, σε παλιότερες εκδόσεις. Η χρήση λοιπόν μίας παλιάς έκδοσης δε θα λειτουργεί για πάντα.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter