Άποψη | Πώς το DxOMark βοήθησε στη βελτίωση της κάμερας στα smartphone


Τα τελευταία δύο χρόνια ζούμε την επανάσταση της κάμερας στα smartphone. Πρόκειται για έναν από τους λίγους τομείς στον οποίο υπάρχουν ακόμη τεράστια περιθώρια εξέλιξης, ειδικά μετά την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Αυτό που χρειάστηκε κυρίως όμως για να δούμε αυτή την εξέλιξη ήταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών και ένα διεθνές στάνταρ με το οποίο θα μπορούμε να συγκρίνουμε τα μοντέλα μεταξύ τους. Αυτό το ρόλο ανέλαβε με επιτυχία το DxOMark και έκανε τη ζωή μας εξαιρετικά εύκολη.

Οι τομείς στους οποίους εστιάζουν οι κατασκευαστές σήμερα, είναι η παράλληλη λειτουργία πολλών καμερών, η τοποθέτηση αισθητήρων με όλο και μεγαλύτερο διάφραγμα και η υποστήριξη με λογισμικό τελευταίας τεχνολογίας. Έχουμε παρατηρήσει όμως ότι κάποιες εταιρίες καταφέρνουν το "τέλειο" αποτέλεσμα με τρομερό λογισμικό (Google Pixel 2), άλλες με τρεις κάμερες (Huawei P20 Pro) και άλλες με τη χρήση μεγάλου διαφράγματος (Samsung Galaxy S9). Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να κάνεις τη σύγκριση είναι χειροκίνητα, αλλά δεν μπορείς να δανειστείς όλες τις συσκευές από ένα κατάστημα για να τις δοκιμάσεις και αυτό είναι στην πραγματικότητα που κάνει το DxOMark.

Διαφήμιση

Πώς γίνεται το τεστ;

Ο λόγος που το τεστ του DxOMark έχει πρακτική αξία, είναι γιατί δεν είναι εργαστηριακό. Δε βάζουν για παράδειγμα τη συσκευή σε κανένα κουτί βομβαρδίζοντάς τη με ακτίνες laser για να δουν την ποιότητα της κάμερας, αλλά βγαίνουν στο δρόμο και τραβάνε πραγματικές φωτογραφίες, όπως θα κάναμε και εμείς. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως είναι πρόχειρο αλλά γίνεται σε πραγματικές συνθήκες και αυτό είναι που έχει αξία.

Τραβάνε λοιπόν φωτογραφίες και βίντεο στο φως της μέρας, σε τεχνητό φως εσωτερικού χώρου, αλλά και σε ελάχιστο φως για να βρουν πόσο καλή είναι η κάμερα όσον αφορά την ισορροπία του λευκού, το κοντράστ και τον οπτικό θόρυβο.


Χρησιμοποιούν επίσης το φλας, το ψηφιακό ζουμ και τη λειτουργία πορτραίτου για να ανακαλύψουν αν η κάμερα μπορεί να διατηρήσει τις λεπτομέρειες, ενώ φωτογραφίζουν και μία χρωματική παλέτα για να δουν πόσο καλά αποτυπώνονται τα χρώματα στην κάμερα.


Όλα αυτά μας παρουσιάζονται με παραδείγματα και την ανάλογη επεξήγηση, από την οποία μπορούμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το κάθε στοιχείο του αισθητήρα. Βαθμολογούνται επίσης για να μπορούμε να κάνουμε τοπικά τις συγκρίσεις μας και μαζεύονται σε ένα συνολικό σκορ, το οποίο εξυπηρετεί μόνο στην τοποθέτηση σε μία κλίμακα και τις περισσότερες φορές είναι πλασματικό.

Γιατί το DxOMark βελτίωσε τις κάμερες στα smartphone;

Μέχρι πριν την εμφάνιση του DxOMark οι εταιρίες κατασκευής smartphone μας έλεγαν κυριολεκτικά ότι ήθελαν. Αρχικά μας παρουσίαζαν ένα σετ χαρακτηριστικών το οποίο ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει και μετά μας έδειχναν δείγματα της κάμερας, τα οποία πολλές φορές ήταν ψεύτικα. Μία βόλτα μόνο να κάνουμε στα site των Κινέζων κατασκευαστών και θα δούμε αμέσως τις "εκπληκτικές" φωτογραφίες που παρουσιάζονται, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.


Βλέποντας λοιπόν οι κατασκευαστές ότι ο κόσμος δίνει σιγά σιγά σημασία στο σκορ του DxOMark, αναγνωρίζοντάς το ως εμπεριστατωμένο, έβαλαν ως σκοπό να αναμετρηθούν εκεί και χρησιμοποιούν πλέον τη βαθμολογία του για να μας πείσουν για τις συσκευές τους. Μοιάζει περίπου με την περίπτωση του Antutu, το οποίο είναι πλέον το παγκόσμιο στάνταρ, που μας βοηθάει να συγκρίνουμε τις επιδόσεις των επεξεργαστών τους, χρησιμοποιώντας έναν απλό αριθμό.

Κάθε χρόνο οι μεγάλες εταιρίες (πλην της LG) χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία του DxOMark για να βελτιώσουν τις κάμερές τους, με απώτερο σκοπό ένα καλό σκορ που θα μας πείσει για την ποιότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν πλέον μεγαλύτερη σημασία στη λεπτομέρεια και βελτιώνουν κάθε χρόνο τα σημεία στα οποία η προηγούμενη ναυαρχίδα τους δεν τα πήγαινε καλά. Επειδή λοιπόν το τεστ είναι τόσο πλήρες, αναγκαστικά οι κάμερες βελτιώνονται συνολικά κάθε χρόνο και το σκορ είναι εκεί για να μας το αποδείξει.


Τα παράξενα και ο αντίλογος

Υπάρχουν όμως και κάποια παράξενα πράγματα τα οποία αξίζει να πούμε. Για παράδειγμα τι συμβαίνει με την LG και δεν υπάρχουν δικές της συσκευές στην κλίμακα, πέρα από το LG V30; Γιατί η εταιρία το σνομπάρει ή γιατί οι ίδιοι δεν αγοράζουν την τελευταία της ναυαρχίδα για να την τεστάρουν; Πιθανότατα δε θα το μάθουμε ποτέ αλλά σίγουρα κάτι παίζει μεταξύ τους.

Πολλοί λένε επίσης ότι το τεστ είναι στημένο και ότι αρκετοί κατασκευαστές συνεργάζονται με τη DxOMark για να πετύχουν υψηλά σκορ. Η συνεργασία ισχύει αλλά προσωπικά δε βλέπω πώς μπορεί να στηθούν τα αποτελέσματα. Τα άρθρα για κάθε συσκευή είναι αναλυτικά και μας προσφέρονται όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ελήφθησαν, για να σχηματίσουμε ιδία άποψη.

Τέλος πολλοί λένε ότι οι εταιρίες ρυθμίζουν τις κάμερες με τέτοιο τρόπο, μόνο για να περνάνε το συγκεκριμένο τεστ με επιτυχία. Όταν όμως το τεστ γίνεται σε πραγματικές συνθήκες τότε δεν έχει καμία απολύτως σημασία, αφού την ίδια χρήση θα κάνουμε και εμείς με την ίδια συσκευή.


Το πόρισμα

Άθελά του λοιπόν το DxOMark οδήγησε τις εταιρίες σε έναν αγώνα για να ξεπεράσει η μία την άλλη στο δικό του τεστ. Αυτό προκάλεσε μία ουσιώδη βελτίωση και όχι έναν αγώνα για το ποιος έχει τα πιο πολλά megapixel, ενώ τα αποτελέσματα είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο που μπορούμε όλοι να τα διαβάσουμε και να τα κατανοήσουμε.

Η αλήθεια είναι ότι μας έλειπε ένα μέτρο σύγκρισης στις κάμερες των smartphone και τώρα που το έχουμε, καλό είναι να το συμβουλευόμαστε πριν ξοδέψουμε τα χρήματά μας. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να αγοράζουμε απλά τη συσκευή με το μεγαλύτερο γενικό σκορ, αλλά να τσεκάρουμε τα επιμέρους στοιχεία για να δούμε πού δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά.

Όπως και να 'χει πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που λύνει πολλές απορίες.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter