Τι συμβαίνει με τις ''μη πιστοποιημένες'' Android συσκευές και πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τον περιορισμό της Google;


Οι συνεχείς βελτιώσεις του Android και οι διορθώσεις προβλημάτων ασφαλείας, εγείρουν νέα θέματα στην αγορά smartphone. Πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση της Google να μην επιτρέπει στις εφαρμογές της να τρέχουν σε "μη πιστοποιημένες" συσκευές. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να αγοράσουμε μία κινέζικη συσκευή, η οποία θα διαθέτει "παράνομα" το Play Store και τα υπόλοιπα Google Apps, κάτι που η Google προσπαθεί να αποτρέψει. Υπάρχει λύση λοιπόν για αυτό το θέμα; Υπάρχει και μας τη δίνει εν μέρει η ίδια η Google.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Google αποφάσισε να σταματήσει την παράνομη χρήση του Play Store από τους διάφορους κατασκευαστές που καπηλεύονται το Android και μας προσφέρουν αμφιβόλου ποιότητας συσκευές. Με αυτό τον τρόπο προστατεύει τους επίσημους κατασκευαστές που μπαίνουν στον κόπο να δημιουργήσουν συσκευές σύμφωνα με τα στάνταρ της Google, ενώ από την άλλη κερδίζουμε και εμείς, καθώς θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και στην αγορά.


Η αλήθεια είναι πως αυτό που συμβαίνει είναι κάτι νέο ακόμη, αλλά ψάξαμε και βρήκαμε μία περίπτωση Έλληνα χρήστη, ο οποίος αντιμετωπίζει το εν λόγω πρόβλημα με μία "ολοκαίνουρια συσκευή της MLS"! Όχι και τόσο θετικό για την MLS να αποδεικνύεται ότι πουλάς Android συσκευές με το Play Store προεγκατεστημένο, χωρίς την άδεια της Google.

Διαφήμιση


Πώς ελέγχω αν μία συσκευή είναι πιστοποιημένη;

Οι συσκευές που δεν είναι πιστοποιημένες και ειδικά αυτές που το λειτουργικό τους σύστημα δημιουργήθηκε μετά το Μάρτιο του 2018, θα αρχίσουν να δέχονται την παραπάνω ειδοποίηση. Αν πρόκειται να αγοράσουμε μία καινούρια και θέλουμε να την τσεκάρουμε, η Google έχει δημιουργήσει σε αυτή τη σελίδα μία λίστα με όλες τις πιστοποιημένες συσκευές. Εκεί θα βρούμε και 15 συσκευές της MLS (Making Life Simple), οπότε μάλλον είναι μικρό το κακό που αναφέραμε παραπάνω.

Για όσους όμως θέλουν να τσεκάρουν άμεσα τι συμβαίνει με τη συσκευή που έχουν ήδη στα χέρια τους, ο τρόπος είναι πολύ απλός:

  • Ανοίγουμε την εφαρμογή του Play Store και επιλέγουμε τις "Ρυθμίσεις"
  • Στη συνέχεια πηγαίνουμε στο τέλος του μενού και θα δούμε να την κατάστασή της. 


Όπως βλέπετε στις εικόνες το δικό μου Xiaomi Mi Mix δεν είναι πιστοποιημένο, αν και σε προγενέστερη έκδοση της MIUI ήταν! Αυτό σημαίνει ότι η Xiaomi πιθανότατα αφαίρεσε με κάποιο update, ένα ή περισσότερα από τα απαιτούμενα στοιχεία της Google, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο η Google να πρόσθεσε κι άλλα προαπαιτούμενα, τα οποία η Xiaomi δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει. Αν επίσης τσεκάρετε την επίσημη λίστα της Google, θα δείτε ότι το Mi Mix συμπεριλαμβάνεται σε αυτή, οπότε είναι λιγάκι θολό το τοπίο ακόμη για το ποιες τελικά είναι ή δεν είναι πιστοποιημένες.

Ποιες λύσεις υπάρχουν;

Αν λοιπόν μας τύχει μία συσκευή η οποία εμφανίζει το μήνυμα ''Η συσκευή δεν έχει πιστοποιηθεί από την Google'' και δε μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές της Google, η ίδια η εταιρία αναφέρει στην ειδοποίησή της ότι μπορούμε να τη δηλώσουμε χειροκίνητα. Είναι μία λύση η οποία υπάρχει για να εξυπηρετήσει όσους χρησιμοποιούν custom ROM, ένα σίγουρα μεγάλο μερίδιο στον κόσμο του Android. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

  • Εφόσον δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Play Store για προφανείς λόγους, κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το Galaxy στη συσκευή μας.
  • Από εκεί κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε την εφαρμογή Device ID.
  • Την ανοίγουμε και βρίσκουμε τον κωδικό με τίτλο "Google Service Framework (GSF)".


  • Ανοίγουμε τον browser σε αυτή τη σελίδα.
  • Πληκτρολογούμε στο πλαίσιο τον κωδικό μας και πατάμε "Εγγραφή".


Η παραπάνω διαδικασία θα προσθέσει τη συσκευή μας στη whitelist της Google, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα μας επιτρέψει τελικά να χρησιμοποιήσουμε τις εφαρμογές. Αν τελικά ισχύει το δεύτερο, τότε το Galaxy είναι μία εξαιρετική εναλλακτική για το Play Store, που είναι και η σημαντικότερη εφαρμογή της.

Διαβάστε επίσης...

Επισκευή LED τηλεόρασης | Η LG μου ζήτησε 250 ευρώ, την έφτιαξα μόνος μου με μόλις 60 ευρώ!

Xiaomi Mi A3 | Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός λόγος για να μην το αγοράσεις

Sharp Aquos Crystal: Το smartphone που ψάχνουμε μόλις δημιουργήθηκε από τη Sharp

Android | Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να διαγράψω τα δεδομένα μου πριν πουλήσω το παλιό μου τηλέφωνο;

Πέντε τρόποι για να ξεκλειδώσεις τη συσκευή σου αν έχεις ξεχάσει το Μοτίβο ή το PIN

Galaxy Fold | Το αναδιπλούμενο smartphone της Samsung είναι πανέμορφο αλλά καθόλου πρακτικό

Οδηγός αγοράς | Τα καλύτερα Android smartphone του 2018 για το 2019

3D Printing | Γιατί οι εκτυπώσεις μου βγαίνουν χάλια και πώς μπορώ να τις διορθώσω;

Xiaomi Robot Vacuum review | Η ρομποτική σκούπα της Xiaomi είναι ο καλύτερος φίλος του τεμπέλη!

OnePlus 7 Pro | Εξαιρετικό σε όλα του, αλλά το παίρνεις με 700 ευρώ;