Wear OS by Google | Το Android Wear αλλάζει ονομασία αλλά... όχι την ουσία


Σε μία όχι και τόσο ασυνήθιστη κίνηση, γιατί το έχει κάνει με πολλές από τις υπηρεσίες της στο παρελθόν. η Google άλλαξε την ονομασία του Android Wear σε "Wear OS by Google". Η πλατφόρμα που αφορά τα smartwatch, πηγαίνει κατά διαόλου όσον αφορά την εξέλιξη αλλά και τις πωλήσεις, με την αμερικάνική εταιρία να επιχειρεί ένα rebranding, το οποίο εκ πρώτης όψεως φαίνεται εντελώς ανούσιο.

Το Android Wear μετονομάζεται λοιπόν σε Wear OS by Google και καλωσορίσαμε την είδηση με ενθουσιασμό, καθώς οι παθογένειες του λειτουργικού συστήματος είναι γνωστές και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Μιλάμε φυσικά για τη μικρή αυτονομία των συσκευών σε σχέση με τον ανταγωνισμό και για την εγκατάλειψή του από τους ανεξάρτητους προγραμματιστές, οι οποίοι δε φτιάχνουν πλέον εφαρμογές για αυτό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυστυχώς όμως η επίσημη σελίδα του νέου πλέον Wear OS, δε δείχνει ότι ετοιμάζεται κάποιο νέο χαρακτηριστικό, μία βελτίωση ή ίσως η ανανέωση του γραφικού του περιβάλλοντος. Τα μόνα που αλλάζουν προς το παρόν είναι το λογότυπο της υπηρεσίας, το boot animation στις συσκευές που έχουν ήδη λάβει τη μεταβατική αναβάθμιση και τέλος η εφαρμογή η οποία έχει υποστεί ένα μικρό φρεσκάρισμα. Τα παιδιά του GSMarena το περιέγραψαν τέλεια λέγοντας ότι:

...είναι σα να μετονομάζεις τον Τιτανικό και να εύχεσαι να μη βουλιάξει.


Τι θα μπορούσε να σημαίνει η μετονομασία;

Επειδή όμως η Google δεν είναι μία εταιρία που δουλεύει στην τύχη, η μετονομασία του Android Wear μπορεί να σημάνει την εμπορική ανεξαρτητοποίηση της πλατφόρμας από το Android γενικότερα. Για παράδειγμα στην επίσημη σελίδα του αναφέρεται ότι "είναι συμβατή με Android αλλά και iOS" και ίσως η Google να θέλει να το λανσάρει πλέον ως μία λύση για όλα τα smartwatch.

Ένα άλλο σενάριο λέει ότι το Wear OS δε θα βασίζεται καν στο Android στο άμεσο μέλλον και θα αντικατασταθεί ο πυρήνας του από ένα νέο λειτουργικό σύστημα της Google. Είναι πολύ πιθανό αυτός να είναι ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν τα προβλήματά του, ενώ δεν αποκλείεται το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα να είναι το Fuchsia OS.

Αν κάτι από όλα αυτά ισχύει, τότε σίγουρα θα το μάθουμε στο επερχόμενο Google I/O 2018 τον Μάιο και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα smartwatch δεν έχουν πεθάνει ακόμα.

Σημείωση
Οι συσκευές που αναβαθμίζονται άμεσα σε Wear OS είναι όλες όσες τρέχουν την έκδοση Oreo.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter